Ovde sam provela 18 godina i sada kada stojim ovde, tužno mi je. Ovo je nacionalno dečje pozorište, koje formira ukus, edukuje, radi veoma važnu stvar. Nisu potrebne nama tri scene, nego matična kuća a to je Trg republike broj 3, rekla je kroz suze Olga Odanović na današnjoj konferenciji za medije povodom rekonstrukcije pozorišta “Boško Buha” koja se čeka skoro deset godina.

Skup novinara i članova teatra održan je na ruševinama ovog pozorišta u srcu Beograda. U prostoru gde su nekad carevali smeh i dečja graja, sada se osetila neopisiva tuga kod svih prisutnih.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U saopštenju kolektiva “Buhe”, koje je pročitala glumica Boba Latinović, između ostalog je istaknuto:

– Današnji dan, 20. mart, svuda u svetu se obeležava kao Svetski dan pozorišta za decu i mlade. Tim povodom, u svim pozorištima za decu čita se poruka koju svake godine sastavlja renomirani umetnik iz ove oblasti. Međutim, ove godine mi, zaposleni u Pozorištu “Boško Buha”, prinuđeni smo da vam se obratimo nešto drugačijim saopštenjem. Povodom javnih napisa na portalima, u štampi i povodom poziva gradonačelnika i Sekretarijata za kulturu da se Pozorište “Boško Buha” izjasni da li prihvata kompletno izmeštanje, odnosno preseljenje u renoviranu zgradu Pošte na Savskom trgu, stav kolektiva Pozorišta je da ono ostaje u zgradi na Trgu Republike br. 3 u kojoj se nalazi od svog osnivanja 1950. godine. Prethodnu ponudu da prostor u zgradi na Savskom trgu koristimo kao dodatnu scenu smo prvobitno prihvatili, budući da bi nam to olakšalo poslovanje, s obzirom na to da imamo i Scenu za decu i Večernju scenu. Međutim, nismo u mogućnosti da prihvatimo ponudu za kompletno preseljenje u zgradu na Savskom trgu s obzirom da ovaj prostor ne zadovoljava potrebe za funkcionisanje našeg pozorišta kao celine.

Latinović je, u ime kolektiva, podsetila da je u trenutku kada su se iselili zbog rekonstrukcije 2015. godine, nije postojao imovinsko-pravni problem, koji danas koči početak renoviranja.

Boba Latinović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Taj problem je nastao 2017. kada je u katastru izvršeno uknjiženje na prostor foajea i sale Pozorišta od strane preduzeća “Rubin” Кruševac, da bi se kasnije vlasništvo prenelo na preduzeće “Butik” iz Кruševca. Ovim je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koje Pozorište “Boško Buha” ima pravo korišćenja na neodređeno vreme. Pozorištu je saopšteno da je do navedenog uknjiženja došlo greškom, koja će biti ispravljena u najkraćem roku, što se ipak do danas nije desilo. Sekretarijat za kulturu je na našu inicijativu već nekoliko puta u prethodnih pet godina uputio zahtev Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove za dobijanje informacije u kojoj je fazi postupak za ispravku navedene greške. Do danas nismo dobili odgovor.

Zato iz Pozorišta “Boško Buha” traže da se u najkraćem mogućem roku, a to je najviše mesec dana, razreši imovinsko-pravna situacija jer je to preduslov za početak rekonstrukcije. Ukoliko se to ne dogodi, upozoravaju da će biti prinuđeni da preduzmu dalje korake.

Pozorište „Boško Buha“ Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Upravnog odbora „Boška Buhe“ arhitekta i scenograf Radivoje Dinulović je napomenuo da je izrada projektne dokumentacije za rekostrukciju pozorišta trenutno u odseku za pregled tehničke dokumentacije Odeljenja za preventivnu zaštitu i izgradnju složenih objekata Ministarstva unutrašnjih poslova. Nakon dobijanja saglasnosti, Sekretarijat za investicije će pristupiti izradi konkursne dokumentacije za objavljivanje javne nabavke za izbor izvođača.

– Nedavno smo na sastanku sa projektantima kompanije Belgrade Waterfront ustanovili da je ipak planirano kompletno izmeštanje „Boška Buhe“ na Savski trg, što su predstavnici pozorišta smatrali nepihvatljivim, a razgovor je protekao u neprijatnoj atmosferi i bez ikakvih rešenja. Nakon toga je održan niz sastanaka sa predstavnicima republičkih i gradskih vlasti, zaključno sa kolektivom pozorišta, gde je jednoglasno zauzet stav da pozorište ostaje na Trgu, a da zgrada Pošte može biti prihvatljiva samo kao dodatna scene. Međutim, uvidom u projektnu dokumentaciju može se konstatovati da prostor zgrade Pošte ne omogućava odgovarajuće uslove za funkcionisanje celovitog pozorišta “Boško Buha” – objasnio je Dinulović i dodao da su razgovarali sa predstavnicima Gradskog sekretarijata za kulturu i da su dobili uveravanja da čine sve u njihovoj moći da se ove stvari prevaziđu i da su svi na istoj strani.

Radivoje Dinulović  Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Glumica Olga Odanović, koja je i članica Upravnog odbora Pozorišta “Boško Buha”, nije krila emocije.

– Moram da spomenem i mog kolegu Milorada Mandića koji je, čini mi se, život dao za ovu scenu i završio na njoj. Izvinite što sam emotivna, mnogo mi je tužno. Obećali smo mu da ćemo sve završiti, ostavio nam je ovo u amanet. Da li je moguće da su sva pozorišta završili rekonstrukcije, a samo “Buha” nije. Od 2015. godine mi čekamo odgovor. Molim sve kolege, medije, sve ljude iz kulture ovog grada da nam se pridruže. Želimo da čujemo neku odluku, a izgubili smo već mnogo vremena – poručila je Odanović.

Deo ansambla na čelu sa upravnikom Igorom Bojovićem danas nije bio prisutan jer su već na Danima komedije u Jagodini gde je njihova predstava „Ubistvo u Orijent ekspresu“ prva na programu u takmičarskoj konkurenciji.

Bonus video: Lena Bogdanović o predstavi „Ubistvo u Orijent ekspresu“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare