Ilustracija Foto:Shutterstock

Indonezija je obustavila prodaju svih sirupa i tečnih lekova nakon smrti skoro 100 dece i neobjašnjivog porasta slučajeva akutnih oboljenja bubrega.

Zabrana, koju je objavilo Ministarstvo zdravlja zemlje, ostaće sve dok vlasti ne završe istragu o neregistrovanim medicinskim sirupima za koje se sumnja da sadrže toksične sastojke.

Portparol Ministarstva zdravlja Mohamed Siahril rekao je da se istražuje 99 smrtnih slučajeva i 206 slučajeva akutnih oboljenja bubrega kod dece, uglavnom mlađe od 6 godina, prenosi CNN.

Ilustracija dete Foto:Germano Poli / Alamy / Alamy / Profimedia

„Iz predostrožnosti, Ministarstvo je zatražilo od zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama da privremeno ne prepisuju tečne lekove ili sirupe. Takođe tražimo da apoteke privremeno zaustave svu prodaju tečnih lekova ili sirupa bez recepta dok se naše istrage ne završe“, rekao je on.

Foto: Shutterstock

Zabrana dolazi nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) povezala četiri sirupa za kašalj proizvedena u Indiji sa smrću do 70 dece koja pate od akutnog zatajenja bubrega u Gambiji, u zapadnoj Africi. Ranije ovog meseca indijske vlasti zatvorile su fabriku u Nju Delhiju u kojoj su se proizvodili lekovi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar