Predstava "Naš sin" Foto:Andrej Jovanović

U Narodnom pozorištu Pirot započeo Hartefaktov kvir karavan u sklopu kojeg će njegove predstave s kvir i manjinskim perspektivama biti odigrane u desetak gradova u Srbiji.

Posle Pirota, sledeća stanica karavana je bilo Narodno pozorište Niš, gde je sinoć takođe izvedena ovaj autorski projekat Patrika Lazića, a posle svake predstave bile su organizovani razgovori glumaca sa publikom, gde se dodatno pričalo o ovoj temi i posebno je važno što su tom događaju prisustvovali i učenici lokalne gimnazije.

Predstava „Naš sin“ Foto:Andrej Jovanović

Na ovaj način Hartefaktova nagrađivana predstava “Naš sin” nastavlja svoj uspešni pozorišni život nakon Beograda, Bratislave, Drezdena, Dablina, Zagreba, Prištine…

U predstavi igraju Dragana Varagić (koja je za ovu ulogu nagrađena glavnom glumačkom priznanjem na festivalu “Zaplet” u Banja Luci), Aleksandar Đinđić i Amar Ćorović.

– Mi smo već navikli na bliskost koja se napravi između naše publike i predstave, bilo da igramo u Beogradu ili gradovima u Srbiji ili na internacionalnim festivalima u Evropi, ali ono što se sada dešava u ovom našem karavanu je da publika ostaje nakon predstave da razgovara sa nama, i to publika različitih generacija i stavova, jer ova predstava nikoga ne isključuje to je predstava koja poziva. Ta publika nema samo potrebu da čuje nas nego da i mi nju čujemo, to je ono što je uzbudljivo. Ova naša porodica i jeste produkt našeg društva i zatvorenih tema i nemogućnosti da se o neuralgičnim tačkama govori na drugačiji način. U predstavi mi imamo troje ljudi koji se vole, to su neki dobri ljudi, ali oni ne umeju da komuniciraju -izjavila je glumica Dragana Varagić.

Predstava „Naš sin“ Foto:Andrej Jovanović

Reditelj Patrik Lazić je dodao da smo baš ovih dana svedočili brutalnom, sramnom i ponižavajućem policijskom iživljavanju nad dvoje mladih koji pripadaju LGBT zajednici.

– LGBT osobe nasilje trpe na svim nivoima, a ova predstava poseban fokus stavlja na nasilje i neprihvatanje unutar porodice, u tom mestu gde bi trebalo da se osećamo najsigurnije. Posebno mi je drago da je u Pirotu bilo mnogo mladih na predstavi, do sada nam nije uspelo da neka škola dovede svoje đake na predstavu, uvek su nas odbijali zbog teme predstave. Ali sjajno je koliko mladi vole ovu predstavu i osećaju kao svoju. Verovatno jer ih ohrabruje da je u redu izboriti se za sebe i svoje osećanje, postati zadovoljna individua unutar svoje porodice, što je najteži zadatak – istakao je Lazić.

Predstava „Naš sin“ Foto:Andrej Jovanović

Hartefakt ovim Karavanom želi da dovede predstave s kvir tematikom i u manja mesta i gradove u Srbiji gde se tradicionalno ređe takvi sadržaji uvrštavaju u repertoare.

Sledeće igranje predstave u okviru karavana je u Rumi, 30. marta, na Art Trema Festivalu, a pre toga će predstava proslaviti jubilarno 50. izvođenje u Beogradu, 5. marta od 20 časova, u Hartefakt Kući.

Karavan se realizuje uz podrsku Švedskog Instituta kroz program Kreativnog partnerstva.

Bonus video: „Publika želi da mi njih čujemo“: Predstava „Naš sin“ na karavanu kroz Srbiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar