Zaposleni u JP Pošta Srbije već tri nedelje štrajkuju tražeći povećanje plata, a rukovodostvo tog javnog preduzeća za sada odbija njihov zahtev i novac rasipa na sponzorstva i donacije. Tako su sa računa “Pošte” milioni "otišli" fudbalskom i ženskom rukometnom klubu Crvena zvezda, udruženju na čijem je čelu Aleksa Balašević, Partizanovom klubu borilačkih veština, Kik boks savezu Srbije, biciklistima, bilijar klubu, nedeljniku “Pečat”… Naravno, novac je dobila i Srpska pravoslavna crkva.

Radnici Pošte podigli su glas i pobunili se zbog niskih zarada s kojima ne mogu da prehrane porodice. a, zatražili su i novo zapošljavanje radnika za određene pozicije.

Štrajk poštara Foto:Nova.rs

Oni su izlaskom u javnost “razbili famu” da radnici Pošte “imaju dobre plate” i otkrili da su njihove plate u rasponu od 50 do 55 hilada dinara, što je čak za 30.000 manje od republičkog proseka.

Zbog toga je jedan od njihovih glavnih štrajkačkih zahteva, povećanje zarade za 30 odsto.

Dok se zaposleni bore za povećanje svojih plata, njihova firma deli novac šakom i kapom na ime donacija i sponzorskih ugovora.

U 2023. godini, milion evra „na poklon“

U zvaničnoj dokumentaciji JP “Pošta Srbije” do koje je došao portal Nova.rs, navodi se da su za 2023. godinu planirana čak 22 sponzorska ugovora i 37 donatorskih, za šta je opredeljeno oko 118 miliona dinara ili oko milion evra.

Taj novac su tokom ove godine dobili sportski klubovi, crkva, više privatnih preduzeća, pojedine institucije kulture i brojne društvene organizacije.

Zanimljivo je da je, kada je reč o sponzorstvima, najviše novca dobio Kik boks savez Srbije – 35 miliona dinara, što je blizu polovine sume koja je opredeljena za sve sponzorske ugovore (83,94 miliona dinara).

Na spisku 22 organizacije koje je Pošta sponzorisala nalazi se i FK “Crvena zvezda” koja je od tog javnog preduzeća inkasirala tri miliona dinara.

Stadion „Rajko Mitić“; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Deset miliona za udruženje Alekse Balaševića

Više od Zvezde dobilo je Društvo producenata “22. april” d.o.o Novi Sad – 10,62 miliona, a vlasnik tog udruženja je Aleksa Balašević, sin Đorđa Balaševića.

Aleksa Balašević

Pojedina udruženja i manifestacije sa dugogodišnjom tradicijom dobili su mnogo manje. Tako su, na primer, „Zmajeve dečje igre“, jedan od najvećih festivala za decu, od Pošte dobile 300.000, a Udruženje književnika Srbije 500.000 dinara.

Foto: Udruženje književnika Srbije

Kroz dva sponzorska ugovora, opredeljeno je više od 16 miliona dinara za “Stars and more events” d.o.o Beograd, preduzeće koje je prema dostupnim podacima osnovano u januaru 2022. godine.

Za ovu firmu u APR-u stoji da se bavi delatnošću u okviru izvođačke umetnosti, a na njihovoj zvaničnoj internet prezentaciji nema spiska događaja koje su organizovali.

Takođe, sa više od 16 miliona dinara finansiran je i Savez filatelista Srbije.

Foto TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Među dobitnicima milionskih sponzorskih ugovora su još Beogradski maraton (8,8 miliona), zatim Kriminalističko-policijski univerzitet (5,8 miliona), Internet Group Beograd (4,6 miliona), Sportsko udruženje ŽRK “Crvena zvezda” (4,8 milona), kao i Sportsko MMA udruženje Partizan (1,5 miliona). Tu je i „Naš pečat“ (1,2 miliona dinara), izdavač nedeljnika „Pečat“.

Donacije uglavnom za udruženja

Dok su sponzorstva Pošte u 2023. godini izražena milionskim iznosima, donatorski ugovori su znatno skromniji i u proseku se kreću od 150.000 dinara do pola miliona.

Donacije ovog javnog preduzeća usmerene su ka osetljivim grupama, manjinskim i lokalnim zajednicama.

Pošta je odvojila po 150.000 dinara za tri različita udruženja žena, koliko je dobio i Savez pronalazača Srbije. Po 200.000 dinara dobili su Udruženje građana “Sajmište”, KUD “Branko Radičević”, Udruženje penzionera  Novog Sada, Udruženje ribolovaca “Peščara”, kao i “Mladi virtuozi Kragujevca”.

Među organizacija kojima je Pošta donirala određena novčana sredstva su brojni manji sportski klubovi, sindikati i udruženja građana.

Takođe, donaciju od pet miliona dinara dobio je Dom zdravlja Savski venac, dok je Srpskoj pravoslavnoj crkvi namenjena pomoć od 600.000 dinara.  Na spisku je i Svepravoslavni nacionalni savet (pola miliona), ali i Sportsko udruženje „Billiard Club Balkanic“.

Zoran Đorđević Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Pojedini na spisku i za sponzorstvo i za donacije

Zanimljivo je da se na odvojenim spiskovima finansijskih davanja koje Pošta isplaćuje u okviru svog društveno odgovornog poslovanja, kroz sponzorstvo i donacije, nalaze isti pravni subjekti.

Tako je Kriminalističko-policijski univerzitet, uz 5,8 miliona dinara sponzorstva, dobio i 4,84 miliona kroz donacije, što je ukupno 10,64 miliona dinara.

Isto je i sa Savezom filatelista Srbije, koji je kroz sponzorski ugovor dobio 16,1 milion, a kroz donacije dodatnih 1,8, što je ukupno 17,9 miliona dinara u ovoj godini.

Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Sponzorska davanja najveća u 2023. godini

Raspodela novčanih sredstava kroz sponzorske i donatorske ugovore, bila je najveća ove godine u odnosu na period od 2020. do danas. Odnosno, taj iznos je iz godine u godinu samo uvećavan.

JP “Pošta Srbije”, je od svojih ukupnih godišnjih prihoda 2020. godine, za sponzorstva i donacije izdvojila oko 29, 5 miliona dinara. Sledeće, 2021. taj iznos je išao do 36 miliona, da bi se 2022. više nego duplirao i iznosio 80.7 miliona dinara.

U 2023. godini Pošta je bila darežljiva sa preko milon evra, odnosno od ukupne zarade preduzeća, 118,8 miliona dinara, otišlo je za brojne donacije i sponzorstva.

*****

BONUS VIDEO: Poštari ne odustaju od obustave rada, štrajkačima smanjene dnevnice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar