Jutro posle pucnjave u školi Vladislav Ribnikar

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije sutra neće održati nastavu. Na isti korak odlučili su se predstavnici još dva sindikata.

Kako se navodi u saopštenju, članovi Unije sindikata pozivaju roditelje da razumeju njihovu odluku.

„Nemi smo pred činom koji nas je naterao da zatvorimo škole“, saopštila je Unija sindikata prosvetnih radnika.

Oni dodaju da sve što čine i sve što će tek činiti ima za cilj da škole učine bezbednim mestom za obrazovanje i vaspitanje sve dece.

PROČITAJTE JOŠ

U štrajk će sutra stupiti i članovi Sindikata radnika u prosveti, a njihov zahtev je obezbeđenje svim zaposlenima u prosveti.

Takođe, pridužiće im se kolege iz sindikata Nezavisnost.

Zaposleni će sutra biti u školama, na svojim radnim mestima, ali neće držati nastavu.

Bez časova u Nišu

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Niša Vladan Ćirić rekao je da će u jednodnevnoj obustavi rada najavljenoj za sutra sa područja tog grada učestvovati 47 škola koje se nalaze u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije, ali da će im se priključiti i ostale kolege jer napad u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu nije problem samo sindikata, već svih prosvetnih radnika i čitavog društva.

„U ovom trenutku moramo svi da se ujedinimo – roditelji, prosvetni radnici, zdravstvo, policija, čitav sistem i da najozbiljnije počnemo da rešavamo problem, a ne ‘kozmetički’, nekim izmenama zakona. Ne možemo da mislimo da smo ga time rešili, apsolutno nismo“, naglasio je Ćirić.

On je istakao da je trenutak kada su deca izmakla stolicu profesorki u školi u Trsteniku, bio poslednji trenutak kada je zaista trebalo da se reaguje, ali to nije rešeno na pravi način i dogodila se tragedija.

Ćirić je kazao da je Unija sindikata prosvetnih radnika dala svoje predloge za izmenu zakona u oblasti obrazovanja i neki su prihvaćeni, a neki ne.

„Očigledno je da zakonska regulativa mora da bude mnogo oštrija i za učenike i za roditelje. Mi smo narod koji izgleda samo kaznom može da natera da poštuje red“, istakao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji već dugo ni nastavnici, ni profesori ni roditelji nisu autoritet i onda se u školi dogodi to što se dogodilo.

„Deca nisu kriva, mi odrasli smo krivi. Mi smo ti koji treba da ih usmerimo i kažemo šta je dobro. Deci je sada sve dozvoljeno, a ona koriste situaciju i rade na žalost ono najgore“, kazao je Ćirić.

On je kazao da je očigledno da deca prihvataju „ono što je najgore sa Zapada“, dok rad, red i disciplina koji tamo postoje u Srbiji nisu prihvaćeni.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je da će svi njihovi članovi zaposleni u školama obustaviti rad u petak, 5. maja, zbog napada u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu. Zaposleni će biti u školama, ali neće izvoditi nastavu.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su u utorak ujutru u oružanom napadu u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u centru Beograda, za šta je osumnjičen učenik sedmog razreda te škole.

Šestoro učenika i jedna nastavnica su povređeni, a napadač i njegov otac su uhapšeni.

Podsećamo, učenik Osnovne škola „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, K.K, juče je iz vatrenog oružja usmrtio osmoro šaka i školskog čuvara, a povredio je još šest đaka i nastavnicu.

BONUS VIDEO Zaposleni u gimnazijama i učenici danas odaju počast žrtvama tragedije u „Ribnikaru“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar