Foto: KCB/Promo

Nedelja finskog filma biće održana od 11. do 15. aprila u Dvorani Kulturnog centra. Ova manifestacija odvijaće se po sedmi put u Beogradu u organizaciji Finskog filmskog instituta, Ambasada Finske i Kulturnog centra Beograda.

Pred Beograđanima će biti osam novih ostvarenja finske kinematografije koje je odabrao selektor festivala, reditelj Stefan Arsenijević, saopšteno je na današnjem druženju s novinarima u Finskoj rezidenciji u Beogradu.

Otpravnik poslova Finske ambasade Ilka Milimaki naveo je da je počastvovan što će tradicionalno tokom festivala doći i gosti iz Finske:

– Biće tu Jana Puskala, šefica Međunarodnog odeljenja Finskog filmskog instituta koja promoviše naš film na internacionalnim festivalima. Zahvaljujući njoj i pokojnom Nebojši Popoviću i ustanovljena je 2010. Nedelja finskog filma. Dolazi i rediteljka Tia Kouvo, koja je pre neki dan sa svojim ostvarenjem „Porodični ručak“, koji i otvara festival, osvojila prestižne finske nagrade Jusi – za najbolji film, scenario, režiju – naveo je Milimaki, dok je Zorana Đaković Miniti, pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograda podsetila da je uz Nebojšu Popovića i Puskalu ovaj festival ustanovila i tadašnja urednica Filmskog programa KCB-a Vesna Danilović.

– Mi smo jedini festival, odnosno i Nedelja finskog filma u ovom regionu. Ujedno ovo je jedan od prvih festivala nacionalnih kinematografija koji je pokrenut u Dvorani kulturnog centra Beograda.

Stefan Arsenijević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Selektor Nedelje finskog filma Stefan Arsenijević istakao je da mu zadovoljstvo što već nekoliko godina unazad, od kako umesto „divnog Nebojše Popovića“, osnivača manifestacije, može da pogleda sva ta ostvarenja koja na kraju uvrsti u selekciju.

– Nebojša i Jana Puskala su od početka sve dobro postavili – da se ovaj festival održava svake druge godine, tako da, kad biram filmove, biram najbolje iz dve godine. Napravio sam izbor od osam filmova za koje mi se čini da će dobro komunicirati s našom publikom. Ima neka tajna veza između nas i Finaca. Kad sam prošle godine bio u Finskoj, pitali su me tamo za našu Nedelju finskog filma i kako to da postoji već 14 godina. Ne znam kako da objasnim zašto naša publika toliko voli finske filmove. Valjda je s jedne strane egzotično, a s druge strane se prepoznajemo u njima, naročito u tom nekom uvrnutom smislu za humor. Tako je i ova selekcija nudi filmove koji su dosta čudni, neobični, neočekivani, a dobar deo njih ima smisla za humor. Tema koja se provlači kroz sve filmove bila bi porodica, i to kroz najrazličitije vidove u savremenom društvu danas – objasnio je Arsenijević.

Foto: KCB/Promo

Za svečano otvaranje 11. aprila u 20 časova u Dvorani KCB-a odabran je film „Porodični ručak“. U ovom ostvarenju rediteljka, uz finu dozu prepoznatljivog finskog humora, pripoveda o članovima jedne finske porodice u kući zavejanoj snegom za Božić. Tia Kouvo, koja dolazi u Beograd, nakon projekcije održaće razgovor s publikom.

Dan kasnije pred publikom su dva filma. Najpre od 18 sati biće prikazan „Raj za karaoke“, koji potpisuje Einari Pakanen, a u kom se istražuje kako se osećaj usamljenosti može osetiti kroz omiljenu finsku zanimaciju – karaoke. A od 20 sati na programu je „Četvoro odraslih klinaca“ Selme Vilhunen, u kom se bračni par upušta u „upražnjavanje“ koncepta poliamorne veze.

U subotu, 13. aprila publika će videti naslov „Je’vida“, koji je režirala Katja Gaurilof, a donosi storiju o potisnutoj porodičnoj priči o asimilaciji članova starosedelačkog naroda Skolt Sami, koja kada izađe na videlo, daje novi smisao dvema otuđenim rođakama, kao i uvrnutu crnu komediju „Drvosečinu priču“ kojom se poznati finski pesnik i scenarista Mika Mululahti na Nedelji finskog filma po prvi put predstavlja kao reditelj. I 14. aprila na programu su dva filma. Najpre „Mehur“ (režija Aleksi Salmenperä), gde tinejdžerka čini sve da sabotira vanbračnu vezu svoje majke sa drugom ženom, a potom i naslov „Najgora ideja ikad“ (režija Pamela Tola) gde junakinja bira između porodice i prijateljstva.

Nedelju finskog filma će 15. aprila u 20 sati zatvoriti ostvarenje „Hit Big“ (režija J-P Valkeapa). Posredi je film koji kreće da se odmotava kad izlazak oca iz zatvora pokreće beskrupuloznu alanfordovsku poteru za skrivenim plenom u kojoj će se članovi porodice okrenuti jedni protiv drugih.

Bonus video: Hit Ledžer

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar