Laslo Blašković Foto: Arhipelag

Pisac Laslo Blašković novi je glavni urednik "Književnog magazina", saopštilo je Srpsko književno društvo.

Nakon prošlogodišnje smene Tatjane Rosić Ilić zbog, kako je obrazloženo, „neispunjavanja izdavačkog plana i finansijske neodgovornosti“, što je ona okarakterisala „klevetom“ i postavljanja Ljubice Arsić za v.d. glavne i odgovorne urednice „Književnog magazina“ Srpsko književno društvo raspisalo je 7. februara konkurs za novog glavnog i odgovornog urednika ovog časopisa.

I na osnovu Člana 20 Statuta Srpskog književnog društva, Upravni odbor SKD je, većinom glasova, na sednici održanoj 14. marta odlučio da za glavnog i odgovornog urednika „Književnog magazina“ izabere novosadskog pisca Lasla Blaškovića.

Mandat glavnog i odgovornog urednika „Književnog magazina“ traje četiri godine, naveli su iz SKD.

Redakcija „Književnog magazina“ radiće tokom naredne četiri godine u sastavu: Milena Đorđijević, Ivana Tanasijević i Laslo Blašković (glavni i odgovorni urednik).

Laslo Blašković rođen je 1966. godine u Novom Sadu, gde je diplomirao jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na Filozofskom fakultetu, kasnije postavši i asistent. Kao stipendista austrijskog KulturKontakta proveo je mesec dana u Beču 2008, a dve godine kasnije bio je tri meseca gost Fondacije Hajnrih Bel u Langenbrojhu, u Nemačkoj. Takođe, kao rezidencijalni pisac boravio je 2013. godine u mađarskom gradu Pečuju, a kao gost-pisac američke vlade proveo je 2011. mesec dana u SAD u okviru programa „International Visitor Leadership“.

Blašković je objavio devet romana, od kojih poslednji „Carinska ulica u Novom Sadu“ za „Arhipelag“ 2022. i 10 knjiga pesama, kao i po jednu zbirku priča, putopisa, pa eseja i poetske proze. Prevođena su mu dela na nekoliko jezika, a laureat je nagrada, kakve su „Matićev šal“, „Borislav Pekić“, „Branko Ćopić“…

Knjiga Carinska ulica u Novom Sadu Foto: Arhipelag

Tokom karijere obavljao je različite funkcije, kako u časopisima, tako i institucijama. Bio je, primera radi. glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost i teoriju „Polja“ od 2000. do 2007, da bi godinu dana kasnije postao direktor i glavni i odgovorni urednik Kulturnog centra Novog Sada. Takođe obavljao je funkciju upravnika Narodne biblioteke Srbije od 15. januara 2015. do 4. februara 2021. godine.

Bonus video: Vladan Matijević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare