Foto: STR / AFP / Profimedia, Printscreen YouTube/School of Social Transformation

"Moralna policija došla je po mene tačno 13 minuta nakon mog predavanja o rodu i seksualnoj politici u postrevolucionarnom Iranu. Četiri vrata auditorijuma otvorila su se istovremeno. Ušli su, udarajući čizmama, zveckajući oružjem", ispričala je u velikoj ispovesti Pardis Mahdavi, iranska profesorka i autorka knjige "Strasni ustanci: Iranska seksualna revolucija".

Ona je odlučila da svoju priču o ozloglašenoj iranskoj policiji podeli sa svetom zbog masovnih protesta koji se sada odvijaju u ovoj zemlji zbog ubistva Mahse Amini i Hadis Nadžafi, koje su nastradale zbog strogih pravila moralne policije.

Kada je profesorka Mahdavi držala svoje predavanje, moralna policija je upala u salu i bacila je na pod.

„Oni koji su bili u publici su trčali na sve strane. Dvojica nasilnika su se popela stepenicama na binu. Jedan je podigao ruku iznad moje glave, a onda se sve zacrnilo“, navodi ona.

Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Kada se probudila, shvatila je da se nalazi na zadnjem sedištu nepoznatog automobila, sa užasnom glavoboljom.

„Ti si uništena žena koja je ovde da upropasti našu državu“, viknuo je jedan od muškaraca na nju, optuživši je da pokušava da podstakne revoluciju.

Ona je nakon ispitivanja stavljena u kućni pritvor u kom je provela 33 dana. Samo, moralna policija je njen dom prilagodila pravilima.

„Bila sam ograničena na svoj stan – samo što to više nije bio moj stan. Sve je uklonjeno osim kreveta, stola od plastične kartice i dve stolice na sklapanje. Provodila sam dane u nečemu što je izgledalo kao beskrajno preispitivanje. Zašto sam pisala o seksualnoj revoluciji? Da li sam bila feministkinja? Na kraju sam, izgleda, imala sreće. Oduzeto mi iransko državljanstvo i poslata sam na „nemoralni Zapad“, kaže Mahdavi.

Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Kako izgleda život u „njihovom Iranu“

Prema njenom svedočenju, pripadnici moralne policije šetaju ulicama dan i noć, ponekad u parovima, često u grupama od po četiri. Mogu se videti kako nose zelene uniforme ili u slučaju žena, u crnim ogrtačima od glave do pete, kako patroliraju ulicama u potrazi za nemoralom, u šta spadaju pramenovi kose, parovi koji se drže za ruke, mladi ljudi koji puštaju glasnu muziku u svojim kolima dok pričaju…

„Oni maltretiraju mlade ljude zbog ponašanja koje smatraju nemoralnim – lista koja se može menjati, od lakiranja noktiju do lepote u parku“, kaže profesorka.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pored toga, oni upadaju na žurke, kako bi sankcionisali „nemoralne“ Irance. Uhapšene odvode u pritvorske centre, gde žene ispituju o nevinosti, a neki se suočavaju i sa kaznom bičevanja.

Iranci su sada na ulicama, gde protestuju zbog surovih ubistava dve mlade žene koje su „prekršile pravila“.

Profesorka Mahdavi smatra da su ovi protesti drugačiji od ostalih jer se svaki put pridružuju sve više Iranaca iz različitih sredina, ali i delova sveta.

„Hrabar otpor u Iranu će se nadovezati na sebe. Sa svakim poglavljem Iranci preuzimaju veći rizik za svoju slobodu. Moralna policija sada čini desnu ruku režima, držeći nesrećnu populaciju na svom mestu. Ali, to je takođe koren konačnog kraja islamista. Nijedna zemlja, ma koliko dugo pokušavala, ne može zauvek represirati svoje građane“, zaključuje ona.

BONUS VIDEO Veliki protesti u Iranu zbog ubijene žene