Ja se uvek dobro osećam u Beogradu, ja sam ovde dobar komad života proveo, kaže za Nova.rs reditelj Rajko Grlić, koji je sinoć prisustvovao promociji knjige svoje majke Eve Grlić “Sjećanja i neobjavljene priče”, u Dvorani kulturnog centra.

– Bio sam asistent Srđana Karanovića, tako je počela moja karijera. Bio sam vojnik na Voždovcu, svašta sam u Beogradu doživljavao, držao ovakve razgovore, Beograd je mesto gde ja volim da dođem.

Poslednjih godina sve je veća saradnja između srpske i hrvatske kulture, pogotovo kada su u pitanju filmovi i serije.

– To je tradicija iz Jugoslavije. Jugoslaviju su političari razdvajali, a kultura je spajala. Svako ko se bavi nečim, ima potrebu da ima širu publiku. Mi govorimo dosta slične, ako ne i iste jezike. Prema tome, bukvalno je to naše tržište, ali i polje s kojim mi želimo da razgovaramo. Ja kad pravim film, ja napravim premijeru za sedam dana od Ljubljane do Skoplja, jer je to prostor s kojim želim da razgovaram – zaključio je slavni zagrebački reditelj.

U Dvorani kulturnog centra, sinoćje održana promocija knjige Eve Grlić “Sjećanja i neobjavljenje priče” u izdanju MostArt Jugoslavija. U prepunoj sali govorili su njen sin Rajko Grlić, pisci Filip David i Ante Tomić, i izdavač Dragan Stojković.

Bonus video: Ante Tomić o Beogradu i novoj knjizi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar