Foto: Profimedia, Shutterstock

Čitav proces bankrota kripto berze FTX je pod federalnom istragom, a bivši predsednik kompanije Sam Bankamn-Frid će 13. decembra prvi put svedočiti pred američkim Kongresom, najavila je Maksin Voters, glavna u Predstavničkom domu za finansijeske usluge. Bankman-Frid ranije nije želeo da sarađuje sa vlastima, ali je pristao nakon velikog pritiska zbog mogućnosti sudskog procesa i zatvorske kazne. Takođe, optužuju ga brojni iznevereni klijenti, što dodatno podiže tenzije.

Sam Bankman Frid je izgradio imperiju vrednu 32 milijarde dolara, stvorivši sopstvenu kriptovalutu i najveću kripto berzu na tržištu. Loše upravljanje finansijskim uslugama, korišćenje sredstava klijenata za spašavanje podružnice FTX „Alameda Research“, kao lično bahaćenje doveli su do toga da on ostane sa manje od 100.000 dolara na račun.

Američke vlasti žele da ispitaju kako je došlo do toga jer je velika verotnoća da je počinjena višestruka prevara, iako sam Bankman-Frid negira tu mogućnost.

Nakon ovog velikog skandala sa FTX-om, američki zakonodavci su pojačali kontrolu nad kripto industrijom. Američka komisija za hartije od vrednosti je u četvrtak saopštila kompanijama da obelodane bilo kakav uticaj ovog bankrota, ali i drugih poremećaja na kripto tržištu imali na njihovo poslovanje. Zato se i steže obruč oko ovog kripto giganta.

Sem Bankman Frid Foto: Stefani Reynolds / AFP / Profimedia

Postoje tri različite moguće pravne pretnje sa kojima bi se Sam Bankman- Frid mogao suočiti, a to su:

Krivična akcija Ministarstva pravde SAD za potencijalna krivična kršenja zakona o hartijama od vrednosti, zakona o bankarskim prevarama i zakona o elektronskim prevarama.

Parnični postupci komisije za berzu hartija od vrednosti i komisije za trgovinu robnim fjučersima

Grupne tužbe investitora koji su izgubili imovinu, kolega iz kripto industrije poput „BlockFi“ koji je već podneo tužbu…

Ključno pitanje koje američke vlasti žele da razjasne, prema rečima Renata Mariotija, bivšeg saveznog tužioca i advokata, glasi da li je Bankman Fried prevario klijente da poveruju da je njihov novac dostupan i da se ne koristi kao kolateral ili u druge svrhe. Zato što je prevara krivično delo zbog koje se u zatvoru mogu provesti godine. Takođe, pored krivičnih SBF bi se mogao suočiti sa brojnim privatnim tužbama miliona kreditora FTX.

Glavni argument koji bi tužilac morao da dokaže i upotrebi u građenju osuđujuće presude se tiče toga da je Bankman-Fridov hedž fond „Alameda“ koristio novac klijenata FTX za svoje poslove, odnosno da veštački stabilizuje cenu FTT – sopstvenog novčića. Time je prekršena fiducijalna dužnost koju hedž fond ima prema klijentu, naveo je Marioti.

Sem Bankman Frid Foto: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Odnos Alamede i FTX je bio koren propasti ove kripto imperije. Ove dve kompaanije Bankman-Frida su bile usko povezane. Alameda je trgovala na FTX platformi kada su drugi korisnici FTX izgubili novac, što su kritičari zvali sukob interesa. Na čelu Alamede je bila Kerolajn Elison, a Bankman-Frid je rekao da nije znao koliko je ona moćna. Ona se sama izvinila što je izneverila grupu i priznala da je „Alameda“ koristila kredite i novac za ulaganje u rizični kapital. Pored nje, za to su znali još dvoje zaposlenih Sing i Vang.

Hipotetički gledano, na osnovu numeričkog sistema određivanja kazne u SAD, ako bi Sam Bnkaman-Frid zaista bio optužen za prevaru, mogao bi biti u zatvoru, čak do kraja života, naveo je Brejden Peri, jedini američki regulator FTX.

Ne priznaje krivicu

Sam Bankman-Frid je u nedavnom obraćanju rekao da ga ne brine krivična odgovornost i negirao je da je počinio bilo kakvu prevaru.

Priznao je da je imao previše ambiciozne zahteve i rekao da bi „voleo da su zagrizli manje“, misleći na rapidan razvoj imperije jer ga je to omelo da isprati sve probleme. Taj pristup predstavalja promenu u odnosu na to kako se on ranije predstavljao.

Pojavio se kao dete-genije koje je osmislilo veliku kripto berzu i pokazao sposobnost da razume i razvija posao. Međutim, sada u medijima plasira sliku o tome kako se nije dobro snašao jer nije imao iskustva u tom poslu, što stručnjaci prepoznaju kao klasičnu pravnu odbranu nazvanu „strategija lošeg biznismena“.

Bankman-Frid je zato pristao da se pojavi pred Kogresom kako bi doprineo rasvetljavanju celog slučaja bankrota. Priznao je svoje loše poteze koji se odnose na kritikovanje rivala „Binance“, da nije bio dovoljno koncentrisan, kao i da mu je žao što se sve tako izdešavalo, da ništa nije učinio namerno.

Pored očigledno dobre namere koju pokazuje, Bankman-Frid je ipak odbio da kaže svoju tačnu lokaciju na Banamima, navodno plašeći se za svoju bezbednost. A mogući razlog je i zbog brojnih pravnih olakšica koje ima na Bahamima.

Svoje stavove iznosi na „Tviteru“ uprkos savetima da se ne izlaže toliko medijskom prostoru.

***

BONUS VIDEO: Sem Bankman – Kripto Robin Hud

 

Komentari

Svi komentari (0)