Mišel Ulebek, Michel Houellebecq, korica, korice, knjiga, Aneantir
Mišel Ulebek Foto: EPA-EFE/Juan Herrero/Promo

„Uništiti“ (Aneantir) je novi, osmi roman popularnog i najprevođenijeg francuskog pisca Mišela Uelbeka, u izdanju pariske izdavačke kuće Éditions Flammarion.

„Uništiti“ je objavljen u Francuskoj pre mesec i po dana i prvi tiraž je štampan u 300 hiljada kopija. Knjiga je smeštena u 2026. i 2027. godinu, kada je „Francuska u kolapsu“, ali buržoaskim elitama ne ide tako loše. Uzgred, to što Francuska „propada“, je nešto kao lajtmotiv u radu 66-godišnjeg pisca kojeg često nazivaju „enfant terrible“ francuske književnosti, piše francuski „Euronjuz“.

Engleska verzija romana će se pojaviti tek u drugoj polovini 2022. godine, ali su se prevodi na italijanski („Annientare“), nemački („Vernichten“) i grčki već pojavili.

Uelbek, koji gaji imidž reakcionarne depresije, ismevao je sopstveni uspeh u jedinom intervjuu koji je dao povodom ove publikacije, francuskom izdanju „Le Monde“ krajem decembra.

„Pišem da bih dobio aplauz. Ne zbog novca, već da bih bio voljen, da mi se dive.“

Mišel Ulebek Michel Houellebecq
Mišel Ulebek Foto: EPA/ENNIO LEANZA

Mnogi ga vole i dive mu se, ali pominjanje njegovog imena u francuskom baru odmah izaziva debatu. Svi se slažu da je provokativan. Između mizoginih i ksenofobičnih primedbi, uboda protiv savremene kulturne i duhovne osrednjosti i čudnog podsmeha nižoj klasi, Uelbekov narator uvek ispljuje svoju uobičajenu tiradu gorčine.

U svom novom romanu „Uništiti“, popularni francuski pisac Mišel Uelbek upotpunjuje temu koja mu je na srcu: on priča o muškarcima u patrijarhatu. Popularni i najčitaniji živi francuski pisac govori o evropskom društvu koje nestaje, što i doživljavamo tokom poslednje decenije s usponom desnih populističkih i desnih konzervativnih stranaka, piše „Dojče Vele“.

Najveći deo radnje romana odvija se tokom kampanje za predsedničke izbore u Francuskoj 2027. Ministarstvo privrede radi na tome da na izborima pobedi ministar Brino Žiž. To aktivno podržava Pol Rezon, zapravo glavni lik romana, koji ujedno i oživljava uspavanu vezu sa svojom suprugom Prudens. Sve dok mu bolest ne preokrene život. Ima tu malo i špijunskog trilera, jer Uelbekovim romanima nikad ne fali napetost. „Uništiti“ nije izuzetak, dodaje se.

Mišel Uelbek je inače poznat kao provokativan politički autor koji u svojim romanima analizira savremena dešavanja. „Uništiti“ je takođe portret ere koja nestaje, ere u kojoj su muškarci imali nesporan autoritet da tumače život i društvo.

Na preko 700 stranica, „Uništiti“ je neobičan po svom sporom tempu i tonu koji karakteriše više saosećanje nego ironija. Rezonov odnos sa njegovom suprugom Prudens, službenicom Trezora, postao je zategnut, dok su veze sa njegovom braćom i sestrama dugo bile rastavljene. Moždani udar njihovog oca predstavlja priliku za braću i sestre Sesil, vatrenu katolkinju, Oreljen, osetljivog umetnika, i Pola, službenika u potrazi za smislom, da poprave svoju vezu. Odlučni su da svog oca, koji je bolestan, u vegetativnom stanju, izvuku iz centra gde se gubi. Međutim, i sam Pol je kasnije pogođen bolešću. Priča istražuje teme vere i ljubavi. „France Inter“ je opisao narativ romana kao „Uelbeka negde između nihilizma i romantizma.“ Na „Evropi 1“ Dimitri Pavlenko je rekao: „Možda mislite da je ovo zlokobni i pesimistični Uelbek. Ali ne. Mnogi likovi traže dobrotu i poruka knjige bi mogla biti: „Ljubav spasava“.

„Uništiti“ će izgleda ostati Uelbekov poslednji roman, najavio je sam autor u zahvalnici: „Srećom, upravo sam došao do pozitivnog saznanja, vreme mi je da prestanem.“ To nekima zvuči tužno, na primer nemačkoj spisateljici Julija Enke koja se u „Frankfurter algemajne cajtungu“ upitala: „Želi da odustane? Sada? Zašto?“

Najpoznatiji Uelbekovi romani do sada su: „Proširenje područja borbe“ (1994) „Elementarne čestice“ (1998), „Platforma“ (2001), „Mogućnost ostrva“ (2005), „Karta i teritorija“ (2010), „Pokoravanje“ (2015) i „Serotonin“ (2019). U Srbiji njegova dela objavljuje izdavačka kuća Booka, a malo je falilo da pisac 2019. dođe u Beograd na književni festival Krokodil, ali su problemi sa kašnjenjem aviona sve poremetili.

Bonus video: Džonatan Frenzen – Da li će doći u Srbiju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar