Tatjana Rosić Ilić Foto: Printscreen/YouTube/FMK Beograd

Na mene kao i na redakciju vršen je usmeni pritisak da podnesemo ostavke kao i da promenimo uređivačku politiku, naročito onu koja se tiče plaćanja autorskog rada i autorskih sloboda, kaže Tatjana Rosić, nakon smene sa čela redakcije "Književnog magazina".

Upravni odbor Srpskog književnog društva (SKD) razrešio je Tatjanu Rosić funkcije glavne i odgovorne urednice „Književnog magazina“ i imenovao Ljubicu Arsić za v.d. glavne i odgovorne urednice. Rosić je razrešena je, kako je navedeno, zbog „neispunjavanja izdavačkog plana i finansijske neodgovornosti“.

Tatjana Rosić je našoj redakciji uputila pismo, u kojem iznosi svoj stav o ovom događaju, i svemu što mu je prethodilo. Ona tvrdi da u odluci o njenom „razrešenju sa mesta glavne i odgovorne urednice smena se obrazlaže sramotnim i netačnim rečima, tačnije klevetom“.

– U obrazloženju naime stoji da sam razrešena zbog „neispunjavanja izdavačkog plana i finansijske neodgovornosti“, što su ružne, zlonamerne i opasne a potpuno neutemeljene optužbe. Prijavu na interni konkurs za glavnu i odgovornu urednicu „Književnog magazina“ poslala sam, na poziv predsednika SKD-a Nenada Miloševića, 9. marta. Elektronsku potvrdu o izboru dobila sam 17. marta ali zvanični dokument o postavljenju za glavnu i odgovornu urednicu nikada nisam dobila – ističe Rosić.

Tatjana Rosić Ilić Foto: Printscreen/YouTube/FMK Beograd

Projektu reizdavanja i rebrendiranja Književnog magazina, kako kaže, cela redakcija i svi saradnici pristupili su otvorenog srca i sa puno entuzijazma.

– Radili smo u vrlo kratkim rokovima koje smo, uprkos svim dodatnim obavezama, ispunili na vreme. U julu mesecu izašao je trobroj „Književnog magazina“ koji se može uzeti u prostorijama SKD-a a i naći u nekim knjižarama poput Booke i Beopolisa. Novi broj, četvrti, kompletno je spreman za štampu što predsednik SKD-a, Nenad Milošević, dobro zna. Nije jasno kako se u tim uslovima, u septembru mesecu, može govoriti o „neispunjavanju izdavačkog plana“. Što se tiče „finansijske neodgovornosti“ moj ugovor sa SKD-om jasno pokazuje da ja ne raspolažem, ni na koji način i ni na kom nivou, novcem koji se za časopis dobija od Ministarstva republike i Gradskog sekretarijata za kulturu. Mogu samo da kažem da je od 37 saradnika koji su radili na trobroju plaćeno samo njih sedam, i da niti jedan član redakcije nije dobio urednički honorar čija je isplata u nadležnosti Nenada Miloševića.

Iza optužbe za „neispunjavanja izdavačkog plana i finansijsku neodgovornost“ kriju se drugi motivi i interesi, smatra Tatjana Rosić.

– Na mene kao i na redakciju vršen je usmeni pritisak da podnesemo ostavke kao i da promenimo uređivačku politiku, naročito onu koja se tiče plaćanja autorskog rada i autorskih sloboda. Budući da sam odbila da dam ostavku odluka o razrešenju bila je logičan ishod samovolje jednog čoveka ili jedne grupe ljudi koji upravljaju SKD-om a koji će, kako u odluci o mom razrešenju stoji, odsada učestvovati u uređivaćkoj politici magazina. Kako je sa mnom komesarski smenjena i cela redakcija članovi Upravnog odbora SKD-a predstavljaće novu redakciju. Radi se o puču s predumišljajem čiji je cilj da se nove i emancipatorske kulturne i književne politike drže pod kontrolom uprkos činjenici da se radi o časopisu koji se plaća iz sredstava poreskih obveznika. Postoje stvari za koje nije kriv Vučić i moja smena je jedna od njih: navodno opoziciono rukovodstvo SKD-a inkorporiralo je i usvojilo diktatorske i autoritarne načine ponašanja u kojima ne preza od kleveta i nasilja, pa čak i kršenja pravnih procedura – zaključuje Tatjana Rosić.

Bonus video: Podcast DLZ i Veran Matić: Željko Mitrović je ugrađen u državu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare