Rajko Grlić, Slobodan Šijan i Srđan Karanović Foto:Saša Huzjak/Goran Srdanov/Nova.rs/E-stock/Miloš Rafailović

Novo, 28. izdanje pulskog Sajma knjiga biće održano od 25. novembra do 4. decembra, a osim književnih autora festival će ugostiti i brojne renomirane sineaste s ovog tla, saopštili su organizatori.

Festival knjige i autora, koji će biti održan pod sloganom „Sa(n)jam knjige u Istri“ na lokaciji Doma hrvatskih branitelja, obeležiće gostovanje autora kao što su Laslo Krasnahorkai, Boris Buden, Katrin Ladik, Boris Dežulović, Klara Rusan, Dragan Velikić, Viktor Ivančić, Sofi Oksanen, Martin Pogačar…

Program festivala, koji će se odvijati pod temom „Povratak“, podrazumeva i „povratak“ mnogih sajamskih programa. A jedan od njih, kako su naveli organizatori, jeste „Hollybook“ posvećen filmu. Razlog jeste sedam decenija čuvenog Pulskog filmskog festivala, koji će sledećeg leta obeležiti taj 70. rođendan.

Stoga će u Pulu doći kultni reditelji s ovih prostora. Najpre, to su srpski sineasti Srđan Karanović i Slobodan Šijan.

Karanović će u Puli 1. decembra predstaviti novu knjigu „Sam o sebi“, koju objavljuje Geopoetika. Reditelju serije „Grlom u jagode“, kako podsećaju organizatori manifestacije u Puli, nikako ne nedostaje Zlatnih arena, najveće nagrade koju dodeljuje Filmski festival u tom gradu.

Karanović je Zlatnu arenu za režiju dobio dva puta – 1978. za film „Miris poljskog cveća“ (laureat i Fipresci nagrade u Kanu) i pet godina kasnije za film „Nešto između““, dok je Velikom zlatnom arenom ovenčan 1980. za „Petrijin venac“.

Baš te godine u trci za nagradu u Puli bio je film „Ko to tamo peva“, ali je reditelj Slobodan Šijan na kraju postao laureat Bronzane arene.

I Šijan će na predstojećem Sajmu, 2. decembra predstaviti antologiju koju je priredio i uredio – „Pisci u bioskopu: književna istorija naših filmskih doživljaja“, koju je prošle godine promovisao u Beogradu, i na Palićkom filmskom festivalu.

Pisci u Bioskopu, Slobodan Šijan. Foto: Promo

Vrhunac programa posvećenog sedmoj umetnosti zakazan je za 3. decembar kada će biti održan okrugli sto „70 godina Pulskog filmskog festivala“, na kojem će, osim Karanovića i Šijana, govoriti i nagrađivani reditelj Rajko Grlić (koji će dan ranije potpisivati svoje „Neispričane priče“), hrvatska rediteljka i producentkinja Dana Budisavljević, uz dugogodišnju direktorku Festivala Gorku Ostojić Cvajner.

Neispričane priče/Foto: Promo

Kao uvertira u ovu manifestaciju u slavu knjige biće održana i retrospektiva filmova Pjera Paola Pazolinija u pulskom Kinu Valli od danas do 24. novembra, uz ostvarenja kakva su: „120 dana sodome“, „Dekameron“, „Kanterberijske priče“…

Takođe, na Sajmu knjiga biće obeleženo i pola veka „Animafesta“, jednom od najstarijih festivala animiranog filma.

I zvezda predstojeće manifestacije, kako navode organizatori, mađarski pisac Laslo Krasnahorkai, među filmofilima uživa poseban status, s obzirom da reditelj Bela Tar već godinama svoje scenarije temelji upravo na delima ovog autora.

Festival će biti zatvoren 4. decembra kada će o temi povratka razgovarati Olja Savičević Ivančević, Dejan Dukovski, Andrej Blatnik, Nataša Govedarica i Emir Imamović Pirke.

Bonus video: Promocija knjige Rajka Grlića u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar