Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia, Shutterstock

U roku od nedelju dana, Sem Bankman-Frid je od milijardera - belog viteza kripto sveta i vođe jedne od najvećih kripto berzi - postao čovek za kojim se traga. Njegova kompanija FTKS je nekada bila procenjena na 32 milijarde dolara, sada ne vredi više ništa i pred bankrotom je. Investitore koji su ulagali novac u kompaniju zanima jedna stvar - da li će im novac biti vraćen. Frid je odlučio da u intervjuu za Njujork Tajms razreši njihove dileme.

Na pitanje da li je u pitanju prevarantska šema, manipulacija sistemom ili nešto treće, Frid je rekao da nije nikoga želeo da prevari, već da su se naprosto dogodile neke greške.

„Jasno je da nisam dobro uradio posao. Očigledno, napravio sam mnogo grešaka. Postoje stvari za koje bih dao sve da se promene. Nikada nisam pokušao nikoga da prevarim. Pre mesec dana bio sam uzbuđen zbog budućnosti FTKS-a. Video sam to kao uspešan posao koji raste. Bio sam šokiran onim što se dogodilo ovog meseca. I rekonstruišući ga, da li postoje stvari za koje bih voleo da sam uradio drugačije“, rekao je Frid.

Sam Bankman-Fried Foto:printscreen

Zatim je novinar pročitao pismo koje je stiglo od jednog od korisnika koji je izgubio životnu ušteđevinu.

Naslov pisma je „Sem Bankman-Frid ukrao mi je dva miliona dolara“, a u njemu oštećeni korisnik ima niz pitanja za „kripto princa“.

„Endru, možeš li da pitaš Sema zašto je odlučio da ukrade moju životnu ušteđevinu i još 10 milijardi dolara od drugih ljudi da uplati u svoj Alameda hedž fond. Pitajte ga da li misli da je bilo prevare“, piše u pismu.

Frid je ponovo istakao da mu je žao zbog svega.

„Počeću tako što ću reći da postoji američka platforma i međunarodna platforma. Američka platforma je regulisana u SAD i ima američke korisnike. Koliko ja znam, potpuno je solventan. Verujem da bi isplate mogle da budu otvorene danas i da nema problema sa američkom platformom. Dalje, pogledajmo međunarodnu platformu za strane korisnike. Međunarodna platforma je platforma za marginalnu trgovinu, to je platforma za derivate. To je platforma gde su svi klijenti dolazili i ulagali nešto kao kolateral i koristili to za pozicije, bilo da je to forvard pozicija, spot pozicija, pozajmica. A znate da je berza čuvala kolateral sa svih tih pozicija. Proteklih mesec dana pokušavam da rekonstruišem ovo i imam ograničen pristup podacima. Koliko sam mogao da vidim, pre godinu dana, Alameda je imala oko 10 puta veću imovinu od pozicije. Tokom prošle godine došlo je do niza tržišnih padova koji su smanjili vrednost ove imovine i povećali finansijsko opterećenje. Mislim da je sve bilo u redu u oktobru. Zatim, za nekoliko dana, došlo je do sveopšteg PR napada, koji je doveo do potpunog kolapsa tržišta u prilično kratkom vremenskom periodu, bez likvidnosti na strani ponude. Mislim da je preko 10 milijardi dolara zbrisano za nekoliko dana. I realno govoreći, ne postoji način da FTKS može da likvidira tu poziciju i generiše sve što dugujem“, rekao je Frid.

Sem Bankman Frid Foto: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Dodaje da nije namerno mešao sredstva, da postoji maržna trgovina, postoji kreditiranje i da ima kupce koji pozajmljuju jedni od drugih.

„Alameda je jedan od njih. Iskreno, bio sam iznenađen koliko je velika Alamedina pozicija, što ukazuje na još jedan moj previd i to što nisam nekoga ko za to postavio. Ali nisam pokušavao da mešam sredstva“, rekao je Frid.

Zatim ga je novinar upitao da li je ono što se dogodilo sa njegovom kompanijom zapravo krađa.

Rekao je da kako on nije samostalno vodio kompaniju nije ni mogao da zna šta se tačno dešava.

Sem Bankman Frid Foto: Stefani Reynolds / AFP / Profimedia

Pročitajte još:

„Očigledno je to prilično velika greška i previd, trebalo je da budem svesniji. Mislim da sam se plašio, bio sam nervozan zbog sukoba interesa da sam previše uključen. Nisam imao pravi nadzor. Nisam uspeo da postavim nekoga ko će biti zadužen za taj nadzor. Ali nisam vodio Alamedu. Nisam razmišljao o njenim finansijama. Nisam donosio odluke. Ali moja dužnost je bila da se uverim da neko prati šta se dešava“, rekao je Frid.

Dodao je i da njegova kompanija nije korišćena za pranje novca, da nije mogao ni da nasluti da će kompanija u nekom trenutku da propadne, da ga advokati savetuju da za sada još uvek ne otkriva ništa i da je na Bahamima zato što mu se tamo dopada, a ne zbog toga što ne sme da se vrati u SAD.

BONUS VIDEO Sem Bankman – Kripto Robin Hud

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar