"Koleginica koja je sa mnom sedela u kancelariji direktora, plakala je sve vreme dok nam se obraćao, a ja sam nekako uspela da do kraja razgovora ne pustim suzu. Posle vikanja i uvreda koje sam pretrpela, otvorila sam bolovanje mesec dana, jer nisam mogla odmah da se vraćam na posao, iako su me prebacili u drugu službu, a koleginici, koja je bila zaposlena na određeno, zbog žalbi na načelnika doktora I. J., nije produžen ugovor", drhtavim glasom za Nova.rs priča Jelena Lazarević, medicinska sestra koju je, kako kaže, mobingovao direktor Instituta za reumatologiju prof. dr Gorana Radunovića. Kako je to izgledalo moglo se čuti i na audio snimku koji je nedavno objavljen na našem portalu, a na kome se, između ostalog, čuje kako direktor Radunović medicinsku sestru Jelenu Lazarević naziva kretenom.

“Vičem na Vas zato što ste potpuni kreten!”, u jednom trenutku direktor je rekao Jeleni, dok je u njegovoj kancelariji bila sa koleginicom, a obe su se žalile na neprimereno ponašanje, mobing i vikanje od strane načelnika službe u kojoj su radile, doktora I. J..

Od direktora su, kako za portal Nova.rs priča Jelena Lazarević, očekivale zaštitu i razumevanje, a dobile su uvrede.

Jelena Lazarević: “Napisala sam da doktor (načelnik ambulante) viče na mene”.

Direktor prof. dr Goran Radunović:  “Pa i ja vičem na Vas!”

Jelena Lazarević: “Zašto vičete?”

Direktor prof. dr Goran Radunović:  “Zato što ste kreten, potpuni. Evo sad vam to kažem pred svima ovde. ‘Oće neko da svedoči, neće niko!”

Foto: Google maps

Nakon objavljivanja audio snimka na našem portalu, na kojem se čuje kako dr Radunović vređa medicinsku sestru, usledio je i odgovor direktora u kojem svoje ponašanje opravdava “istorijom” nedopustivih postupaka sestre Jelene na radnom mestu, poziva se na njenu suspenziju u Kovid bolnici u Batajnici, zbog, kako kaže, neposlušnosti. U istom tom objašnjenju naziva je sociopatom i ponovo – vređa.

“Njeno ponašanje dovelo je do toga da ‚moj jezik’ bude obojen afektom u tom momentu, ali potrebno je razumeti da od organizacije rada mogu da zavise životi pacijenata i nije dopustivo da sestre odlučuju o svojim dužnostima. Na pitanja da li postoje elementi zlostavljanja na poslu, ne daje mi odgovor, takođe se prethodno i posle razgovora žalila da ju je zlostavljao v.d. direktora, iako moja reakcija nije dovela do kažnjavanja, već samo do pokušaja da se ukaže na njeno sociopatsko ponašanje”, rekao je za Nova.rs prof. dr Radunović.

Foto: Privatna arhiva

Medicinska sestra, Jelena Lazarević, međutim, posle objave snimka, za Nova.rs priča da je iznova proživljavala traumu.

“Ne znam ko je snimio razgovor, ja nisam. Za snimak sam čula u medijima i nisam mogla da verujem da se sada pojavio. Toliko dugo sam prepričavala razgovor sa direktorom i njegove uvrede i ponašanje, jer sam posle toga morala na bolovanje. Tražila sam odsustvo zbog pretrpljenog akutnog stresa. A sve je počelo zbog problema sa načelnikom, doktorom I. J., sa kojim veliki broj sestara i uopšte kolega, teško sarađuje jer je nadmen i meri nam svaku reč. Osim mene, na njegovo ponašanje i mobing požalila se još jedna koleginica, pa smo nakon pisanja prigovora kadrovskoj službi, zajedno otišle kod direktora da tražimo zaštitu. Dr I. J. ima interni, lični problem sa kolegom, kojem je želeo da pošalje svoje ambulantne pacijente, kako on ne bi gubio vreme na njih, a ja sam u svemu tome bila kolateralna šteta. Trebalo je ja da ih prebacim kod kolege, koji kad je shvatio šta I. J. radi,  to nije prihvatio. Na meni se slomilo koplje, pa je I. J., vikao kako sam nesposobna, zašto sam tom kolegi lekaru rekla uopšte kad su pacijenti stigli, kad su upisani, umem li da ćutim i zašto ne radim samo ono što mi on kaže”, priča Jelena.

Jelena Lazarević Foto: Privatna arhiva

Nakon što je dokumentaciju predala kadrovskoj službi, sa koleginicom, koja je takođe, kako navodi, pretpela psihičko maltretiranje od strane dr I. J., otišla je kod direktora.

Pročitajte još:

“Sastanku sa direktorom trebalo je da prisustvuje i dr I. J., ali je odbio, pa smo u kancelariji bile nas dve, direktor, glavna sestra, odgovorna sestra ambulantno polikliničke službe, odgovorna sestra načelnika i zamenica direktora. Bio je jedino muško u prostoriji, ponašao se vrlo nadmeno i autoritativno, da smo sve zanemele, osim koleginice koja je plakala dok nas je vređao. Ja sam uspela da zadržim suze i da ne reagujem previše emotivno dok nas je omalovažavao. Međutim, nakon što mi je rekao da sam kreten i vikao na mene, dozvolio je sebi da nedavno u reakciji na sve što se dogodilo govori o mom ‘sociopatskom’ ponašanju, a to ne mogu da dozvolim i spremna sam da ponovo prođem kroz pakao, ali da dokažem da sam u pravu”, naglašava Jelena.

Direktor se potom pozvao na “suspenziju” sestre Jelene u Kovid bolnici Batajnica.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Ništa ne opravdava njegovo ponašanje i uvrede, a u Batajnici nisam dobila nikakvu suspenziju, jer je Komisija tako odlučila, na osnovu sagledavanja čitave situacije. U Batajnici sam doživela neprijatnost od glavne sestre na odeljenju, koja je mene i fizioterapeutkinju, ženu koja nije obučena da radi u poluintenzivnoj nezi, ostavila sa 40 teško obolelih pacijenata. Požalila sam se, naravno, da mi treba pomoć, jer ona ne ume da pomogne i da ako ne postignem sve obolele, mogu trpeti njihovi životi. Posle toga me je vratila na Institut i optužila me da sam povisila ton, što je netačno, samo sam tražila pomoć koja je bila neophodna. Međutim, kasnije su me ponovo vraćali u Batajnicu više puta, a celu pandemiju sam provela u crvenim zonama različitih ustanova”, priča ova medicinska sestra.

Izjavu Jelene Lazarević o slučaju u Kovid bolnici u Batajnici pročitajte u celosti:

Foto: Privatna arhiva

Jelenu su po povratku sa bolovanja u Institutu za reumatologiju, konstantno premeštali sa jednog radnog mesta na drugo.

“Posle tog razgovora sa direktorom, odmah su me prebacili na drugo radno mesto. Otišla sam potom kod psihijatra i otvorila bolovanje na mesec dana zbog pretrpljenog akutnog stresa. Kada sam se vratila na posao, ponovo sam dobila premeštaj, ovog puta na šalter, a dr I. J. prestao je sa mnom da komunicira”.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Slušam iznova ovaj snimak i nije mi svejedno, uz dubok uzdah napominje ona.

“Opet prolazim kroz sve traume. Kad slušam taj snimak nije mi svejedno, a onda pročitam da me je direktor nazvao i sociopatom, pa mi zbog svega toga ni malo nije dobro. Ima mnogo kolega koji su proživljavali, neki i dalje proživljavaju, mobing od strane direktora i ljudi koji su mu bliski. Od nadređenih samo očekujemo razumevanje i poštovanje, ne moraju da nam pomažu, ako ne žele, ali da nam ni ne odmažu i ne maltretiraju nas. Veličina čoveka se meri njegovim ophođenjem prema svim ljudima, nevezano za to da li je neko nadređen ili podređen, prema svima treba biti čovek. Moje ‘dobar dan’ isto je prema spremačici i prema direktoru, prema koleginici sestri i lekarima i svim kolegama, i zbog toga ne želim da okrećem glavu od ovakvih situacija, jer im se mora jednom stati na put”, naglašava Jelena.

Posle objavljenih tekstova o mobingu na Institutu i audio snimka, našoj redakciji obratile su se Jelenine kolege, kako bi joj javno pružili podršku.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Povodom nemilih događaja u našoj ustanovi imam potrebu da se oglasim kao dugogodišnji radnik Instituta za reumatologiju. Na funkciji predsednika osnovne organizacije Sindikata (SMSTS) sam dugi niz godina, legitimno sam izabrana od strane članstva i samim tim upoznata sa situacijom. Želela bih da dam podršku koleginici koja prolazi kroz jako neprijatnu situaciju. Jelena je jedna izuzetno vredna i požrtvovana sestra koja savesno i odgovorno radi svoj posao. Moram navesti da sam i sama prošla kroz niz nepravdi, a jedna od njih je oduzimanje reprezentativnosti našoj osnovnoj organizaciji iako smo najbrojniji sindikat u našoj ustanovi. Centrala SMSTS je preuzela na sebe i zbog toga vodi sudski spor sa direktorom naše ustanove. Kao zaposlena imala sam niz neprijatnih situacija sa šefom laboratorije o kojima je direktor bio obavešten i nikada ništa nije preduzeo po tom pitanju”, kaže za Nova.rs Jelena Milošević, koja je laboratorijski tehničar na Institutu za reumatologiju već 29 godina.

O mobingu i kontinuiranom psihičkom zlostavljanju svedoče i koleginice medicinske sestre.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“U više navrata desile su mi se neprijatne situacije sa načenikom dr I. J.  Ne libi se da viče, vređa, manipuliše i neprestano moramo biti na oprezu. Takvo ponašanje je nedavno eskaliralo, pa sam morala da konsultujem advokata, jer bi se u suprotnom nastavilo u nedogled. Imam 35 godina staža, nisam neko ko je ovde juče došao, svih ovih godina dajem svoj maksimum na poslu, kao i sve moje koleginice. Pokrivam tri službe, odgovorna sam sestra, radim na više radnih mesta istovremeno i često preko svih granica ljudske izdržljivosti, a umesto da imamo podršku i razumevanje nadređenih, mi nailazimo na viku, dramu, maltretiranje. Ne mogu da ćutim i neću da budem ničiji otirač”, ispričala je za Nova.rs Jelenina koleginica, medicinska sestra, koja je zamolila da ostane anonimna.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Podsetimo, prema rečima zaposlenih u ovom Institutu, određeni broj lekara i medicinskih sestara trpe svakodnevno verbalno nasilje, psihičko zlostavljanje, kažnjavanje na najrazličitije načine, podsmevanje, uskraćivanje odlazaka na kongrese, stručna usavršavanja, ali i godišnje odmore, slobodne dane, od strane direktora prof. dr Radunovića i njemu bliskih saradnika, koji su na rukovodećim mestima.

O nepodnošljivoj situaciji u ovoj zdravstvenoj ustanovi, zaposleni su pisali Ministarstvu zdravlja i kabinetu predsednice Vlade Srbije, ali odgovor i reakciju nadležnih još čekaju.

***

BONUS VIDEO: Dr Simić o mobingu u klinici „Laza Lazarević“: Više ne možemo da trpimo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare