Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/M.M./ATAImages/Marija Mladjen/ATAImages

Stigle su sve neophodne saglasnosti i nema više prepreka za obnovu "Buhe". Raspisuje se tender za izvođača radova, a u toku je postupak izbora novog prvog čoveka pozorišta, kaže za Nova.rs predsednik Upravnog odbora Pozorišta "Boško Buha" Radivoje Dinulović.

Nećemo u Beograd na vodi, poručili su pre mesec dana zaposleni u Pozorištu „Boško Buha“ u ruiniranom prostoru ovog teatra na Trgu republike 3. Glumci i zaposleni u „Buhi“ glas su digli 20. marta, simbolično na Svetski dan pozorišta za decu i mlade. Posle osam godina obećavane rekonstrukcije, do koje nikada nije došlo, pobunili su se ne želeći da njihov teatar bude preseljen u zgradu Stare pošte na Savskom trgu. Ali, i zahtevajući da se reši problematičan katastarski upis vlasništva firmi čiji je vlasnik Aleksandar Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac na njihovom dosadašnjem sedištu u zgradi na Trgu Republike 3, zbog kojeg je kočena obnova, a oni prinuđeni da igraju na drugim scenama.

Nadležnima su tada dali rok od mesec dana da odgovore na zahteve, a posle ogromne medijske halabuke i nakon što im je stigla podrška od gotovo čitave javnosti, primila ih je premijerka Ana Brnabić i poručila da će, posle gotovo jedne decenije, sve, od zamršenih imovinsko-pravnih odnosa do rekonstrukcije, biti rešeno u najkraćem roku. I da se neće seliti u Beograd na vodi.

A mesec dana nakon sastanka s Brnabićevom, gde su danas? Predsednik Upravnog odbora „Boška Buhe“ Radivoje Dinulović kaže za Nova.rs da su se stvari konačno pomerile.

– U međuvremenu smo dobili saglasnost Ministarstva unutrašnih poslova, Sektora za vanredne situacije, na dokumentaciju o predviđenim merama zaštite od požara, čime su pribavljene sve neophodne saglasnosti za raspisivanje tendera za izvođenje radova na rekonstrukciji pozorišta. Taj projekat je konačno završen. Dobili smo, dakle, sve saglasnosti na projekat koji se tiče rekonstrukcije zgrade na Trgu republike. I takođe, po mojim saznanjima, postoji stalna komunikacija između kabineta premijerke i uprave pozorišta. A dat je i nalog Sektetarijatu za imovinsko pravne poslove da se pokrene tender za izbor izvođača radova rekonstrukcije. Dakle, sve što je trebalo da bude urađeno, urađeno je – otkriva Dinulović.

Igor Bojović i Radivoje Dinulović posle sastanka u Vladi Srbije Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Čitav postupak je sada, kako objašnjava predsednik UO „Buhe“, prebačen na Grad Beograd i očekuje da se tenderska procedura pokrene. Napravljen je, kako precizira naš sagovornik, niz neophodnih koraka kako bi se konačno razrešila imovinsko-pravna pitanja u vezi s vlasništvom nad prostorijama u prizemlju Palate „Istra“ na Trgu republike, u koju se ovo pozorište uselilo 22. aprila 1956. godine.

– Nema više prepreki da se konačno krene u rekonstukciju. Očekujemo da se u narednih nekoliko dana pokrene tender za izbor izvođača.

Još prošle godine su, kako podseća, obezbeđena sredstva za rekonstrukciju pozorišta, a sada su samo prebačena za ovu, 2023. Tačnim podacima o visini obezbeđenih sredstava ne raspolaže, pa bi, kako naglašava, bilo neozbiljno da prognozira ima li dovoljno novca za rekonstrukciju.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, Dinulović je ranije za naš sajt izjavio da je reč o cifri od 5,5 miliona evra. Takođe je, kao iskusni arhitekta i scenograf, koji je predvodio obnovu Ateljea 212, a na čelo UO Buhe došao pre četiri meseca, istakao da obnova „Buhe“ nije prekomplikovani zahvat, poručivši da je „takvih rekonstrukcija u Beogradu bilo do sada desetina“.

I kad su nerešeni imovinsko-pravni šumovi posredi, kako su, nakon sastanka s premijerkom, nazvali zamršene odnose vlasništva u samoj zgradu na Trgu republike 3, i to je raščivijano…

– Ono što pouzdano znam jeste da su pokrenute razne službe, i republičke i gradske, i da je snimljen prostor u Palati „Reunione“ (Istra). Pošto očigledno tu postoje, ne samo kad je prostor pozorišta u pitanju, nejasni odnosi između vlasništva i poseda, šta je čije, ko je gde, sada se bave objektom u celini. Uključen je i Katastar, i očekujem da će pitanje čitavog objekta, biti rešeno. Znam da je stigao nalog da se pusti tender – priča Dinulović, i dodaje da pitanje da li ostaju na Trgu republike više nije tema:

Radivoje Dinulović Foto: Marija Mladjen/ATAImages

– Još posle razgovora sa Sekretarijatom za kulturu i s kolegama iz drugih sekretarijata i gradskim urbanistom, tu temu smo skinuli s dnevnog reda. Pozorište ima svoju adresu – Trg republike 3. Čak i u ovoj situaciji imamo saglasnost suvlasnika zgrade da možemo da radimo rekonstrukciju – kaže Dinulović.

U toku je izbor novog čelnog čoveka „Buhe“, umesto Igora Bojovića, kojem je istekao mandat:

– Ono što nije nevažno u čitavom kontekstu priče, jeste to da je u toku procedura izbora novog direktora Pozorišta „Boško Buha“, i to će, nadam se, uticati na čitav proces. Očekujemo da će neko ko bude imenovan na tu funkciju, imati ambiciju da se bavi i rekonstrukcijom teatra.

Upravni odbor Pozorišta „Boško Buha“ raspisao je, podsetimo, 1. aprila javni konkurs za imenovanje direktora teatra, a rok za podnošenje prijava bio je 10 dana od objave konkursa. Procedura nalaže da nakon apliciranja, Upravni odbor obavlja razgovor sa kandidatima koji ispunjavaju uslove iz konkursa i u roku od 30 dana od dana završetka javnog konkursa dostavlja osnivaču obrazloženi predlog liste kandidata. Osnivač imenuje direktora ustanove sa liste, a rešenje o imenovanju direktora objavljuje se u Službenom listu grada Beograda.

Darjan Mihajlović i Lena Bogdanović Foto: M.M./ATAImages

I dok Radivoje Dinulović ne želi da govori o imenima prijavljenih kandidata, na Konkurs, kako saznaje Nova.rs, prijave su podnela dva imena – to su reditelj Darjan Mihajlović i pozorišni producent Maša Mihailović, nekadašnja upravnica Beogradskog dramskog pozorišta. Na naše pozive, oba kandidata su rekla da će izjave dati nakon razgovora sa članovima Upravnog odbora, a Radivoje Dinulović samo na kraju kaže:

– Čini mi se da se sve odvija dobro, zato što se nije prijavio samo jedan kandidat. Moj utisak jeste da izbor obećava ozbiljan, profesionalni i posvećen rad sa velikim iskustvom. U petak imamo razgovore s kandidatima koji su se prijavili na konkurs. Upravni odbor će mišljenje doneti brzo, a onda je na Skupštini grada da odluku usvoji.

Bonus video: Boško Buha

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare