Slobodan Vukosavić Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Obnavljanje Stručnog saveta Elektroprivrede Srbije hvale je vredan korak na putu očuvanja energetskog suvereniteta zemlje, smatra Slobodan Vukosavić, predsednik Akademijskog odbora SANU za energetiku i redovni profesor ETF-a.

Kako navodi u autorskom tekstu pisanom za NIN, poslednjih meseci u rešavanje nagomilanih problema uključena je domaća struka, što je dovelo do vidnog poboljšanja u srpskim ugljenokopima i elektranama, značajno je smanjen uvoz, a sve češće se i izvozi.

Slobodan Vukosavić
Slobodan Vukosavić Foto: Printscreen/RTS

„Pravi je čas da se setimo da postoje domaća struka i nauka, čiji bi integritet i kvalifikacije trebalo koristiti pre posezanja za stranim ekspertima. Decenijama su odluke o energetici donošene pod uticajem tuđih agendi i preporuka koje su nekritički prihvatane i promovisane u dogmu, dok je domaća pamet marginalizovana i dok su naši dugoročni interesi često gurani u drugi plan. Za donosioce odluka, domaći stručnjaci su po pravilu bili neželjeni sagovornici koji ih sputavaju, dok su dobronamerni saveti često gledani kroz političku lupu. U takvim uslovima, odluka da se 15. decembra 2022. obnovi i proširi Stručni savet EPS-a predstavlja čin lične hrabrosti inicijatora i njihove posvećenosti interesima društva u celini“, smatra Vukosavić.

Pročitajte još:

Suprotno skorašnjim izjavama da „domaća pamet već 60 godina ne uspeva da usmeri razvoj srpske energetike“, on dodaje da EPS i dalje okuplja stručnjake koji ostvaruju vrhunske rezultate.

„Naši eksperti imaju vrlo značajnu ulogu u energetskim sistemima SAD, direktori su vodećih istraživačkih centara i autori brojnih naučnih radova i patenata. Srbija raspolaže stručnjacima koji su spremni i sposobni da uspešno vode EPS i da mu vrate nekadašnji sjaj. Potrebno je samo pružiti im šansu i pustiti ih da rade bez upliva domaće politike i stranih nalogodavaca. Jer, ma kako stručan bio, nijedan direktor ne može uspešno voditi elektroprivredu ukoliko mora da ispunjava dnevnopolitičke zahteve političara koji ga postavljaju i smenjuju“, piše Vukosavić.

Prema njegovom mišljenju, primere štetnog uticaja politike na energetski sektor daju evropska iskustva i aktuelna energetska kriza, ali i skorašnji događaji u Srbiji.

Za političare, navodi Vukosavić, EPS više nije Ezopova guska koja nosi zlatna jaja, jer se iz njega više ne može uzimati, već treba ulagati.

„Vlast se ograđuje od privatizacije EPS-a, ali sprovodi njegovu transformaciju u akcionarsko društvo. Brojna iskustva drugih pokazuju da privatizacija elektroprivrede negativno utiče na energetsku bezbednost i sigurnost snabdevanja, te da po pravilu dovodi do rasta cena. S druge strane, primer Češke pokazuje da većinsko državno vlasništvo nad elektroprivredom nije prepreka da se uspostavi profesionalno upravljanje preduzećem, suzbije uticaj politike i promoviše odlučivanje na bazi struke“, navodi on.

Podseća da je primarni cilj akcionarskog društva profit, što nije u skladu sa interesima osnivača koji su ustanovili elektroprivredna preduzeća radi sigurnog i dostupnog snabdevanja.

Transformacija EPS u akcionarsko društvo, prema Vukosavićevom mišljenju, ne mora voditi u privatizaciju, ali posledice mogu biti jednako loše ili gore.

„Ukoliko država zadrži ugljenokope i termoelektrane i prepusti strateškom partneru hidroelektrane, obnovljive izvore i nuklearne elektrane, država će snositi najveći deo odgovornosti za snabdevanje, uvećanje cena i plaćanje taksi za emisije CO2. S druge strane, strateški partner bi uživao podsticaje za gradnju obnovljivih izvora, subvencije i povlastice, preuzimajući sve veću kontrolu nad srpskom energetikom“, navodi on.

Transformacija EPS-a u akcionarsko društvo stvara uslove za naredne korake, otvara se put uticaju krupnog kapitala i sužava prostor za ostvarivanje interesa stanovništva, industrije i potrošača, smatra Vukosavić.

Na kraju, Vukosavić zaključuje da je EPS-u od transformacije potrebnija profesionalizacija, te da je formiranje Stručnog saveta korak u dobrom pravcu, ali je važnije prepustiti upravljanje EPS-om vrhunskim domaćim profesionalcima i sprečiti neprimeren neposredni uticaj politike, kao i svaki posredan uticaj preko odabranih zastupnika.

BONUS VIDEO Andrej Ivanji: SNS je direktno odgovoran za urušavanje EPS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar