Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/THIBAULT CAMUS

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je danas da je situacija u Harkovskoj oblasti uglavnom pod kontrolom i da ukrajinski vojnici nanose značajne gubitke ruskim snagama, preneo je Ukrinform.

„Ali pravac ostaje izuzetno težak – jačamo naše jedinice“, naveo je predsednik Ukrajine na Telegramu posle sastanka Štaba vrhovne komande u Harkovu.

Na tom sastanku, prema rečima Zelenskog, detaljno su analizirani borbena situacija, pretnje u narednim danima i nedeljama i ukrajinske mogućnosti da se suprotstavi ruskim ofanzivnim planovima.

Harkov napad Foto:Tanjug/AP Photo/George Ivanchenko

Pored toga, načelnici Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane i Spoljne obaveštajne službe izneli su informacije o namerama Rusa, a šef Službe bezbednosti Ukrajine o kontradiverzionim merama.

„Utvrđen je plan daljih akcija kako za regionalne vlasti Harkovske oblasti, tako i za sve strukture odgovorne za bezbednost u regionu“, naveo je Zelenski.

On je, takođe, saslušao „izveštaje čelnika regionalnih vlasti iz drugih pograničnih i frontovskih regiona o trenutnom stanju, glavnim rizicima i ključnim potrebama i dao relevantna uputstva“.

S druge strane, šef proruske administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev rekao je na Prvom kanalu da su ruske trupe počele zauzimanje sela Lipci u Harkovskoj oblasti, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema rečima šefa administracije, situacija u Harkovskoj oblasti ostaje napeta, a ruske trupe samouvereno idu napred.

Gančev je, takođe, rekao da ruske trupe već kontrolišu zapad i sever grada Volčanska.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je sa svoje strane priznao da su ukrajinske jedinice u ovoj oblasti bile prinuđene da pređu na „povoljnije pozicije“, odnosno da se povuku, navela je ruska agencija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar