Foto:Tanjug/Jadrank Ilic; shutterstock

Od kako je na snagu stupila Uredba o ograničenju cena naftnih derivata, 12. februara, ona je nebrojeno puta produžena, te je na snazi i dalje, a tako će biti do kraja novembra. Za tih osam meseci, dizel je poskupeo 24 odsto, iako je Uredba namenjena stabilizovanju tržišta. Situacija u regionu je znatno drugačija – gorivo je jeftinije svuda, bez obzira na to da li vlast ograničava cene ili ne.

Od petka, 28. oktobra, litar evro dizela košta najviše 222 dinara, dok je maksimalna cena za istu količinu evro premijuma BMB 95 178 dinara.

Foto: Shutterstock

Kada je Uredba Vlade Srbije stupila na snagu, 12. februara, dizel je koštao 179, a benzin 171 dinar po litru, 24, odnsono četiri odsto manje nego sada. S druge strane, gorivo je, sudeći po dostupnim podacima,  jeftinije u svim „komšijskim“ državama.

Hrvatska

Prema podacima sajta hak.hr, na kojem se cene goriva osvežavaju kada god se promene podaci na zvaničnoj stranici Evropske komisije, vozači u Hrvatskoj litar dizela plaćaju 219, a benzina 173 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Inače, hrvatska Vlada takođe je imala mere kojima je regulisala cene goriva. Tako su na svake dve nedelje određivane maksimalne cene po kojima gorivo može da se prodaje na benzinskim pumpama.

Međutim, ova mera više nije na snazi, tako da se cene ponovo formiraju slobodno.

Severna Makedonija

U Severnoj Makedoniji cene goriva takođe su ograničene.

Cena goriva Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Prema uredbi koja je na snazi kod naših komšija, maksimalna cena za litar dizela iznosi 188 dinara po litru, dok je najviša cena po kojoj može da se prodaje benzin 172 dinara.

Bosna i Hercegovina

U susednoj Bosni i Hercegovini prosečna cena dizela iznosi 209 dinara po litru.

U odnosu na Srbiju jeftiniji je i benzin, koji se u BiH prodaje po prosečnoj ceni od 173 dinara, podaci su sajta Global petrol prices, koji se bavi poređenjem cena naftnih derivata u svetu.

Crna Gora

U Crnoj Gori cene goriva su takođe ograničene, ali se za razliku od Srbije, menjaju se na svake dve nedelje.

Prema poslednjim odlukama, koje će na snazi biti do sedmog novembra, litar evro dizela može da košta najviše 194, a benzina 157 dinara.

Slovenija

Gorivo je jeftinije i u Sloveniji.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bs

Tako vozači plaćaju u proseku 200 dinara po litru dizela, odnosno 167 po litru benzina.

Bugarska

Vozači u Bugarskoj takođe bolje prolaze nego vozači u Srbiji. Naime, prosečna cena dizela u Bugarskoj iznosi 195 dinara po litru, dok je za litar benzina potrebno izdvojiti u proseku 168 dinara.

Rumunija

Poslednja od država čije smo cene goriva poredili sa srpskim je Rumunija.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ujedno, Rumunija je još jedna država u kojoj je gorivo jeftinije nego kod nas.

Tako kod naših komšija litar dizela košta u proseku 212 dinara. Prosečna cena benzina iznosi 180 dinara po litru. Ujedno, to je jedina vrsta goriva u svih sedam država koja je u Srbiji jeftinija.

BONUS VIDEO Novu cenu traže auto-škole: Uskoro novo poskupljenje obuke za vozače

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare