Foto: Shutterstock/Nemanja Jovanović, Slavica Panić/Nova.rs

Deci u Osnovnoj školi "Dr Jovan Cvijić" u Zrenjaninu od početka drugog polugodišta su skraćeni časovi, a fizičko vaspitanje dobijaju u učionicama - takoreći teorijski. Sve to zbog neadekvatnog grejanja. Stara kotlarnica kojom se škola greje je u kvaru, a osim toga što je u kvaru, tek nedavno je legalizovana.

Umesto čučnjeva i kolutova deca u Osnovnoj školi “Dr Jovan Cvijić” u Zrenjaninu, časove fiskulture tokom zime uče teorijski, u klupama, prenosi N1.

„Hladnoće su postale velike, sada je u sali šest stepeni, deca su sa negodovanjem u učionicama, pokušavajući da nekako teorijski nadoknade taj deo“, kaže Nenad Milovančev, nastavnik fizičkog vaspitanja.

I ne samo to. Od početka polugodišta svi časovi su skraćeni, jer u školi nema adekvatnog grejanja.

Pročitajte još

Ponadali su se roditelji da će ga uskoro i biti, jer su pred početak škole dobili obaveštenje da su konačno ispunjeni svi preduslovi za ozakonjenje, do tada, nelegalne kotlarnice.

Ipak, prema rečima nastavnika, još letos je vanrednom inspekcijom kotlova utvrđeno da su u kvaru i da neće biti grejanja.

„Ono što nama nije jasno, da nadležni organi, opštinski, nisu našli za shodno, bez obzira na sve i na papirološke probleme, da deci i zaposlenima omoguće normalan rad i obrazovanje koje im po zakonu i sleduje. Ne vidim ni jedan razlog da oko nas niču zgrade kao pečurke, a da 20 stare kvadrata kotlarnice ne može da se legalizuje godinu, dve ili tri od kada je pokrenut taj postupak“, objašnjava Milovančev.

Škola se greje i kroz geotermalni sistem grejanja, a sada kako su kotlovi u kvaru i uz dodatna grejna tela na struju.

Pročitajte još

Prema rečima Sonje Pernat iz lokalnog odbora SSP-a, koja je javnosti objavila problem, to ne samo da je nedovoljno, već i potencijalno opasno po decu i zaposlene.

„Sporno je što ne znamo kako te instalacije mogu da reaguju na priključena grejna tela, koliko je to bezbedno da li su vršene provere tih instalacija, pošto je škola sagrađena 60-tih godina prošlog veka“, kaže za N1 Sonja Pernat iz SSP-a.

Pitanja o grejanju u OŠ “Dr Jovan Cvijić” postavili smo i samoj školi, kao i gradu Zrenjaninu. Međutim, do objave ovog priloga nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar