Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Najviše novca za rodnu ravnopravnost i sprečavanje rodno zasnovanog nasilja nad ženama dodeljen je Fudbalskom klubu "Crvena zvezda", rekla je Biljana Janjić iz organizacije “FemPlatz”. Kako je objavljeno na Iks nalogu Birna, novac je zapravo dobila Zvezdina fondacija, a reč je o iznosu od 6.875.200 dinara.

Danas se održava godišnja konferencija “Javno o javnim konkursima”, a organizuju je BIRN i organizacija Građanske inicijative.

Kako se može videti na Iks nalogu Birna, na konferenciji gorove aktivisti, predstavnici nevladinog sektora, Ministarstva za ljuska i manjinska prava, kao i novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević.

Biljana Janjić iz organizacije “FemPlatz” rekla je da tokom 2023. na republiučkom nivou nije postojao nijedan javni konkurs za udruženja građana koji za cilj ima isključivo promociju promociju, zaštitu i unapređenje rodne ravnopravnosti ili sprečavanja rodno zasnovanog nasilja.

“Od posmatranih konkursa, najviše novca za rodnu ravnopravnost i sprečavanje rodno zasnovanog nasilja nad ženama dodeljen je FK Crvena zvezda“, rekla je Janjić, a piše na Iks nalogu BIRN-a.

Uz njenu izjavu navodi se i da su od 15 odabranih projekata Ministarstva za brigu o porodici i demografiji samo dva organizovale ženske organizacije, te da je najveći iznos odobren Fondaciji FK Crvena zvezda i to u iznosu 6.875.200 dinara, što je blizu 60.000 evra.

Takođe je navedeno da su dva udruženja dobila sredstva za realizaciju projekta, iako su podnela izjavu o neaktivnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare