Sinoć od 19 časova i 30 minuta u dvorištu škole "Dr Jovan Cvijić" održan je protestni skup zaposlenih zbog nominovanja nove direktorke ove školske ustanove. Među velikim brojem zaposlenih ove škole, bilo je i roditelja, kao i nekadašnjih đaka koji su pružili podršku ovom skupu. Zaposleni u ovoj školi su najavili okupljanja i večeras u isto vreme, odnosno od 19 časova i 30 minuta, kao i svake naredne večeri dok se njihov zahtev ne ispuni.

Zaposleni u školi su se odlučili da za protest koriste sva zakonom dozvoljena sredstva, ali će u tome prioritetno voditi računa o interesu učenika i tome da ni na koji način ne trpe zbog novonastale situacije.

„Smatramo da svako, ko ima bar imalo časti i demokratske svesti, treba da poštuje odluku većine kolektiva koja je, u ovom slučaju, veoma jasna: 85:8. Mislimo da je drsko i nemoralno oslanjati se na partijsku pripadnost i političke veze, naročito u prosveti, u školama, gde deca treba da nauče ispravan put da dođu do svog uspeha i cilja – a što su poštenje i međusobno uvažavanje. Ovo je borba za nas, prosvetne radnike iza naše đake, borba za dostojanstvo, pravo na naš glas, reš, borba za poštovanje osnovnih principa demokratije“, rekli su okupljeni prosvetari.

Skup je prošao mirno i bez incidenata, a zaposleni u ovoj školi su najavili okupljanja i večeras od 19 časova i 30 minuta, kao i svake naredne večeri dok se njihov zahtev ne ispuni.

Pročitajte još:

Podsetimo, kao što je Nova.rs objavila, iz ove obrazovne ustanove javili su nam se zaposleni u želji da im pomognemo da spreče ulaz politike u njihovu instituciju.

„Sredinom avgusta meseca Ministar je potpisao odluku, kojom se poništava konkurs za izbor direktora OŠ “Dr Jovan Cvijić“ u Smederevu, navodeći da ocenjuje da bi izbor bilo kog od kandidata sa liste mogao dovesti u pitanje nesmetano obavljanje vaspitno-obrazovnog rada Ustanove, što je za kolektiv bio potpuno iznenađujući razlog, jer je škola nesmetano funkcionisala, šta više išla uzlaznom putanjom.

Na konkursu je bilo četvoro kandidata, dve kandidatkinje su iz kolektiva – Dragica Golubović, dosadašnja direktorka, i Svetlana Mihajlović, profesor razredne nastave i dugogodišnji član i funkcioner Srpske napredne stranke, kao i dve kandidatkinje van kolektiva.

Dana 22.9.2022., nakon intervencije kolektiva prema Školskoj upravi, da je istekao mandat dosadašnjoj direktorki škole i da je neophodno imenovati vršioca dužnosti direktora, školi je mejlom dostavljena odluka Ministra prosvete, Branka Ružića, koji je imenovao Svetlanu Mihajlović, jednu od kandidatkinja sa liste kandidata na konkursu, a koji je poništio jer je smatrao da bi izbor bilo koga sa liste doveo u pitanje nesmetan rad škole“, navodi se u saopštenju.

VIDEO: Protest u OŠ „Jovan Cvijić“ iz Smedereva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar