Dejan Šoškić. Foto: Vesna Lalić

Jakim kursom dinara stvaraju se potpuno neutemeljene iluzije o napretku, visokim platama i bruto domaćem proizvodu, dok na inflaciju utiču i linearna davanja novca građanima a za najsiromašnije je ona mnogo veća od zvanične jer je najviše poskupela hrana, na koju najviše troše, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić.

Šoškić, koji je i bivši guverner Narodne banke Srbije (NBS), naglasio je da je upozorio je da je današnji nivo inflacije, osim rasta cena hrane i energenata, rezultat i linearnih davanja novca građanima, kao i neopravdane monetarne politike, kada je NBS „pogrešno i nepotrebno iz primarne emisije kupovala obveznice preduzeća“.

„Time je otvoren kanal kretanja novca iz primarne emisije direktno ka preduzećima sa ozbiljnim mogućnostima zloupotreba. To podseća na mehanizme monetarne ekspanzije iz ranih devedesetih“, rekao je Šoškić u intervjuu za NIN i dodao da će se pravi iznos gubitaka po tom osnovu znati tek kada one dospeju na naplatu.

Na pitanje o potrebi brže reforme javnih preduzeća, za šta se dugo zalaže, Šoškić je odgovorio da ona i dalje služe kao partijski plen gde se novac poreskih obveznika na različite načine, a uglavnom protivzakonito, preliva u privatnu svojinu interesnih grupa u sprezi sa političkim partijama.

„Rešavanje ovih problema zahteva promene u funkcionisanju političkih partija i u odvijanju političkog života u našoj zemlji“, zaključio je Šoškić.

Bonus video – Hiperinflacija

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare