Foto: Shutterstock, Krik

Dve kompanije, koje su u javnosti više puta povezivane sa Slobodanom Tešićem, trgovcem oružjem koji je godinama pod sankcijama Ujedinjenih nacija, nalaze se među prvih pet izvoznika naoružanja iz naše zemlje. Prema podacima koje je "Nova" dobila od Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, one su u protekle četiri godine ugovorile poslove koji su vredni više od milijardu dolara.

Jedna od te dve kompanije je “Valir” d.o.o koji je na drugom mestu po vrednosti ugovorenih poslova, odmah iza kompanije “Prvi partizan” iz Užica, poznatog proizvođača oružja u vlasništvu države Srbije.

Naime, prema podacima koje je portal Nova.rs dobila iz Ministarstva za unutrašnju i spoljnu trgovinu, a pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, prvi na listi top pet izvoznika oružja iz Srbije je upravo „Prvi partizan“. Ta državna fabrika je u periodu od 2020. do kraja 2023. ugovorila poslove koji su vredni 1,27 milijardi dolara.

„Valir“ i avion u Grčkoj

Odmah sledi “Valir” sa 864.337.104 dolara vrednim ugovorima, koji su sklopljeni u istom periodu. Na sajtu Agencije za privredne registre kao stopostotni vlasnik navodi se Mladen Bogdanović.

Ta firma dospela je pod lupu javnosti u julu 2022. kada se u Grčkoj srušio avion ukrajinskog kargo prevoznika koji je poletio sa aerodroma u Nišu.

Mesto pada aviona koji je prenosio teret Bogdanovićeve kompanije Foto:EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS

Letelica je prevozila municiju Bogdanovićeve kompanije koju je, kako je tada navedeno, kupilo Ministarstvo odbrane Bangladeša. Zvaničnici su tada saopštili da je avion imao sve uredne dozvole u skladu s međunarodnim propisima i demantovali informacije da je tim letom transportovano oružje iz Srbije za Ukrajinu.

Mediji su na različite načine dovodili “Valir” u vezi sa čuvenim trgovcem oružja Slobodanom Tešićem. Kako je Nova.rs već pisala, pre Mladena Bogdanovića direktor firme je bio Stefan Čupković, sve do juna 2020. On je bio zastupnik predstavništva “Elvante limited” sa Kipra u kojoj je direktor bio Goran Andrić. A upravo Andrić je jedan od Tešićevih najbližih saradnika, kako ga je označilo američko Ministarstvo finansija, zbog čega je i on pod sankcijama.

Oružje Foto: Shutterstock

Interesantno je da je u “Valiru”, pre dve godine kada je Centar za istraživačko novinarstvo pisao o tome, radila i Vera Diković, snaja nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, koja je u ime firme podnosila dokumenta u Agenciji za privredne registre. Vera je, kako je tada naveo CINS, supruga Dikovićevog sina Nemanju, koji je bio drugi sekretar u Ambasadi Srbije u Grčkoj i bio je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova. Ovo ministarstvo inače učestvuje u postupku izdavanja dozvola za uvoz, izvoz, transport i tranzit naoružanja i vojne opreme, odnosno oružja.

CINS je tada preneo i da je vlasnik “Valira” Mladen Bogdanović, sin Luke Bogdanovića koji je devedesetih bio načelnik Stanice javne bezbednosti Bratunac i načelnik odeljenja policije Centra javne bezbednosti Zvornik. Luka Bogdanović je bio svedok pred sudom u Bosni i Hercegovini u različitim predmetima za ratne zločine. Radovan Karadžić hteo je da ga uključi u svoj tim za odbranu, ali je Haški tribunal to odbio.

Zgrada Jugoimport
Jugoimport Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Iza Bogdanovićeve firme na trećem mestu je čuveni Jugoimport SDPR, sigurno jedna od najpoznatijih državnih firmi za izvoz oružja, sa oko pola milijarde dolara (tačnije 545.118.520 dolara) ugovorenih poslova u pomenutom periodu, a četvrta je „Zastava oružje“, koja je u tom periodu dogovorila poslove duplom manje vrednosti, oko 246 miliona dolara.

„Zenitprom“ i poslovi sa američkim firmama

Peta je opet jedna privatna kompanija i opet povezana sa Slobodanom Tešićem. U pitanju je “Zenitprom” sa poslovima vrednim oko 170 miliona dolara, čiji je stopostotni vlasnik Goran Tukić.

Firma je, kako je svojevremeno pisao BIRN, osnovana 2018. godine na adresi Diplomatska kolinija 14 u Beogradu, samo godinu dana nakon što je Tešić prvi put bio na meti američkih sankcija. Zvanično je vlasnik, kao i direktor “Zenitproma” Goran Tukić, koji je bivši funkcioner “Jugoimport SDPR”.

Međutim, nekoliko izvora BIRN-u je tada potvrdilo da kompaniju “Zenitprom” kontroliše Tešić.

“Tukić se predstavljao kao Tešićev saradnik i nudio je saradnju mom prijatelju koji se bavi trgovinom oružja, a u ime Slobodana Tešića. Posredno su i meni nudili saradnju”, ispričao je za BIRN tada izvor sa dugogodišnjim iskustvom u industriji oružja.

U martu 2022. godine sedište kompanije se seli u Hercegovačku 16, u okviru novog kompleksa zgrada u Beogradu na vodi, a tri meseca kasnije, na bivšoj adresi “Zenitproma”, registrovana je organizacija pod nazivom Fondacija “Humana srca”, koju vode Tešićeva supruga Živana, njegova ćerka Jelena Petrović i njen suprug Nebojša Petrović.

Zajednička advokatica

Kako je tada pisao BIRN i “Zenitprom” i “Valir” zastupala je ista advokatska kancelarija kao i Tešića – kancelarija Ačanski. Advokat Vera Ačanski najmanje 15 godina zastupa Tešićeve kompanije, saradnike i članove porodice. BIRN je u istraživanju 2022. godine o tome kako Tešić uprkos američkim sankcijama prodaje oružje čak i firmama koje rade za Pentagona, identifikovao 13 isporuka oružja koje su išle preko “Zenitproma” za četiri američke kompanije od 14. novembra 2020. godine. Ukupna težina ovih isporuka je bila 698 tona. Svu municiju  proizvela je fabrika “Prvi Partizan” iz Užica.

Fabrika Prvi partizan Užice Foto: mod.gov.rs

Interesantno je da nijedna od pomenute dve privatne firme koje se nalaze u prvih pet naših izvoznika oružja po vrednosti ugovorenih poslova, nije međutim, ni jedne godine u periodu od 2020. do kraja 2023. bila u prvih pet proizvođača po broju izdatih dozvola za izvoz. Na toj listi, prema podacima koje smo takođe dobili od Ministarstva za unutrašnju i spoljnu trgovinu, pored već pomenutih “Prvog parizana”, “Jugoimport SDPR” i “Zastave oružja” nalaze se “Milan Blagojević” Iz Lučana i “Sloboda” Čačak. Iz toga bi se moglo zaključiti da su pojedinačni ugovori “Valid” i “Zenitprom” vrlo često “teži” do onih koje zaključuju državni izvoznici.

„Valirov“ skok, ali i pad

Redosled na samoj tabeli najvećih izvoznika oružja pojedinačno po godinama od 2020. zaključno sa 2023. nije se drastično menjao. Na čelu je “Prvi partizan”, izuzev 2022, kada je prvi bio „Valir“. Tog leta se u javnosti i čulo za tu firmu zbog pada aviona u Grčkoj koji je proizvodio njihovu robu. Tada je Bogdanovićeva firma ugovorila poslove vredne više od 337 miliona dolara, dok su ugovori državnog “Prvog partizana” bili duplo lakši i vredeli su 143 miliona dolara.

Međutim, posle ovog skoka, sledeće godine, 2023. “Valir” koji je i 2020. i 2021. držao sigurno drugo mesto ispod “Prvog partizana”, pada na treće mesto jer ga po vrednosti ugovorenih poslova pretiče “Jugoimport SDPR”.

Moguće je da je veća vidljivost “Valira” u javnosti te 2022. godine kada je u Grčkoj pao avion sa njihovim oružjem, za koje se zvanično tvrdilo da je namenjeno Bangladešu, ali se uveliko spekulisano da je namenjeno Ukrajini, loše uticala na poslovnu reputaciju Bogdanovićeve firme, jer je poznato da trgovci oružjem ne vole ovakvu vrstu “reklame” u medijima.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare