Nije državna kasa ćup bez dna, često kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić kad neko traži pomoć. Bilo da su to poljoprivrednici, poštari ili radnici propalih fabrika. Stvar se, međutim, naglo menja kad on sam proceni da je odatle potrebno izvući nekoliko desetina, stotina ili miliona evra. Kao “neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar” na scenu tada stupa ministar finansija Siniša Mali. Glavni ključar državnog trezora.

Snimak telefonskog razgovora, koji je objavio “Radar”, a u kojem Mali “završava” 100.000 evra za Zvezdu i navijače to potvrđuje.

Reč je o audio-snimku iz 2019. godine, u kojem ministar finansija od tadašnjeg direktora Građevinske direkcije Srbije Nebojše Šurlana traži da obezbedi 100.000 evra za Zvezdana Terzića, Zvezdu i navijače.

Navodno za radove na rekonstrukciji stadiona koji su te godine izvođeni.

“Samo jedno kratko pitanje: Je l’ te zvao Terzić iz Zvezde… Je l’ si obećao da će da pomogne neka građevinska firma, da radi nešto za njih? … Samo mi reci da ili ne”, kaže Siniša Mali na početku razgovora.

Siniša Mali zvanični razgovori predstavnika Srbije sa misijom Medunarodnog monetarnog fonda (MMF) Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Šurlan odgovara:

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

“Da, da, da… Ja ću da ti kažem šta je informacija s one strane. Da je “glavni šef“ obećao neku pomoć za klubove, koja sad ne može da se realizuje iz budžeta ili kako god… i da je tebe zadužio da obezbediš neku pomoć za Zvezdu. Eto, to je informacija koju ja imam”.

Ministar finansija daje dozvolu.

“Možeš da im pomogneš, s obzirom da su tu i navijači i svi ostali uključeni. A ja i ovako pomažem na sto drugih načina”, kaže Mali, nakon što je i sam pomenuo “velikog šefa” koji je uvek za to da se pomogne.

Ko je veliki šef, ostaje da nagađamo.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, kad je reč o finansiranju klubova, baš nedavno smo ovim povodom imali reakciju predsednika države Aleksandra Vučića na izjavu trenera KK Partizan Željka Obradovića da Partizan nije državni projekat.

“Mi im damo pare, oni uplate”

Vučić je tad rekao nešto, što se lako može povezati s onim o čemu pišemo na početku teksta.

Aleksandar Vučić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Ovo je odvratan napad na državu, ne samo od ovog čoveka, nego i iz Crvene zvezde i Partizana. Ništa ne bi bilo od Zvezde i Partizana da nema države. Možda jedan, ali možda nijedan klub u Evropi nema podršku kao Zvezda i Partizan“, rekao je tada Vučić i dodao:

„Kada kažem od države, mislim o direktnom novcu, preko KSS, grada Beograda, preko Srbije, preko Telekoma, Nisa… Tako ni Ziđin ni Gazprom nisu došli, jer ih je zvao neko iz Zvezde i Partizana, nego ih je zvala država. Plaćamo enormne sume novca. Dobijaju tri puta jeftinije halu Arena nego što je tržišna. Na to dodajte otplate, porez, pa privatnike kojima kažemo da podrže klub za koji i ne navijaju. kako se plati porez? Mi im damo pare, oni uplate. To neće da kažu narodu. E pošto ste tražili, sad ćete da dobijete. Svi zajedno”.

A očigledno je da Siniša Mali ima ključnu ulogu u tom procesu o kojem govori Vučić. Malo obezbedi iz budžeta, malo ovakvim “prijateljskim” razgovorima.

„U gomili protuva u SNS, Mali jedini pismen“

Na pitanje da li je to normalno, profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović za Novu kaže:

Danica Dana Popovic
Danica Popović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Nije normalno, ali je tako. Međutim, ljudima treba da bude jasno da je u ovoj gomili protuva nepismenih u Srpskoj naprednoj stranci, jedini pismen i vredan jeste Siniša Mali. On služi da ova zemlja ne bi otišla dođavola. Da ne bismo opet imali hiperinflaciju i haos. On je glavni šibicar, zna šta radi, ali je daleko od toga da o nečemu odlučuje. Radi ono što mu Vučić kaže. Ako on kaže Zvezda i navijači, onda Zvezda i navijači. Mali tu služi samo da sve to izvede na način koji će izazvati najmanje štete”, kaže Popović.

Nije ovo prvi put da javnost čuje i vidi kako se preko Siniše Malog završavaju poslovi.

Setimo se kad je Vučić obilazio radove na rekonstrukciji deonice državnog puta od Golog Brda do Kladova.Pred kamerama koje su ga u stopu pratile, predsednik je pozvao Sinišu Malog.

“Halo! Molim te, izvini što te ometamo! Samo jedna molba, ako nam zatreba devet miliona evra za Golubac – Milanovac, možemo li da nađemo ili ne? Pre kraja godine… Ajde, hvala, brčkaj se, zdravo”, rekao je Vučić pa se obratio publici:

“Završeno Golubac – Milanovac, to treba da najavite sad”.

BONUS VIDEO: Siniša Mali vređa Radomira Lazovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare