Đaci vojvođanske Osnovne škole "Triva Vitasović Lebarnik" u Laćarku od danas imaju skraćene časove u trajanju od 35 minuta, a nastavu pohađaju u tri smene i to u improvizovanim učionicama u prizemlju zato što škola prokišnjava. Krov škole koji je pretrpeo veliku štetu tokom julskih oluja, još nije saniran, iako je 13. septembra prebačen novac izvođaču radova za rekonstrukciju. Roditelji učenika su u strahu zbog najavljenih padavina, a prema njihovim rečima, školi nije odobrena nastava na daljinu. Direktorka tvrdi da sanacija štete počinje u četvrtak 24. novembra.

Superćelijska oluja koja je u julu pogodila Srbiju, nanela je veliku materijalnu štetu u pojedinim delovima zemlje, a u četiri grada i opštine – u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Rumi i Šidu bila je proglašena vanredna situacija. Tom prilikom „stradao“ je i krov Osnovne škole „Triva Vitasović Lebarnik“ u Laćarku koji ni dan danas nije saniran.

Problem je kulminirao ovih dana, sa prvim jesenjim pljuskovima, te je zbog prokišnjavanja, upropašćena cela škola koja je tek renovirana. Drugi sprat škole je u potpunosti zatvoren, na prvom su funkcionalne tek jedna-dve prostorije, dok se nastava, radi bezbednosti, održava u prizemlju u preostalim prostorijama i improvizovanim učionicama.

Pojedini roditelji su besni što šteta još uvek nije sanirana, iako je, prema njihovim saznanjima, izvođač dobio finansijska sredstva za taj posao još početkom septembra.

„Škola ima 650 đaka i 75 zaposlenih. Posle oluje, bila je javna nabavka, a opština je 13. septembra prebacila novac izvođaču za radove. Izvođač je skinuo ostatak krova i ostavio školu na cedilu. Voda curi kroz elektro instalaciju gde su direktno deci, a i zaposlenima ugroženi životi. Zaista nebezbedno i neodgovorno od strane izvođača radova. Pokrajina ne da da deca idu onlajn, iako su deca u opasnosti“, ističe za Nova.rs uplašeni roditelj jednog učenika Zoran Gajić.

Foto:privatna arhiva

Prema njegovim rečima, postojale su dve varijante – onlajn nastava ili da se đaci privremeno izmeste u škole u susednim selima na oko desetak kilometara od Laćarka.

„Direktorka je tražila od Pokrajinske vlade da im odobri onlajn nastavu, ali im nisu odobrili, pa je bila druga varijanta da se deca izmeste u druge škole, u Kuzmin i Martince, koji su udaljeni 10 kilometara od Laćarka. To je neizvodljivo i nemoguće. Uplašeni smo, ali i ljuti što se ovoliko čekalo da se započne sanacija. Navodno će početi u petak, ali gde su bili ranije. Kažu da dolazi električar svaki dan da proverava instalacije, međutim kada pada kiša, curi sa svih strana i zaista smo uplašeni da, ne daj Bože, dođe do neke nesreće“, objašnjava naš sagovornik.

Dodaje da je osnovni problem firma koja je izvođač radova, a koja, kako tvrde roditelji, ne smatra školu za prioritet, nego rekonstruiše druge ustanove.

„Nekoliko puta smo se žalili da se to završi i izvođač je svaki put obećavao, poslednji put je rekao da 25. počinje sa radom. Videćemo baš. Greota je što je škola bila skroz okrečena i sređena, a sada je uništena, neke učionice su neupotrebljive skroz. Biblioteka je upropašćena, knjige su pokrivene, žalosno izgleda. I nastavnici su zaprepašćeni, ne mogu da veruju da ne mogu da dobiju odobrenje za onlajn nastavu kad je već došlo do toga da se neko bahati i ne uradi to što treba. Ima dosta nastavnika koji predaje u drugim školama i sada im se ovim smenama potpuno remeti raspored“, tvrdi Gajić.

Foto: Zoran Gajić

Direktorka: Radovi bi trebalo da počnu 23. novembra

Direktorka škole Milica Bjelić ističe u razgovoru za Nova.rs da situacija jeste zabrinjavajuća s obzirom da su meteorolozi najavili padavine narednih dana. Potvrđuje da škola prokišnjava, te da su preduzete sve mere kako bi deca bila bezbedna. Ipak, najbolje rešenje bila bi, za sada, onlajn nastava, ali potvrde od Ministarstva prosvete još nema.

„Nastava se odvija samo u prizemlju. Časovi su skraćeni na 35 minuta, imamo tri smene, tako da je to neka organizacija sa naše strane koja je jedino moguća. Što se tiče dolaska i brojnosti dece, tek na kraju dana ću imati informaciju koliko je dece bilo prisutno na nastavi, ali rekla bih da ima odeljenja u kojima nisu prisutni svi đaci. Rečeno nam je da će rekonstrukcija krova početi 23. i 24. novembra, a mi se zaista nadamo da će tako i biti“, kaže direktorka.

Foto: Zoran Gajić

Objašnjava da je potpisivanje ugovora o rekonstrukciji krova škole obavljeno tokom mandata prethodnog direktora koji je nedavno otišao u penziju, tako da je na njoj da sada, koliko je moguće, ubrza ove radove.

„8. avgusta je potpisan ugovor, dok je 13. septembra prebačen novac izvođaču radova. Međutim, radovi još nisu krenuli. Izvođač se pravda da je greška bila zbog podizvođača koji radi metalnu konsturukciju. Tvrde da on kasni u radovima zbog bolnice čija rekonstrukcija je prioritet, a koja je takođe oštećena u julu“, dodaje ona.

Ističe da je oluja odnela veliki deo krova, te da je izvođač radova samo uklonio krov jer su limovi visili i predstavljali pretnju da padnu.

„Ja sam odmah regaovala, slala sam dopise i u gradsku upravu za obrazovanje i u školsku upravu Novi Sad, takođe i građevinskoj inspekciji. Onda su reagovali i roditelji koji su održali miran protest. Na Savetu roditelja je dogovoren ovakav vid nastave koji danas imamo. Ja sam ponovo u petak poslala dopise školskoj upravi Novi Sad i Ministarstvu prosvete da zbog ovakve specifične situacije i ovih vanrednih okolnosti, pohađamo nastavu na daljinu, ali  još uvek nisam dobila nikakav odgovor“, objašnjava direktorka.

Prema njenim rečima, svaki dan se vrši provera elektroinstalacija, te je za sada prizemlje bezbedno za izvođenje nastave.

„Prizemlje je za sada u redu, ali ne znamo šta će biti ako bude padala kiša. Mesta ima za sve, imamo svečanu salu i neke prostorije koje smo u petak osposobili i namestili improvizovane učionice da može da se izvodi nastava. Grejanje normalno funkcioniše, tako da je škola preduzela sve što je u njenoj moći“, tvrdi direktorka.

Povodom vanredne situacije u laćarskoj Osnovnoj školi „Triva Vitasović Lebarnik“ pitali smo Ministarstvo prosvete zašto nastavnicima i đacima ne omogući onlajn nastavu dok se ne završi rekonstrukcija krova (koja još nije ni počela), ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Pogledajte u videu na početku teksta kako izgleda unutrašnjost škole kada pada kiša.

BONUS VIDEO: Posledice superćelijske oluje u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar