Slobodan Tešić Foto: Krik.rs; shutterstock

Prema saznanjima Nove, privatna firma Valir čije su mine bile u avionu koji se srušio u Grčkoj povezana je sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem. Uprkos činjenici da je Tešić pod sankcijama SAD, dokumentacija do koje je došla Nova pokazuje da je firma Valir nesmeta izvozila oružje u Ameriku tokom 2021. godine.

Slobodan Tešić je trgovac oružjem koji je već godinama pod sankcijama SAD zbog čega ne može da trguje oružjem sa tom zemljom.

To ne mogu da rade ni njegovi saradnici koje je identifikovalo američko Ministarstvo finansija kao ni firme koje su u direktnom vlasništvu Tešića ili su sa njim povezane preko povezanih preduzeća.

Kako je Tešić stigao do SAD

Jedna od njegovih, javnosti najpoznatijih preduzeća je Partizan tech.

Kako je objavila Nova, firma Valir čije su mine bile u avionu Antonov koji se srušio u Grčkoj,  povezana je sa Slobodanom Tešićem.

Naime, pre Mladena Bogdanovića direktor firme Valir je bio Stefan Čupković, sve do juna 2020. On je bio zastupnik predstavništva Elvante limited sa Kipra u kojoj je direktor bio Goran Andrić.

APR Valir firma Foto:APR

A upravo Goran Andrić je jedan od Tešićevih najbližih saradnika kako ga je označilo američko Ministarstvo finansija, zbog čega je i on pod sankcijama.

Kako stvari stoje, Tešić je našao način da trguje oružjem pa čak i da ga prodaje SAD.

Naime, prema podacima u koje je imala uvid Nova firma „Valir“ je u prošloj godini intezivno izvozio oružje.

Azerbejdžanu je dostavljeno oružje sedam puta tokom 2021. godine u vrednosti od nešto više od 40 miliona evra. Poslednja isporuka je bila u decembru te godine.

Četiri miliona u SAD

Na spisku destinacija na koje je Valir dostavljao oružje je i SAD. Gotovo četiri miliona evra.

Foto:privatna arhiva

Jedan tovar je u SAD išao u aprilu 2021. godine. Sledeći je bio u julu, pa u septembru i oktobru.

Isporuke su zabeležene i u novembru i decembru iste godine.

Za Bangladeš samo jednom

Ova firma je oružje prodavala Maliju, Saudijskoj Arabiji, Poljskoj. Reč je o ugovorima vrednim više desetina miliona evra.

Zanimljivo je da je na spisku zamalja odredišta svega jednom bio i Bangldeš, zemlja ka kojoj se prema zvaničnim tvrdnjama uputio avion koji se srušio u Grčkoj, a koji je prevozio mine koje prodaje firma Valir.

Tada im je, tačnije u februaru 2021. prodata roba vredna svega 377 evra.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar