Bard Petar Božović govorio je danas o Žarku Lauševiću na komemoraciji u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a evocirajući davne uspomene sa svojim prijateljem uspeo je čak i da nasmeje ovaj tužni skup.

Božović se prisetio trenutka kada je prvi put ugledao Lauševića, na jesen 1978. u Crnici, gde je profesor Milo Đukanović režirao dramu „M. V.“:

– Tema je povratak čoveka iz Amerike svojoj ženi i već odraslom sinu. Dolazi Milo i predstavlja mi jednog prelepog, mladog dečka, kaže: „Ovo ti je sin“. Oduševio sam se. Snimamo tako, a sin treba negde da ide, ne znam gde. Dolazi Đukanović i predaje Laušu kovertu za profesora Minju Dedića, koji prima tada klasu na FDU. Nisam ni znao da Žarko ide na prijemni u Beograd. Vraća se Žare, vraća onu kovertu neotvorenu i kaže meni da je položio. Tada sam uočio jednu od crta koje su krasile našeg Žareta – ispričao je glumac.

Foto: Amih Hamzagić/Nova.rs

Prošlo je mnogo godina, u jednoj kafani, kako se prisetio, sede on i Laušević i pričaju o ženama, kad u jednom trenutku Žarko kaže: „Znaš, i dan-danas me je sramote zbog onoga“…

– Pitam ga zbog čega, na šta će on: „Pa zato što ti nijesam donio čašu vode kada sam položio glumu. Hoćeš li sada da ti donesem?”. Odgovorih mu: „Pusti vodu, donesi viski“… – ispričao je Božović, a svi prisutni su se teška srca uz suze nasmejali.

U međuvremenu, nastavio je, umro je profesor Milo Đukanović:

– Pratimo ga put Cetinja, a Žarko je tada govorio stihove jednog sjajnog pisca, isto sa Cetinja, Aleksandra Lekse Ivanovića. Pesma se zove „Kari šabanovi“ – kazao je bard glumišta pročitavši stihove…

(…).. Mili dani, moji sni nestali,

kao da ste svi u jutro neko
na kare se kradom ukrcali
i otišli od mene daleko.(…)

Uz dubok uzdah Petar Božović je zaključio:

Petar Božović Foto: Amih Hamzagić/Nova.rs

– Kao što reče naš dragi prijatelj Mićko Gak: „Odlete nam Žare“…

Komemorativni skup Žarku Lauševiću održan je danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu gde su brojne kolega govorile u čast glumca, tužno evocirajući uspomene na zajednička druženja. Svoja sećanja podelili su Dragan Bjeloglić, Petar Božović, Svetozar Cvetković, Vida Ognjenović, Milan Marić i drugi, a glumac je ispraćen višeminutnim poslednjim aplauzom.

Poznati dramski umetnik Žarko Laušević preminuo je 15. novembra u 63. godini, nakon kraće i teške bolesti.

Bonus video: Dragan Bjelogrlić o Žarku Lauševiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar