Napad na Krimski most Foto:EPA-EFE/STRINGER/Screenshot/Twitter/@PjotrSauer

Ukrajinske bezbednosne službe (SBU) dale su CNN-u ekskluzivni snimak koji prikazuje trenutak kada su u julu koristile eksperimentalni dron za napad na ruski most prema anektiranom Krimu. Ovo je prvi put da je SBU otvoreno preuzeo odgovornost za operaciju.

U napadu 17. jula oštećene su auto-trake mosta i, prema ruskim zvaničnicima, ubijena su dva civila. Bio je to drugi napad na vitalni prelaz i pokazao je koliko je teško braniti jedinu nezavisnu rusku vezu s poluostrvom.

Šef SBU-a Vasil Maljuk rekao je za CNN da je korišćeni dron, nazvan „Sea Baby“, rezultat višemesečnog razvoja koji je započeo neposredno nakon invazije.

„Pomorski dronovi jedinstveni su izum Službe bezbednosti Ukrajine. Nijedna privatna firma nije uključena. Pomoću ovih dronova nedavno smo uspešno pogodili Krimski most, veliki jurišni brod Olengorskij Gornjak i SIG tanker“, rekao je on, a prenosi Index.hr.

Pročitajte još...

„Radimo na nizu operacija. Bit će uzbudljivo“

„Radimo na nizu novih zanimljivih operacija, uključujući i vode Crnog mora. Obećavam vam, biće uzbudljivo, posebno za naše neprijatelje“, rekao je Maljuk.

Rekao je da je julski napad dronovima bio proizvod višemesečnih priprema i zajednička operacija s ukrajinskom mornaricom, koju je vodio zajedno s mornaričkim admiralom Oleksijem Neizpapom.