Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ;: Filip Krainčanić/Nova.rs; Goran Srdanov/Nova.rs

Verujemo da se već uveliko radi na našem "slučaju", uglas govore za Nova.rs čelnici Pozorišta "Boško Buha" nakon što su juče dobili uveravanja premijerke Ane Brnabić na sastanku u Vladi Srbije da će nerazjašnjen imovinsko-pravni odnos na višedecenijskoj adresi teatra na Trgu republike 3 biti rešen i da se neće seliti u Beograd na vodi.

– Mi sada, bukvalno iz dana u dan, očekujemo nove informacije. Ostavljeno im je neko vreme da reše stvari o kojima smo razgovarali. Mi smo sada, prosto, u iščekivanju – kaže za Nova.rs Radivoje Dinulović, predsednik Upravnog odbora „Buhe“, dok upravnik ovog teatra Igor Bojović naglašava:

– Na sastanku je razjašnjeno sve u vezi s nerazrešenim pravno-imovinskim odnosima vlasništva nad prostorijama pozorišta, zbog kojih je bilo nemoguće nastaviti njegovu rekonstrukciju. Sada znamo da ostajemo na svojoj adresi i da će se ovo razrešiti.

Upravo zbog tih zamršenih odnosa ovom teatru je, nakon sedam decenija bivstvovanja na adresi Trg republike 3, pretilo preseljenje u Beograd na vodi. Ali, nakon što je kolektiv „Buhe“ digao glas, dobio je veliku podršku javnosti da ostanu u svojoj kući, a na kraju i garanciju premijerke Ane Brnabić da će ostati u višedecenijskom domu i da će biti započeta rekonstrukcija ruiniranog teatra koja se čeka već osam godina.

Radivoje Dinulović je pre tri meseca postao predsednik UO „Buhe“, ali je i iskusni arhitekta, scenograf i predvodio je rekonstrukciju Ateljea 212. Upitan da li je rekonstrukcija „Buhe“ pregolemi zahvat, ističe da se sve može:

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Nije to ništa prekomplikovano. Takvih je rekonstrukcija u Beogradu bilo do sada gotovo desetina. Sve su izvedene s manje ili više tehničkih problema. Ne vidim u rekonstrukciji „Buhe“ bilo kakav tehnički problem, niti da je u investicionom ili operativnom smislu nešto nepoznato, ili neočekivano. To je, s moje profesionalne tačke gledišta, rutinska stvar. Ništa to nije neobično, samo je potrebno vreme i ozbiljna odlučnost, pažnja, koncentracija da se to reši. I na nivou pristupa, odluka, i samih procedura. To neće biti jednostavno, ali podsetiću da je rekonstrukcija Ateljea 212 trajala četiri godine, izgradnja Jugoslovenskog dramskog pozorišta nešto kraće, rekonstrukcija Pozorišta na Terazijama slično tome. Dakle, to su neke kategorije o kojima govorimo, i vremenski i profesionalno – kaže Dinulović, dodajući da u tome ne vidi „suštinski problem“:

Igor Bojović i Radivoje Dinulović posle sastanka u Vladi Srbije Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Da li će rekonstrukcija trajati godinu ili dve, to ne mogu još uvek da procenim. Kada se bude došlo do toga da se bira izvođač radova, taj izvođač će dati neki rok za završetak radova. Ali, to ne mogu biti neki kosmički rokovi, već uobičajeni.

Odluke ima, posle sastanka s Brnabić, kao i novca za rekonstrukciju, zbog čega naš sagovornik računa da će sve biti sprovedeno:

– Novac je opredeljen još prošle godine i to 5,5 miliona evra. Ta suma je odvojena na podračunu za rekonstrukciju „Boška Buhe“ i prebačena je na ovu godinu. Postoji građevinska dozvola, postoji novac, treba samo da se reše imovinsko-pravni odnosi. Oni zaista jesu kompleksni, ali dobili smo uveravanja da će biti rešeni. Da ne verujem, ne bih išao na sastanak kod premijerke. Neću da dozvolim sebi tu vrstu skepse. Došao sam u UO „Buhe“ pre tri meseca s uverenjem da treba uraditi ono što je naš zadatak. I to je moj posao. A računam i na druge da će se isto tako ophoditi – iskren je Radivoje Dinulović, dok Igor Bojović, na pitanje, šta ako nešto opet „zapne“, mirno odgovara:

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

– Onda nastavljamo gde smo stali. Zakotrljalo se, imamo podršku javnosti i više nema nazad. Ali, verujem da do toga neće doći i da ćemo se u najskorije vreme videti u „Buhi“ na Trgu republike broj 3!

Bonus video: Borba za Pozorište „Boško Buha“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare