U Osnovnoj školi "Dr Jovan Cvijić" u Smederevu u julu mesecu bio je raspisan konkurs za novog direktora. Na konkursu je bilo četvoro kandidata - dve kandidatkinje su iz kolektiva - Dragica Golubović, dosadašnja direktorka, i Svetlana Mihajlović, profesor razredne nastave i dugogodišnji član i funkcioner Srpske napredne stranke, kao i dve kandidatkinje van kolektiva.

Zaposleni ove obrazovne ustanove su na Nastavničkom veću većinski podržale dosadašnju direktorku Dragicu Golubović, ali ne i Školski odbor koji je većinu glasova dao drugoj kandidatkinji iz redova SNS. Školski kolektiv je zbog ovoga ogorčen i tvrdi da je u izbor umešala prste i politika, a kao dokaz za takvo mišljenje jeste i odluka Ministra prosvete Branka Ružića da iako je poništio konkurs, naknadno ipak postavi Svetlanu Mihajlović na mesto vršioca dužnosti direktora ove škole.

Redakciji Nove javio se tim za saradnju sa medijima ove ustanove u želji da im pomognemo da spreče ulaz politike u njihovu instituciju.

„Na Nastavničkom veću održanom 21.6.2022. godine, direktorka Dragica Golubović dobila је 85 glasova „ZA”, a Svetlana Mihajlovic 8 glasova. U školi ima 98 zaposlenih, 96 članova kolektiva је prisustvovalo veću, odnosno pristupilo glasanju, tako da se prostom matematikom dolazi do visokih 88,54% glasova za direktorku Dragicu Golubović, a 8,33% zа Svetlanu Mihajlović. Znači, Nastavničko veće reklo je svoje“, stoji na početku saopštenja.

Međutim, na iznenađenje svih, članovi Školskog odbora su glasove Nastavničkog veća zanemarili, glasajući sa 5 glasova za Svetlanu Mihajlović, a 4 za Dragicu Golubović.

„Sredinom avgusta meseca Ministar je potpisao odluku, kojom se poništava konkurs za izbor direktora OŠ “Dr Jovan Cvijić“ u Smederevu, navodeći da ocenjuje da bi izbor bilo kog od kandidata sa liste mogao dovesti u pitanje nesmetano obavljanje vaspitno-obrazovnog rada Ustanove, što je za kolektiv bio potpuno iznenađujući razlog, jer je škola nesmetano funkcionisala, šta više išla uzlaznom putanjom.

Dana 22.9.2022., nakon intervencije kolektiva prema Školskoj upravi, da je istekao mandat dosadašnjoj direktorki škole i da je neophodno imenovati vršioca dužnosti direktora, školi je mejlom dostavljena odluka Ministra prosvete, Branka Ružića, koji je imenovao Svetlanu Mihajlović, jednu od kandidatkinja sa liste kandidata na konkursu, a koji je poništio jer je smatrao da bi izbor bilo koga sa liste doveo u pitanje nesmetan rad škole.

Podsećamo ponovo, Svetlana Mihajlović dugogodišnji je član Srpske napredne stranke i imala je samo 8 od 96 glasova “ZA“ od strane kolektiva na izboru za direktora, juna meseca.

Nakon dospeća ovakve odluke, svima u školi je bilo jasno da je postavljanje vršioca dužnosti tendenciozno i politički instruirano, te se kolektiv odmah okrenuo razmišljanju na koji način da odbrani sve interesne grupe – učenike, zasposlene, roditelje – od politizacije škole.

Štrajk OŠ Dr Jovan Cvijić u Smederevu Foto:Privatna arhiva

Dana 23.9.2022. u OŠ “Dr Jovan Cvijić“ prvi čas u prepodnevnoj smeni održan je u školskom dvorištu, kao vid protesta zaposlenih na odluku Ministra da postavi za v.d. direktora škole osobu, koja je dobila podršku od samo 8 od 96 članova kolektiva.

Zaposleni u školi su se odlučili da za svoj dalji protest koriste sva zakonom dozvoljena sredstva, ali će u tome prioritetno voditi računa o interesu učenika i tome da ni na koji način ne trpe zbog novonastale situacije.

O daljim potezima u svojoj borbi za očuvanje interesa učenika, roditelja i zapsolenih škole pravovremeno ćemo obaveštavati javnost“, stoji u ovom dopisu.

Pročitajte još:

Takođe, zaposleni ove obrazovne ustanove istakli su i da je za uspehe škole u poslednjih 16. godina, koliko je na njenom rukovodstvu, zaslužna upravo Dragica Golubović, podsećajući samo na neke stvari koje je ona postigla za ovu instituciju.

„Pre njenog dolaska, opadao je broj učenika koji se upisivao u našu školu. Sa njenim dolaskom to se potpuno promenilo i u 2 navrata škola је upisala odeljenje više nego što је bilo planirano. Trenutno škola broji 1150 učenika, razvrstanih u 42 odeljenja redovne nastave i 2 odeljenja za decu sa smetnjama u razvoju. Pre njenog dolaska, škola nije imala fiskulturnu salu, a zgrada je bila oronula i vidno propala, sada је to jedan savremen objekat sa modernom i potpuno opremljenom fiskulturnom salom, novim dеlоm zgrade sa 5 kabineta, obnovljenim starim dеlоm zgrade, sa novim nameštajem, projektorima i kompjuterima u svakoj učionici i kabinetu. Oformljen је produženi boravak, koji svake godine prihvata više od 100 učenika 1. i 2. razreda. 2015. godine, škola је dobila povelju „Kapetan Miša Anastasijević“, kao najbolja škola u regionu, a rezultati naših učenika na završnim ispitima uvek su iznad proseka Republike, okruga i opštine, a najčešćе i najbolji u gradu“, navodi se u saopštenju i dodaju:

„Sve ovo učinjeno је velikim dеlоm novcem iz odobrenih projekata, zatim iz donacija za čije dobijanje je Dragica Golubović zaslužna, ali i novcem Đačke zadruge koja je oformljena upravo na njenu inicijativu. Naravno, zasluge treba pripisati i Opštini Smederevo sa kojom je pomenuta direktorka, koja nikada nije bila član ni jedne političke partije, uvek sarađivala.

Dragica Golubovič је direktor, koji је među prvima u Srbiji položio ispit za licencu direktora škole i 2 godine је predsednik Aktiva direktora Grada. Da li је glasanje Nastavničkog veća pro forme? Da li glas 5-oro od 9-oro članova Školskog odbora treba da prevagne nad 85 glasova zaposlenih, koji najbolje poznaju i jednog i drugog kandidata, jer su više decenija sarađivali sa njima? Da li је moguće da članovi školskog odbora ne vide sve uspehe škole pod dirigentskom palicom Dragice Golubović? O čemu sе ovde radi?“, pitaju se zaposleni OŠ “Dr Jovan Cvijić“ iz Smedereva, pa dodaju:

„I na kraju, ne pretimo nikome. Ali, obećavamo da ćemo se boriti do poslednjeg atoma snage da se čuје i glas prosvetnog radnika, domara, zaposlenih u kuhinji i na održavanju higijene. Jesmo mali, obični smrtnici, ali ovu bitku nećemo predati“, zaključuju zaposleni ove ustanove u svom dopisu našem portalu.

VIDEO: Protest u OŠ „Jovan Cvijić“ u Smederevu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare