Foto:promo

U okviru Beogradskog meseca fotografije u sredu, 5. aprila u 18 časova, biće otvorena izložba "40 godina - 70 kilograma" francuske fotografkinje Elee Žan Šmiter u Francuskom institutu u Beogradu (Knez Mihailova 31).

Umetnica kroz svoje fotografije interpretira delo „Nevidljive žene“ Karole Krijado Perez, koje istražuje zanemarivanje ili nedovoljno uzimanje u obzir, u svakodnevnom životu, specifičnosti ženskog tela i o posledicima koje takav pristup to ima na zapadna društva.

Elee Žan Šmiter ilustruje kako je univerzalni koncept našeg materijalnog okruženja više prilagođen muškarcima i često nepovoljno utiče na zdravlje i bezbednost žena, budući da su najveći deo infrastruktura i raznih oprema koje koristimo u najrazličitijim prilikama, osmišljeni i napravljeni tako da ne uzimaju u obzir razlike između polova.

Nakon otvaranja izložbe biće organizovan razgovor sa umetnicom tokom koga će biti reči o njenoj praksi i delu. Razgovor će voditi David Pujado, direktor Beogradskog meseca fotografije.

Bonus video: Vuk Vidor – Moje fotografije su surova realnost i umetnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar