Mohammad Rasoulof
Mohammad Rasoulof Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Cenjeni iranski reditelj Muhamed Rasulof uhapšen je i trenutno se nalazi u zatvoru Evin, u samici, preneli su svetski mediji.

Rasulof, čuveni sineasta koji je ovenčan Zlatnim medvedom na Berlinalu, uhapšen je, kao i njegov kolega Mostafa Al-Ahmad. Obojica sineasta su lišeni slobode nakon što je iranska policija preksinoć upala u njihove domove. Obojica su najpre, kako su naveli njihovi producenti na Tviteru, „u koordinisanom i brutalnom napadu odvedeni na nepoznatu lokaciju“. Uhapšeni su, kako je prenela agencija AP, zbog nedavnih objava na društvenim mrežama u kojima su kritikovali poteze iranske vlade. Obojica sineasta, a naročito Rasulof, poznati su kao žestoki kritičari tamošnje vlasti.

Oštro osuđujemo najnoviji potez vlasti zbog nepoštovanja osnovnih ljudskih prava i građanskih sloboda i stalne represije i pritiska nad nezavisnim iranskim filmskim stvaraocima. Zahtevamo oslobađanje naših kolega i molimo za podršku umetnika iz celog sveta“, naveli su u saopštenju na Tviteru Rasulofovi producenti Kaveh Farnam i Farzad Pak.

U novom obraćanju putem društvenih mreža precizirali su da se reditelj nalazi u zatvoru Evin, u samici, gde je podvrgnut ispitivanju.

Uhapšen je pod pretnjom jednogodišnje zatvorske kazne zbog filma `Čovek od integriteta`. Još dva sudska procesa trenutno su u toku protiv Rasulofa“, naveli su rediteljevi producenti, napominjući da ništa ne znaju o tome šta je sa drugim uhapšenim sineastom – Mostafom Al-Ahmadom.

Podsetimo, ovo nije prvi Rasulofov sukob sa iranskom vladom. Reditelj je polovinom maja uputio otvoreno pismo u kojem je upozorio da su filmski stvaraoci u Iranu „godinama izloženi najgoroj cenzuri, zabrani slobode govora, zatvorskim kaznama“, navevši da su tada „ponovo, bez obrazloženja, iranske vlasti počele da hapse reditelje i plene im imovinu“.

Sineasta je prvi put uhapšen na setu 2010. pod optužbom da „snima bez dozvole“, i osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu, koja je naknadno smanjena na 12 meseci. Potom mu je septembra 2017. oduzet pasoš, da bi dve godine kasnije zbog filma „Čovek od integriteta“ bio osuđen na 12-mesečnu zatvorsku kaznu, uz zabranu putovanja od 24 meseca.

U martu 2020. godine samo koji dan nakon što je ovenčan jednim od najvećih priznanja u svetu filma – Zlatnim medvedom na Berlinalu iranske vlasti su mu naložile da počne da služi jednogodišnju zatvorsku kaznu. Rasulof, koji je najveću nagradu u Berlinu dobio za ostvarenje „Zlo ne postoji“ (kod nas prikazan na otvaranju 26. Festivala autorskog filma, prim.aut.), osuđen je u julu 2019. godine za antivladinu propagandu, koju je „širio kroz svoje filmove“, između ostalog i sa naslovom „Rukopisi ne gore“.

I umesto da primi Zlatnog medveda u nemačkoj prestonici sineasta, zbog zakonom nametnute zabrane putovanja, bio je prinuđen da ostane u Iranu, a nagradu je, umesto njega, primila ćerka Baran koja je i igrala u ovom ostvarenju.

Pre dve godine u razgovoru za američki sajt „Indi vajer govorio je kako iranske vlasti proganjaju sve one filmove koji dovode u pitanje status-kvo, a podržavaju samo ona ostvarenja koji se bave državno-vojnom propagandom, ili bezazlene komedije.

– Toliko je novca ubrizgano u ovaj deo industrije jer ih vlast želi, te propagandne filmovekazao je Muhamed Rasulof, dodavši da će, uprkos protivljenju autoritarnog režima u svojoj zemlji, nastaviti da se bori za angažovanu umetnost. I da će uvek govoriti istinu o životu u Iranu.

Bez obzira na sve, zadovoljan sam kad se oduprem ugnjetavanju i despotizmu. I spreman sam da platim bilo koju cenu.

Bonus video: Tarantino, opsednut umetnošću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar