Foto: VolleyballWorld

Sve zanimljive detalje pratite na portalu Nova.rs

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila je zlato na Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Holandiji, pošto je u finalu savladala Brazil sa 3:0 (26:24, 25:22, 25:17).

PROČITAJTE JOŠ:

Odbojkašice Srbije bile su bolje u sve tri seta, ključne poene je uvek osvajala, a Brazilke nisu imale rešenja za Tijanu Bošković i Jovanu Stevanović.

Brazilke su poznate kao ekipa koja se dobro kreće u polju, ali Srbija nije ostavljala prostor za neizvesnost.

Naš blok je funkcionisao odlično, a prkeo njega smo direktno osvojili devet poena. Najefikasnija u našem timu bila je Tijana Bošković sa 24 poena, dok je Jovana Stevanović upisala 11 poena, ali ih je odlično rasporedila – pet u napadu, četiri u bloku i dva iz servisa.

Treba istaći da su dobru partiju odigrale i Mina Popopvić i Sara Lozo sa po sedam poena, jedan više je imala Bianka Buša, a jedan manje Bojana Drča.

Brazilski napad nije funkcionisao najbolje, a to se vidi i po tome što nijedna igračica nije osvojjila dvocifren broj poena. Ana Karolina da Silva je imala devet poena, baš kao i Gabrijela Braga Gimaraeš i Loren Tešeira.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija je ovom pobedom odbranila svetski tron na kom se našla i 2018. godine u Japanu. Naše odbojkašice nisu izgubile nijedan meč na Svetskom prvenstvu i time pokazala koliko je dominantna. Ujedno, prekinuta je i loša serija protiv Brazilki, koje su imale šest vezanih pobeda protiv Srbije, od kojih dve ove godine.

Brazil je bolje otvorio meč, Srbija je greška, pa je na semaforu brzo stajalo 2:5. Naše devojke su se oporavile, zaigrale su vidno bolje, ali je Da Silva ponovo donela tri poena Brazilkama – 7:10.

Tijana je „upalila mašinu“, a uz pomoć Buše i Drče smo preokrenuli i poveli sa 15:14. Srbija je osvojila poen za 16:14 nakon koje je usledio brazilski tajm-aut, a onda i neuhvatljiv smeč. Ponovo smo imali problema na prijemu, a to su Brazilske iskoristile. Vezale su Brazilke i treći dobar napad i preokrenule na 16:17. Greška na servisu donela je Srbiji izjednačenje, a onda smo iskoristili odličan sevris i poveli sa 19:18. Popović je servis izbacila u aut, ali je ista igračica blokom upisala poen za 20:19.

Foto: VolleyballWorld

Blok aut Srbije doneo je Brazilu izjednačenje, ali je Tijana zakucala loptu u polje za novo vođstvo. Usledilo je novo izjednačenje, a nakon lošeg prijema Buša je izvela majstoriju za 22:21. Gabibraga je poentirala, ali je isto učinila i Lozo. Drča je u bloku bila briljantna i donela Srbiji dve set lopte. Prvu smo protraćili lošim servisom, a onda je usledila i greška za izjednačenje. Tijana nam je odličnim napadom donela treću set loptu, a greška Brazilski donela nam je prednost u setovima.

Brazil je ponovo bolje otvorio set, a i rezultata je bio identičan 2:5 pa 7:10. U tim trenucima izabranice Danijelea Santarelija su mnogo grešile iz servisa, a a Brazil je poveo sa 13:15. Brazilke su stigle i do trećeg vezanog poena, ali je nakon sjajne defanzive Bošković osvojila poen. Popović je bila spremna u bloku i smanjila na 15:16, a onda je Tijana donela izjednačenje. Naša korektorka je nastavila seriju Srbije, a Stevanović je upisala as. Lozo nas je odlepila na 19:16, a Brazil je morao da zatraži tajm-aut. Stevanović je došla do još jednog asa i moglo se naslutiti da smo blizu osvajanja drugog seta.

Foto: VolleyballWorld

Brazilke su vezale dva poena i izjednačile na 22:22, ali je onda na scenu stupila Tijana i donela nam prednost. Greška Brazila je značila i set loptu za Srbiju, a Stevanović je blokom zaključila drugi set.

U trećem setu nije bilo nikakve dileme ko će biti pobednik. Brazilke su bile u problemu i kada Tijana nije igrala, a naše odbojkašice nizale su majstorije i brzo povele sa 15:8. Stevanović je blustala u tim momentima, a Tijana je nastavila tamo gde je stala. Pogađala je srpska korektorka i iz velike udaljenosti, a prekinula je seriju Brazilki u bitnom momentu – 20:14.

Srbija je veoma mirno privela treći set, a ujedno i meč kraju, a Tijana je bila nezaustavljiva i može se označiti kao najzaslužnija za odbranu svetskog trona.


Srbija – Brazil 3:0 (26:24, 25:22, 25:17)

Dvorana: Apeldorn, Holandiji. Sudije: Fabris Kolados, Rene Karina Noemi.

Srbija: Bošković 24, Buša 8, Lazović, Drča 6, Popović 7, Mirković, Mihajlović, Pušić, Bjelica, Aleksić, Stevanović 11, Jegdić, Milenković, Lozo 7. Selektor: Danijele Santareli.

Brazil: Gataz 4, Kudies, Da Silva 9, Moreira, Nunjes, Montibelar 4, Karneiro, Racke, Gimaraeš 9, Arauho, Vizel, Nascimento 1, Santos 5, Tešeira 9. Selektor: Hose Roberto Gimaraeš.

Srbija - Brazil 3:0 (26:24, 25:22, 25:17)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare