„Direktor Instituta za reumatologiju prof. dr Goran Radunović, koji je moj nadređeni, vikao je na mene i vređao me pred 80 ljudi, naših kolega, dok smo bili na godišnjem seminaru, a povod u tom momentu nisam znao. Međutim, kada sam shvatio šta je pozadina priče, nisam mogao da verujem da bi se odrasla osoba, na tom položaju, sa takvim obrazovanjem i statusom, spustila toliko nisko“, priča za Nova.rs prim. dr Predrag Vidaković (57), specijalista fizikalne medicine, koji je tokom proteklih godina, kako tvrdi, bio žrtva kontinuiranog psihičkog maltretiranja od strane direktora bolnice u kojoj radi.

Nakon što je na našem portalu objavljen audio snimak na kojem se čuje kako prof. dr Radunović, direktor Instituta za reumatologiju, vređa medicinsku sestru Jelenu Lazarević, nazivajući je kretenom, našoj redakciji obratili su se brojni zaposleni u ovoj ustanovi sa sličnim traumatičnim iskustvima.

Među njima je prim. dr Predrag Vidaković. On je u razgovoru za Nova.rs svedočio o mobingu i konstantnom maltretiranju kojem je bio izložen. Kako kaže, u više navrata je on lično osetio preku narav direktora Radunovića.

dr Predrag Vidaković Foto:Privatna arhiva

“Njegov mobing je neizdrživ i nad sestrama i nad nama lekarima. Pre nekoliko godina, na poslednjem godišnjem sastanku, kada je profesor Nemanja Damjanov, bivši direktor Instituta, odlazio u penziju, okupili smo se u velikoj sali. Dr Radunović je došao oko podne. Ušao je tada u salu, prišao mi sasvim blizu, i glasno, da ga svi čuju, rekao: ‚Je..ću ti majku!‘ Potom je uperio prst prema meni, pa mi je istim tim prstom pretio. Ponovio je psovku još jednom, a ja sam ćutao. Zatekao me je toliko da nisam znao kako da odreagujem, a da budem pristojan. Samo sam ćutao“, seća se doktor Vidaković.

Razlog uvreda ubrzo je saznao.

„Kada smo izašli iz sale, prišao sam Radunoviću i pitao ga zašto je to uradio, zašto me je ponizio, vređao i vikao, u čemu je problem? Bez imalo stida, odgovorio je da je njegova buduća kuma morala da radi umesto mene. Mislio je na smenu koju ja nisam radio, jer nisam imao zakazane pacijente, u vreme pred Novu godinu. Tada mi nije bila zakazana ambulanta. Ona je ostala sama u smeni i radila je sa svojim pacijentima. Valjda joj je to bilo previše, umorila se i Radunoviću ispričala kako sam ja za to kriv. Šta god da je bilo u pitanju, čak i da jesam za nešto kriv, to ne opravdava njegovo ponašanje, uvrede i viku na mene, pred 80 ljudi sa kojima radimo svakoga dana“, naglašava doktor.

Foto: Google maps

Mobing i maltretiranje nisu se, međutim, zaustavili samo na uvredama.

„Tokom sedam godina, nadređeni su me rotirali čak četiri puta, sa odeljenja na odeljenje, i ja sam ćutao sve vreme. Kad sam tražio godišnji odmor, direktor mi nije odobrio. Većinu drugih kolega nije premeštao, posebno one koji su mu bliski, oni rade tamo gde im najviše odgovara. To maltretiranje utiče na moje zdravlje, jer nisam u cvetu mladosti, pa mi lako skoči pritisak. Iznerviram se, a ne mogu ništa da učinim“, iskren je doktor Vidaković.

Pročitajte još:

U razgovoru za Nova.rs osvrnuo se na problem koji su imale medicinske sestre u ovoj ustanovi, ali i na „opravdanja“ direktora.

„Sve što su one rekle je tačno, a ono što on izgovori je netačno. Strašno je šta mi moramo da trpimo. Zbog problema koji on očigledno već godinama ima sa mnom i zbog toga što sam tražio godišnji odmor u vreme kada se održava veliki broj kongresa, suspendovao me je 15. maja ove godine. Zabranio mi je, bez ikakvog razloga, da koristim taj godišnji odmor. Moj advokat zato piše tužbu jer direktor to ne sme da radi. Na te kongrese, koji su za moje kolege i mene stručno usavršavanje, direktor nam ne odobrava odlazak, jer ih posećuje on i njemu bliski saradnici sa Instituta“.

Zbog problema sa okom i nedavne operacije, doktor Vidaković je otvorio bolovanje.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Kada mi je bilo bolje i kada su mi lekari rekli da mogu da letim avionom, otišao sam na kongres i sve troškove platio sam, iz svog džepa. Drugačije ne mogu da odem, a meni, kao lekaru, potrebna su stručna usavršavanja, važna su mi za posao, za moje pacijente koje lečim, a direktor mora da mi ih odobri, ali on to ne želi. Ako i uzmem godišnji odmor i o svom trošku odem na kongres, to je valjda moj izbor i moja stvar kako ću provesti svoj odmor i gde idem i da li će biti radni, aktivan ili neće. On pravi problem zbog toga, ali nije na njemu da nama zabranjuje da odlazimo na kongrese, na koje idu sve naše kolege i za koje pišemo stručne radove. Protiv ovakve torture se moramo boriti jer prelazi sve granice dozvoljenog i pristojnog”, naglašava prim. dr Vidaković.

Foto: Privatna arhiva/dr Predrag Vidaković

On ističe da je po stažu i godinama četvrti među kolegama u Institutu, a doživljava i dalje maltretiranje od nadređenih.

„Nisam verovao da ću pred kraj karijere doživljavati ovakva poniženja i bezobrazluk. Takvo ponašanje, kakvo mi je priređivao dr Radunović, nisam doživeo ni sa jednim direktorom u životu. Niko od kolega, osim onih njemu najbližih, ne dobija odobrenje za odlazak na bilo koji kongres.  Koleginica je krajem 2022. godine predala direktoru dokaz o plaćenoj kotizaciji za odlazak na kongres, ali joj on ipak nije odobrio odsustvo sa posla, iako je ispunila sve tražene uslove. Uskoro će svi biti primorani da otvaraju bolovanja ili odlaze na godišnje odmore, kako bi mogli da prisustvuju stručnim usavršavanjima koja su nam neophodna za budući rad“, zaključuje doktor Vidaković.

Foto.privatna arhiva

Na naša pitanja prof. dr Goran Radunović odgovorio je da „nikada nikakav mobing nije sprovodio, niti bilo koga zlostavljao“, a da kongrese odobrava kada zaposleni donesu dokaz o plaćenoj kotizaciji za učešće.

„Od kako sam odlukom Vlade Srbije postavljen za v. d. direktora odlučio sam da insistiram da svi zaposleni na kongrese odlaze isključivo u slučajevima kada se zaista radi o prisustvu i učešću na kongresu, o čemu treba da posvedoči postojanje plaćene kotizacije za učešće. Sa tim ciljem oformljene su dve nezavisne komisije koje se brinu da sve bude na ravnopravnoj osnovi. Svi lekari koji su do sada podneli dokaze o plaćenoj kotizaciji za učešće na kongresu, dobili su dozvolu za odsustvo sa posla u traženom periodu”, kaže dr Radunović.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podsetimo, na mobing direktora prof. dr Gorana Radunovića, žalio se veliki broj zaposleih u Institutu za reumatologiju, koji tvrde da on i njemu bliski saradnici zloupotrebljavaju svoj položaj, viču na osoblje i konstantno vrše psihičko nasilje nad onima koji su “neposlušni”. Slučaj medicinske sestre Jelene Lazarević, potresao je javnost, nakon što je na našem portalu objavljen audio snimak, na kojem se čuje kako dr Radunović viče na njenu koleginicu i nju, nazivajući je kretenom.

Direktor je uputio saopštenje u kojem je negirao njene tvrdnje, navodeći da je sestra Lazarević neposlušna, da je u Kovid bolnici Batajnica suspendovana (što se ispostavilo kao netačno) i da je njegova obaveza da kontroliše njeno „sociopatsko“ ponašanje, i time je dodatno uvredio.

Zbog nedopustivog odnosa i neprimerenog ponašanja prema zaposlenima, u poslednje tri godine, pet lekara, subspecijalista i više medicinskih sestara, napustilo je ovu ustanovu, tvrde naši sagovornici.

***

BONUS VIDEO: Dr Biljana Simić o mobingu u klinici „Laza Lazarević“: Direktorka progoni sve koji imaju stav suprotan njoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare