Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia,VLADIMIR ASTAPKOVICH / SPUTNIK , EPA-EFE/DUMITRU DORU

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da most koji povezuje poluostrvo Krim sa Rusijom njegovoj zemlji "donosi rat, a ne mir" i da je iz tog razloga legitiman vojni cilj.

Drumski i železnički most, koji je izgradila Rusija i pustila u upotrebu 2018. godine, „nije samo logistička saobraćajnica“, rekao je Zelenski, u obraćanju u petak preko video veze na bezbednosnoj konferenciji u Aspenu u SAD.

Dodao je da je reč o ruti koju ruska vojska koristi sa snabdevanje municijom u ratu sa Ukrajinom i da je Moskva militarizovala poluostrvo Krim.

Krimski most Foto:Elena Ivanova / Sputnik / Profimedia/:EPA-EFE/UKRAINE SECURITY SERVICE

„Za nas je ovo razumljivo neprijateljski objekat izgrađen suprotno međunarodnom pravu i svim važećim normama. Dakle, razumljivo, most je legitimna meta za nas. I cilj koji nam donosi rat, a ne mir, mora biti neutralisan“, naglasio je Zelenski.

Pročitajte još:

Ukrajinski predsednik negirao je tokom obraćanja bilo kakvu vezu između napada na most u ponedeljak i ovonedeljnog povlačenja Rusije iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka.

Rusija je, kako je rekao, od samog početka ometala rad žitnog koridora.

„Kasnije su uzeli ovu situaciju oko Krimskog mosta, koristeći je samo kao izgovor, Da nije to, našli bi drugi primer, drugi razlog“, izjavio je Zelenski.

BONUS VIDEO Eksplozija u Sevastopolju