Ekipa Nova.rs trenutno se nalazi u Crnoj Gori, a građane smo pitali - kako gledaju na to što će predsednik Aleksandar Vučić prisustvovati sahrani mitropolita Amfilohija? Odgovori su bili različiti, od toga da treba da se pokaje i poljubi mu ruku, do toga da pravi žrtvu od sebe kao kada je bio u poseti u Srebrenici, do izjave da je njegov dolazak dobrodošao, jer Srbi i Crnogorci - treba da se pomire.

https://www.youtube.com/watch?v=_wtvFtWUpHM&feature=youtu.be

„Svako ima pravo na pokajanje, iako nisu bili dobri u ovozemaljskom životu, ali nadam se da će se pojakati i doći da se pokloni velikom vladiki“, rekao je naš sagovornik.

Drugi smatra da Vučić treba da dođe u Crnu Goru da bi pomirio Srbe i Crnogorce jer smo, kako kaže – jedan narod.

„Pa lepo od njega što će da dođe, nemamo ništa protiv, verovatno kao i svaki čovek oseća veliki gubitak“, rekla je sagovornica iz Crne Gore.

Bio je i komentar da Vučićev dolazak na sahranu podseća na posetu Srebrenici.

„Meni ovo liči na posetu Srebrenice, da želi da napravi žrtvu od sebe. Ali svakako bi mitropolit želeo da svako ko iskreno želi da dođe ovde da prisustvuje zapravo i treba da se odluči na taj korak.“

Podsetimo, poslednji susret Amfilohija i Vučića, dogodio se 24. septembra u Beogradu, a tom prilikom razgovaralo se o situaciji nakon izbora u Crnoj Gori, odnosno na koji način da se spuste tenzije i da predsednik Srbije ne utiče na formiranje Vlade. Javnost je mitropolita crnogorskog-primorskog Amfilohija, zbog uspešnog organizovanja litija protiv crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti koje su bile uvod u obaranje režima Mila Đukanovića, počela da gleda kao najzaslužnijeg za pad Demokratske partije socijalista sa vlasti posle 30 godina. Zbog tog uspeha, mnogi su pokojnog mitropolita videli kao nekoga ko svojim uticajem može da zada ozbiljne glavobolje i Vučiću u Srbiji.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je u petak u kliničkom centru u Podgorici, a biće sahranjen danas nakon liturgije u Hramu Hrista spasitelja u Podgorici. U kripti Sabornog hrama u Podgorici počivaće ovozemaljski ostaci mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je juče u Podgoricu, kako bi prisustvovao sahrani mitropolita Amfilohija.

Na Nova.rs pročitajte biografiju mitropolita Amfilohija, kao i ekskluzivni razgovor sa Amfilohijevim bratancem koji je za naš portal otkrio koja je najvažnija lekcija kojoj ga je “striko” naučio.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare