Mišel Uelbek/Foto: Jack Abuin / Zuma Press / Profimedia

Poslednji roman Mišela Uelbeka "Aneantir" još uvek nije izašao preveden na srpski jezik. Mnogi su se nadali da će stići do Sajma knjiga i da će to biti jedan od najvažnijih naslova koje će kupiti, ali, izdavačka kuća "Booka" izdala je saopštenje u kojem je obrazložila zašto to nije moglo da se obistini.

Saopštenje „Booke“ objavljujemo u celosti:

– Dugujemo vam objašnjenje. Poslednji Uelbekov roman bio je predviđen za januar ove godine, ali iz misterioznog razloga prevoditeljka je na dan kada je trebalo da nam pošalje prevod saopštila da ozbiljno kasni iz ličnih razloga. Produženje roka nije dalo rezultate, ni posle tri meseca nismo dobili ni jednu prevedenu od 700 stranica knjige. Na kraju je prestala da se javlja, pa smo proletos dali tekst starom saradniku koji je prionuo na tekst, ali je nakon dobrih prolaznih vremena dobio neki ovogodišnji soj korone i zakasnio mesec i po dana. Ipak, uspeo je. Tekst je sada na lekturi i ako nas ne zakači još neki maler knjiga će u knjižarama biti 30. januara 2024. Sa zakašnjenjem od godinu dana. Ni važnije i željenije knjige, ni većeg kašnjenja. Velika, gorka i skupa škola za nas. Na kraju, kada sve ovo prođe ostaće knjiga oko čijeg naslova se još dvoumimo, ali to je najmanji problem. Hvala vam na strpljenju – napisala je „Booka“ na društvenim mrežama uz izvinjenje i obećanje da će se čekanje isplatiti kada se uzme knjiga u ruke!

„Aneantir“ („Uništiti“, dok čekamo naslov Booke) je novi, osmi roman popularnog i najprevođenijeg francuskog pisca Mišela Uelbeka, u izdanju pariske izdavačke kuće „Éditions Flammarion“. Knjiga je smeštena u 2026. i 2027. godinu, kada je „Francuska u kolapsu“, ali buržoaskim elitama ne ide tako loše. Uelbek u svom novom romanu upotpunjuje temu koja mu je na srcu: on priča o muškarcima u patrijarhatu.

Popularni i najčitaniji živi francuski pisac govori o evropskom društvu koje nestaje. Najveći deo radnje odvija se tokom kampanje za predsedničke izbore u Francuskoj 2027. Ministarstvo privrede radi na tome da na izborima pobedi ministar Brino Žiž. To aktivno podržava Pol Rezon, zapravo glavni lik romana, koji ujedno i oživljava uspavanu vezu sa svojom suprugom Prudens. Sve dok mu bolest ne preokrene život. Ima tu malo i špijunskog trilera, jer Uelbekovim romanima nikad ne fali napetost.

„Aneantir“ će izgleda ostati Uelbekov poslednji roman, najavio je sam autor u zahvalnici: „Srećom, upravo sam došao do pozitivnog saznanja, vreme mi je da prestanem.“

Bonus video: Filip Grbić – Gode mi poređenja s Uelbekom, ali nisam siguran da ih zaslužujem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar