Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; TANJUG/ZORAN ZESTIC

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić reagovao je danas povodom izjave srpskog ministra finansija Siniše Malog da je Šoškićev komentar o Bazelovom indeksu (kojim se širom sveta meri rizik od pranja novca i finansiranja terorizma) "paušalan i maliciozan".

Siniša Mali je u svojoj izjavi još naveo i da je Šoškićev komentar „skretanje pažnje sa značajnog uspeha Srbije i to u nedelji kada je Komitet Saveta Evrope MANYVAL objavio izveštaj o napretku Srbije u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Na sve ove tvrdnje Siniše Malog odgovor Dejana Šoškića za Nova.rs prenosimo u celosti:

„Očigledno je da je već duže vreme u našoj zemlji javna debata u žalosnom i nedopustivom stanju u kome je postalo ‘normalno’ da se političari lavinom neistina i uvreda ‘osvrću’ na mišljenja nezavisnih pojedinaca, intelektualaca, umetnika, često i profesora univerziteta. Na moj kratak komentar dat portalu ‘Voice’ koji su naknadno preneli drugi mediji, u vezi Bazelovog indeksa koji prati pranje novca i finansiranje terorizma, i nepovoljne pozicije Srbije na tom indeksu, ‘odgovor’ je dao ministar Mali kao lavinu netačnih, uvredljivih i malicioznih ocena vezanih, ne za međunarodne pokazatelje, institucije lli njihove indekse, već za mene lično i moj rad u NBS.

U vezi navoda Malog, radi istine, treba podsetiti na neke činjenice. Pre svega, netačno je da je postojala nekakva ‘moja vladavina u NBS’. Posao guvernera NBS obavljao sam dve godine (od kraja jula 2010 do početka avgusta 2012), postavljen na to mesto predlogom Predsednika Republike i na osnovu odluke Skupštine Srbije kao nestranačka ličnost i profesor Beogradskog Univerziteta. U tom kratkom periodu, Malog treba podsetiti, NBS je uvela Basel II standarde, formirala je sektor za Finansijsku stabilnost, donela je Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ukinula je kreditiranje u švajcarskim francima, otkrila je i u skladu sa zakonom zatvorila jednu podkapitalizovanu banku i donela niz mera u pravcu jačanja efikasnosti monetarne politike, stabilizacije i dinarizacije domaćeg finansijskog sistema.

Srbija je u tom periodu bila jedina zemlja u tranziciji koja je nakon svetske finansijske krize dobila rast kreditnog rejtinga. Malog treba podsetiti i da je na kraju mog kratkog mandata u NBS inflacija bila u okviru inflacionog cilja i da je NBS bila jedna od dve državne institucije na čiji rad državni revizor nije imao bilo kakvih zamerki. Bilo bi zanimljivije da smo u ‘odgovoru’ Malog dobili pravi odgovor zašto je Srbiji uopšte bio potreban progres na ovom polju i kako to da se zemlja našla kao jedina evropska zemlja na crnoj listi FATF (međunarodne organizacije koja se bavi sprečavanjem pranja novca i finansiranjem terorizma) i to delom za vreme njegovog mandata kao ministra finansija.

Kako to da smo i danas po Bazelskom indeksu lošiji od Ukrajine ili Moldavije? Na ta ključna pitanja odgovor nismo dobili. Umesto odgovora na ta pitanja, ministar je ocenio moj komentar kao ‘maliciozan’. Moj komentar nije bio maliciozan, posebno ne prema ministru, niti je imao nameru da to bude.

Maliciozno bi možda bilo kada bi neko rekao da samo u Srbiji danas bivši gradonačelnik za čijeg mandata su ‘kompletni idioti’ rušili Savamalu, na šta nas i danas, 2021. godine, podseća i kritikuje Evropski parlament, i građanin koji je izabrao da se bavi javnim poslom, a u imovinskoj karti zaboravio da prijavi 24 nekretnine na koje ga podsećaju ‘Pandorini papiri’, da samo u Srbiji danas takav može da pomisli da je normalno da baš on drži lekcije o ‘paušalonosti’ i ‘površnosti’ redovnim profesorima Beogradskog Univerziteta, istog onog Univerziteta na kome je prethodno u dva navrata, uz pomoć nečasnih radnji i besuspešno, pokušao da doktorira.

To bi možda bilo maliciozno, ali toga u mom komentaru za ‘Voice’ nije bilo.“

Bonus video – Novinarka N1 poklopila Sinišu Malog u Skupštini Srbije: „Ali ste Siniša Mali sa 24 stana“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare