Mohammad Rasoulof
Mohammad Rasoulof Foto: LOIC VENANCE / AFP / Profimedia

Iranskom reditelju Mohamedu Rasulofu zabranjeno je da napusti Iran, te neće moći da bude član žirija Kanskog filmskog festivala koji će se održati od 16. do 27. maja.

Rasulof, koji je pušten iz zatvora Evin u Teheranu nakon što je uhapšen prošlog jula zbog kritikovanja vlade na društvenim mrežama, putem poruke „Varajetiju“ potvrdio je da mu iranske vlasti nisu dozvolile da napusti zemlju kako bi bio član žirija, bez navedenog razloga.

Filmski festival u Kanu odbio je da komentariše.

Američki glumac Džon Si Rajli biće predsednik žirija „Un Certain Regard“, a ostali članovi žirija su francuska rediteljka i scenaristkinja Alis Vinokur, nemačka glumica Paula Bir, francusko-kambodžanski reditelj i producent Dejvi Čou i belgijski glumica Emili Deken.

Mohammad Rasoulof
Mohammad Rasoulof Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP / Profimedia

Rasulofova zabrana usledila je ubrzo nakon što je njegovom kolegi Džafaru Panahiju, koji je takođe nedavno pušten iz zatvora, bilo dozvoljeno da otputuje van Irana 25. aprila, navodno u posetu Francuskoj.

Rasulof je među najistaknutijim iranskim rediteljima iako nijedan od njegovih filmova nije prikazan u Iranu gde su zabranjeni. Dobitnik je berlinskog Zlatnog medveda 2020. godine za film „Zlo ne postoji“.

Godine 2011. kada je osvojio dve nagrade u Kanu sa svojim ostvarenjem „Zbogom“ sa temom cenzure, osuđen je sa Panahijem na šest godina zatvora i 20-godišnju zabranu snimanja filmova zbog navodne antirežimske propagande. Kazna mu je kasnije suspendovana i pušten je uz kauciju. Iranske vlasti su 2017. godine oduzele Rasulofu pasoš po povratku sa filmskog festivala „Telluride“ gde je prikazan njegov film „Čovek od integriteta“, o korupciji i nepravdi u Iranu.

Rasulof je zatvoren prošle godine, 8. jula, nakon što je objavio apel kojim se pozivaju iranske snage bezbednosti da prestanu da koriste oružje tokom protesta u maju 2023. koji su bili izazvani urušavanjem zgrade u jugozapadnom gradu Abadanu. Iz zdravstvenih razloga pušten je u februaru. Za reditelja nemogućnost da napusti svoju zemlju svakako nije novina. Iranske vlasti nisu dozvolile Rasulofu da prisustvuje Berlinu 2020. Te godine, rediteljeva ćerka, Baran Rasulof, koja glumi u filmu „Zlo ne postoji“, uzela je njegovog Zlatnog medveda.

Bonus video: Reditelj Dušan Milić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar