Foto:Printscreen/rtas; google maps; shutterstock

Nikakav mobing nisam sprovodio nikada, niti bilo koga zlostavljao. Medicinska sestra sa kojom razgovaram na snimku, koji je objavljen, je i ranije bila suspendovana u drugim ustanovama zbog odbijanja naloga pretpostavljenih i ugrožavanja pacijenata. Njeno ponašanje dovelo je do toga da ‚moj jezik’ bude obojen afektom u tom momentu, ali potrebno je razumeti da od organizacije rada mogu da zavise životi pacijenata i nije dopustivo da sestre odlučuju o svojim dužnostima, navodi, između ostalog, u svom odgovoru za Nova.rs prof. dr Goran Radunović, v.d. direktor Instituta za reumatologiju u Beogradu, na čiji rad, vođenje ustanove, a pre svega odnos prema osoblju i kontinuirani mobing, se žalila većina zaposlenih, koji su se obratili našoj redakciji.

Optužbe koje osim mobinga, vređanja, upozorenja pred otkaz, kažnjavanja, promene radnih mesta, ograničavanja informacionog sistema, zloupotrebe položaja, pretnji batinama (medicinskoj sestri) sadrže i, kako zaposleni tvrde, konstantno ne odobravanje odlazaka na naučna usavršavanja i kongrese za koje je prof. Radunović oformio komisije, koje čine njemu bliski saradnici, direktor poriče.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Od kako sam odlukom Vlade Srbije postavljen za v. d. direktora odlučio sam da insistiram da svi zaposleni na kongrese odlaze isključivo u slučajevima kada se zaista radi o prisustvu i učešću na kongresu, o čemu treba da posvedoči postojanje plaćene kotizacije za učešće. Sa tim ciljem oformljene su dve nezavisne komisije koje se brinu da sve bude na ravnopravnoj osnovi. Svi lekari koji su do sada podneli dokaze o plaćenoj kotizaciji za učešće na kongresu, dobili su dozvolu za odsustvo sa posla u traženom periodu”, kaže dr Radunović.

O premeštanju lekara sa jednog radnog mesta na drugo, tvrdi da je to stara praksa.

„Oni se sele sa jednog bolničkog odeljenja na drugo već 30 godina, koliko ovde radim. Cilj je da se kolektiv bolje upozna i da lekari, terapeuti i medicinske sestre, stručno napreduju dobijajući znanja sa više strana. Premeštanje zaposlenih nije vid kažnjavanja, već ima za cilj podizanje nivoa stručnosti”.

Dr Goran Radunović Foto: Printscreen/RTS

Profesor Radunović tvrdi da nikada nije vršio mobing, niti ikome pretio batinama.

“Nikada nisam nikome pretio batinama, a imam blizu 60 godina. Medicinska sestra koja je snimila razgovor sa mnom, bila je prethodno suspendovana sa rada u Kovid bolnici Batajnica zbog odbijanja naloga pretpostavljenih i ugrožavanja pacijenata. Nakon toga ista osoba odbija da postupa po nalogu svog načelnika službe u Institutu za reumatologiju. Potom se žali da je načelnik tokom telefonskog razgovora povisio ton i traži da sa svojom koleginicom to iznese direktoru, onako kako to vidi svojim očima. Na pitanja da li postoje elementi zlostavljanja na poslu, ne daje odgovor, takođe se prethodno i posle razgovora žali da ju je zlostavljao v.d. direktora, iako moja reakcija nije dovela do kažnjavanja, već samo do pokušaja da se ukaže na njeno sociopatsko ponašanje. Priznajem da je moj jezik bio obojen afektom u tom momentu, ali potrebno je da razumete da od organizacije rada u zdravstvenim ustanovama mogu da zavise životi pacijenata i da nije dopustivo da medicinske sestre odlučuju o svojim obavezama i dužnostima”, kaže prof. dr Radunović, opravdavajući svoje ponašanje i odnos prema zaposlenoj.

Medicinske sestre
Medicinske sestre Foto:EPA-EFE

O vajber grupi i prepiskama, na kojima se jasno vidi kako direktor sa saradnicima omalovažava i podsmeva se koleginicama, ističe da datira iz 2019., a da ju je oformio doktor, koji je sada jedan od kolega nezadovoljnih svojim statusom u Institutu.

Pročitajte još:

“Snimci poruka koje ste objavili ne odnose se na bilo koga lično, ne vidim ko može u tome da se prepozna. Jedina vajber grupa koju sam napravio ikada bila je u vreme kada sam bio načelnik odeljenja i sadržala je svega osam članova, sa ciljem uspostavljanja brže komunikacije među lekarima”.

Od kako je direktor, navodi da je samo jedna zaposlena doktorka dobila upozorenje, zbog postojanja razloga za otkaz, a za doktora I. J., načelnika poliklinike, za kojeg lekari i sestre kažu da sprovodi psihičko nasilje iz dana u dan, tvrdi da na njegov rad nije imao nijednu zamerku od strane zaposlenih.

Na našem portalu, međutim, objavili smo audio snimak razgovora medicinske sestre i direktora koji je vređa, dok se ona žali upravo na mobing od strane dr I. J.

Poslušajte snimak:

O optužbama zaposlenih, da je direktor pandemiju proveo u zelenoj zoni, u Klinici za endokrinologiju UKCS, u vreme dok je Institut za reumatologiju bio u kovid sistemu, kaže da su on i njegova supruga S. J., odlukom prethodnog direktora, raspoređeni da vode dnevnu bolnicu i hitnu ambulantu, kao i preglede u okviru kliničkih istraživanja na Klinici za endokrinologiju, ali samo tokom mesec dana.

“Nakon toga smo imali dvomesečnu transformaciju Instituta za reumatologiju u Kovid bolnicu, a tada je koleginica dr S. J. radila u toj Kovid bolnici, kao i ostali lekari. Lično sam često sprovodio višečasovne vizite obolelih od kovida u Institutu, delom u pratnji kliničkog asistenta dr I. J., koji mi je tada bio pomoćnik. Dr S. J. je odradila najviše smena od svih lekara Instituta, dok je dr I. J. dobio priznanje za svoj rad sa Kovid pacijentima”.

Zaposleni pričaju da je prof. Radunović novac iz budžeta za sređivanje bolnice, u kojoj inače rade na starim kompjuterima, a teretni lift za prevoz pacijenata je stalno u kvaru, iskoristio za renoviranje svog kabineta.

Foto: nova.rs

„U kabinetu direktora postoje dva lustera sa led lampama, koji su zamenili neadekvatno neonsko osvetljenje, a nema kristalnih lustera, kako pojedini tvrde. Stilski nameštaj koji je sad u kabinetu je moja lična donacija Institutu. Napominjem da kabinet direktora nije renoviran najmanje 20 godina, dok su znatna sredstva uložena u renoviranje nameštaja na bolničkim odeljenjima, kao i radne stolove, stolice, kasete i ormane zaposlenih”.

O ograničenjima upotrebe bolničkog informacionog sistema, za koju lekari za Nova.rs pričaju da je uvedena kao vid kazne, što je onemogućilo uvid u broj pregleda i vođenje istorije bolesti obolelih, direktor kaže da tako nešto ne postoji.

„Nikakva ograničenja nisam izdao po pitanju informacionog sistema, niti mi se bilo ko od zaposlenih u vezi toga požalio”, naglašava v.d. direktor prof. dr Radunović.

***

BONUS VIDEO: Dr Biljana Simić o mobingu u klinici „Laza Lazarević“: Direktorka progoni sve koji imaju stav suprotan njoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare