Jurica Pavičić Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Uopšte ne mogu da zamislim Beogradski sajam bilo gde drugde i bez one fascinantne cementne kupole glavne hale, kaže pisac i kolumnista Jurica Pavičić za nedeljnik "Vreme", dok priča o mogućem skorom preseljenju Sajma.

„Nadam se samo da su bar pojedini objekti Sajma zaštićeni kao arhitektonski spomenici, valjda jesu?“, pita se Jurica Pavičić.

On smatra da je Beograd „fantastičan ‘kejs stadi’ za tranzicioni kapitalizam“.

„Ako želite da vidite šta nekontrolisani kapitalizam i političke ‘crony gazde“ rade gradu, Beograd je savršena laboratorija. Ukine istorijsku železničku stanicu, otme i džentrifikuje obalu, zbriše živu i autentičnu sirotinju s ‘boljih lokacija’ (Savamala), a tu operaciju nekontrolisane, top-daun gramzivosti ušminkate s maskarom spomenika, statua, jubileja… Da živim u Beogradu, mislim da bih se pola vremena bavio urbanizmom“, zaključuje Pavićić u razgovoru za novi broj „Vremena“.

Na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga, na štandu Lagune, čitaoce čeka i tek objavljena knjiga Jurice Pavičića (Split, 1965), scenariste, pisca, kolumniste i filmskog kritičara. Roman „Crvena voda“ Jurice Pavičića obuhvata gotovo tri decenije postjugoslovenske prošlosti, i do sada je osvojio prestižne nagrade kao najbolji svetski kriminalistički roman.

Bonus video: 66. Sajam knjiga u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar