Kako tvrde roditelji, đaci Medicinske škole u Leskovcu već četiri dana imaju samo jedan čas dnevno jer u prostorijama ustanove još uvek nema grejanja. Prema njihovim rečima, tinejdžeri za tih 45 minuta koliko traje školski čas, u učionicama sede u zimskim jaknama. Radijatori su hladni, objašnjavaju oni, zbog toga što je obližnja Opšta bolnica Leskovac prestala da snabdeva školu toplotnom energijom. Roditelji su besni što problem grejanja nije rešen tokom leta s obzirom da se ovakva situacija već ponavljala, a direktorka škole za Nova.rs navodi da bi za desetak dana u učionicama trebalo da bude toplo.

Redakciji portala Nova.rs javili su se pojedini uznemireni roditelji učenika koji pohađaju Medicinsku školu u Leskovcu, zato što u prostorijama ustanove nema grejanja.

S obzirom da je od prošlog vikenda došlo do nagle promene vremena, u školi je veoma hladno, pa đaci nemaju kompletnu nastavu nego, kako pričaju roditelji, samo jedan ili dva časa dnevno.

Čak i za tih 45 minuta koliko traje jedan čas, tinejdžeri sede u klupama u zimskim jaknama.

PROČITAJTE JOŠ:

Dragan, otac učenice koja pohađa smer za zubnog tehničara, objašnjava u razgovoru za naš portal da škola godinama unazad ima problema sa grejanjem, te da je nejasno zašto se čeka „poslednji trenutak“ da se to reši.

„Otkad je moja ćerka u toj školi, grejanje je veoma slabo zato što je školu, sve do sada, toplotnom energijom snabdevala Opšta bolnica Leksovac. Međutim, bolnica je trenutno u fazi rekonstrukcije, zapravo već neko vreme, tako da se znalo da će grejanje od njih izostati. Zašto, onda, direktorka škole nije rešila problem grejanja na vreme, tokom leta, nego čeka da zahladni, kao sada i da dođe do ove situacije?“, pita se ovaj roditelj.

Nekoliko učenika uopšte ne dolazi u školu

Prema rečima ovog roditelja, nekoliko učenika rešilo je da već drugog dana, odnosno u utorak, ne idu u školu samo zbog jednog časa. U međuvremenu se desilo i da su đaci koji su se prijavili, otišli na ekskurziju, pa je dece u školi manje nego obično.

Foto: Alexey Ivanov / Alamy / Alamy / Profimedia

„Ćerka mi kaže da neki njeni drugari ne idu u školu jer im se ne isplati da samo zbog jednog časa dođu na nastavu. Oni žive na periferiji grada i dok dođu do škole, izgube više vremena. Pritom, dovoljno je što se smrznu u dolasku, još treba da se smrzavaju i u učionici. Škola je hladna, klupe ledene, tako da mi je baš žao što je došlo do ove situacije. Ne kažem da je direktorka kriva, ali smatram da je trebalo ranije da misli o predstojećoj grejnoj sezoni, a ne da čeka poslednji momenat. A ona čak i nije u školi nego je na ekskurziji u inostranstvu“, ističe naš sagovornik.

Njegova ćerka, kako ističe, ide na jedan čas koji ima, ali je više nezadovoljna što gubi toliko časova, nego što oseća hladnoću.

„Moja ćerka planira da studira Stomatološki fakultet u Sloveniji. U trećoj godini ima određene ključne predmete vezane za stomatologiju i požalila mi se da su zbog trenutne situacije, u deficitu sa pojedinim časovima. Nekako, jadna, pokušava sama da čita udžbenike i da iole bude upoznata sa gradivom, ali se više nada da će se situaciji u školi vratiti u normalu“, dodaje on.

Direktorka škole: Grejanje tek za desetak dana

Direktorka Medicinske škole Leskovac Marija Savić u razgovoru za Nova.rs navodi da problem sa grejanjem postoji u školi jer zbog tehničkih mogućnosti, ali i Zakona, Opšta bolnica Leskovac više ne može da ih greje.

„Mi smo dobijali toplotnu energiju od obližnje bolnice. Nažalost, to više nije moguće, tako da prelazimo na toplanu. Toplana će odraditi spoljne radove odnosno dovod toplovoda do škole, to je njihov deo posla, dok škola mora da rekonstruiše podstanicu i da je prilagodimo novim uslovima. Odradili smo javnu nabavku, čekamo određene delove iz inostranstva, a znate da su procedure kod proizvođača tih retkih delova mukotrpne. Mi ćemo podstanicu za dva dana da rešimo, a sve ostalo zavisi od toplane, ali ne znam koliko je njima potrebno vremena za taj deo posla“, objašnjava direktorka.

Foto: Shutterstock

Dodaje da nije istina da škola svake godine ima problema sa grejanjem, nego da je samo prošle godine grejanje kasnilo jer bolnica nije imala dovoljno mazuta.

Što se tiče održavanja nastave, direktorka negira da đaci imaju samo jedan čas dnevno.

„Dešava se da je u toku i realizacija ekskurzije, pritom nema grejanja u školi, pa su časovi zbog svega toga skraćeni s obzirom da su neki od učenika išli na putovanje, ali i profesori. Deca imaju redovnu nastavu, samo nisu imali one predmete čiji je profesor bio na eksurziji. U slučaju da od sledeće nedelje dođe do još većeg pada temperature, nekako ćemo se organizovati. Imamo uljane radijatore, pa ćemo njih koristiti jer zdravlje dece nam je na prvom mestu. Ali realno očekujemo da dobijemo grejanje za nekih desetak dana“, poručuje direktorka škole.

Redakcija portala Nova.rs uputila je pitanja Opštoj bolnici Leskovac da li postoji mogućnost da snabdevaju školu toplotnom energijom makar dok škola ne dobije istu od toplane, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO: Učenici u Barajevu posle mesec dana ponovo u školskim klupama: Problematični učenik više ne može maltretira đake

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare