Foto: @taherehsaidii/via REUTERS

Slavni iranski reditelj Džafar Panahi pušten je uz kauciju iz zatvora u Teheranu, nakon što je dva dana štrajkovao glađu u znak protesta što je i dalje iza brave iako je iranski vrhovni sud poništio šestogodišnju kaznu koja mu je izrečena 2010. zbog "propagande protiv države".

Ta kazna je u međuvremenu zastarela jer je prošao desetogodišnji zakonski rok. Rediteljeva supruga i advokati govorili su prethodnih dana da iranske bezbednosne službe primoravaju pravosuđe da Panahija drži iza rešetaka, piše „BBC“.

Podsetimo, početkom prošlog jula u Iranu su najpre uhapšeni Muhamed Rasulof, čuveni sineasta ovenčan Zlatnim medvedom na Berlinalu za film „Zlo ne postoji“ i njegov kolega Mostafa Al-e Ahmad, jer su „podsticali nemire i narušavali psihološku sigurnost društva“. Samo nekoliko dana kasnije uhapšen je još jedan dobitnik Zlatnog medveda, i nagrade za scenario za film „Tri lica“ u Kanu Džafar Panahi. Poslednji rediteljev film „No Bears“ ovenčan je u septembru, na 79. Venecijanskom festivalu, specijalnom nagradom žirija.

Sineasta je tada osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu. Međutim, Panahijevi advokati uspeli su u oktobru da „izboksuju“ poništenje sudske presude zbog koje je završio u zatvoru. Naime, reditelj je osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog „širenja propagande protiv sistema“, a advokati Džafara Panahija uspeli su da, nakon žalbe Vrhovnom sudu, ponište presudu.

Direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo izrazio je „veliko olakšanje“ zbog izlaska filmskog reditelja.

– Ne zaboravljamo sve one, u Iranu i širom sveta, koji su izloženi nasilju i represiji. Filmski festival u Kanu će uvek ostati uz umetnike iz celog sveta u njihovoj odbrani slobode – rekao je Fremo za novinsku agenciju AFP.

Jafar Panahi Foto: ATTA KENARE / AFP / Profimedia

Hapšenje Džafara Panahija i Muhameda Rasulofa desilo se nekoliko meseci pre nego što je Iran zahvatio talas protesta. Demonstracije u Iranu, započete sredinom septembra, bile su izazvane smrću Mahse Amini, dvadesetdvogodišnjakinje koju je policija za moral odvela u pritvor u Teheranu zato što je, navodno, prekršila stroga iranska pravila koja od žena zahtevaju da prekriju kosu hidžabom.

Tokom protesta više od 500 civila stradalo je od ruku državnih bezbednosnih organa, a više od stotinu iranskih umetnika uhapšeno je ili im je zabranjeno da se bave svojim poslom, prevashodno snimanjem filmova.

Bonus video: „Gladujemo, smrzavamo se, a vi se plašite krompir pirea“  

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar