Foto: Privatna arhiva

U školskom dvorištu Osnovne škole "Dr Jovan Cvijić" u Smederevu sinoć je održan protest radnika te obrazovne institucije povodom odluke Ministra prosvete Branka Ružića da dosadašnju direktorku Dragicu Golubović, zameni novom, istaknutom članicom i funkcionerkom Srpske napredne stranke iz ovog grada, Svetlanom Mihajlović. Protest su, osim zaposlenih, podržali i roditelji učenika.

Kako su na sinoćnom protestu govorili iz kolektiva škole, okupljanje će se dogoditi i večeras, u istom terminu kao i sinoć – 19 časova i 30 minuta, kao i svako naredno veče do kraja nedelje.

„Ukoliko Ministarstvo ne promeni svoju odluku, sastajanje u školskom dvorištu bi moglo da se pretvori u protestnu šetnju gradom“, rečeno je za Nova.rs sa ovog skupa.

Foto: Privatna arhiva

O okupljanju je obavešteno Ministarstvo prosvete, policija, gradonačelnik i uprava Požarevca. Takođe, mejl je poslat i samoj školi, a protest je zakazan posle redovne nastave.

„Zaposleni u školi su se odlučili da za svoj dalji protest koriste sva zakonom dozvoljena sredstva, ali će u tome prioritetno voditi računa o interesu učenika i tome da ni na koji način ne trpe zbog novonastale situacije“, stoji u saopštenju.

Pročitajte još:

Podsetimo, kao što je Nova.rs objavila, iz ove obrazovne ustanove javili su nam se zaposleni u želji da im pomognemo da spreče ulaz politike u njihovu instituciju.

„Sredinom avgusta meseca Ministar je potpisao odluku, kojom se poništava konkurs za izbor direktora OŠ “Dr Jovan Cvijić“ u Smederevu, navodeći da ocenjuje da bi izbor bilo kog od kandidata sa liste mogao dovesti u pitanje nesmetano obavljanje vaspitno-obrazovnog rada Ustanove, što je za kolektiv bio potpuno iznenađujući razlog, jer je škola nesmetano funkcionisala, šta više išla uzlaznom putanjom.

Na konkursu je bilo četvoro kandidata, dve kandidatkinje su iz kolektiva – Dragica Golubović, dosadašnja direktorka, i Svetlana Mihajlović, profesor razredne nastave i dugogodišnji član i funkcioner Srpske napredne stranke, kao i dve kandidatkinje van kolektiva.

Dana 22.9.2022., nakon intervencije kolektiva prema Školskoj upravi, da je istekao mandat dosadašnjoj direktorki škole i da je neophodno imenovati vršioca dužnosti direktora, školi je mejlom dostavljena odluka Ministra prosvete, Branka Ružića, koji je imenovao Svetlanu Mihajlović, jednu od kandidatkinja sa liste kandidata na konkursu, a koji je poništio jer je smatrao da bi izbor bilo koga sa liste doveo u pitanje nesmetan rad škole“, navodi se u saopštenju.

Foto: Privatna arhiva

Kako navode dalje zaposleni ove obrazovne institucije, za uspehe škole u poslednjih 16. godina, koliko je na njenom rukovodstvu, zaslužna je upravo Dragica Golubović

„Dragica Golubovič је direktor, koji је među prvima u Srbiji položio ispit za licencu direktora škole i 2 godine је predsednik Aktiva direktora Grada. Da li је glasanje Nastavničkog veća pro forme? Da li glas 5-oro od 9-oro članova Školskog odbora treba da prevagne nad 85 glasova zaposlenih, koji najbolje poznaju i jednog i drugog kandidata, jer su više decenija sarađivali sa njima? Da li је moguće da članovi školskog odbora ne vide sve uspehe škole pod dirigentskom palicom Dragice Golubović? O čemu sе ovde radi?“, pitaju se zaposleni OŠ “Dr Jovan Cvijić“ iz Smedereva, pa dodaju:

„I na kraju, ne pretimo nikome. Ali, obećavamo da ćemo se boriti do poslednjeg atoma snage da se čuје i glas prosvetnog radnika, domara, zaposlenih u kuhinji i na održavanju higijene. Jesmo mali, obični smrtnici, ali ovu bitku nećemo predati“, zaključuju zaposleni ove ustanove u svom dopisu našem portalu.

VIDEO: Protest u OŠ „Jovan Cvijić“ iz Smedereva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)