Foto: Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi, Social Networks / Zuma Press / Profimedia,SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Shutterstock

Nakon smrti dvadesedvogodišnje Mahse Amini, Iran je zahvatila nezaustavljiva bura protesta. Već jedanaest dana zaredom na ulicama ove države policija se obračunava sa građanima, ne birajući sredstva. U tim sukobima ubijena sa šest hitaca ubijena je i poznata influenserka Hadis Nadžafi, a njena smrt je time postala jedan od simbola borbe protiv ugnjetavanja žena u Iranu.

Naime, tokom protesta, dvadesetogodišnju devojku je 24. septembra iranska policija izrešetala proteklog na jednom od protesta zbog smrti Amini. Nadžafi je ubijena sa šest hitaca u grudi, lice i vrat.

Na snimku, koji je nastao neposredno pre ubistva, vidi se Nadžafi kako vezuje rep dok se sprema da se priključi grupi demonstranata. Nakon toga je upucana.

Njen simboličan potez postao je novi simbol stradanja u borbi za slobodu u Iranu.

Pojavio se i drugi snimak koji prikazuje porodicu ubijene devojke kako plače nad njenom fotografijom na sveže iskopanom grobu.

Ovo je podstaklo prijatelje i porodicu da podele njene video snimke na kojima se vidi kako pleše okolo ili pozira pred kamerama.

Brutalno ubistvo Hadis Nadžafi dogodilo se nekoliko dana nakon što je iranska moralna policija pretukla Mahsu Amini (22) na smrt jer se nije pridržavala strogih pravila o hidžabu u zemlji.

Protest povodom smrti Maše Amini Foto:Ozan KOSE / AFP / Profimedia

Mahsa je bila u poseti rođacima u Teheranu kada ju je moralna policija uhapsila i odvela u pritvor gde su je brutalno pretukli. Devojka je dobila srčani udar i preminula.

Njena smrt dovela je do demonstracija širom Irana i podstakla oštar odgovor iranskog predsednika Ebrahima Raisija koji je naredio policiji da se „odlučno obračuna“ sa demonstrantima.

Pročitajte još:

Podsetimo, zvanični mediji u Iranu izvestili su da je najmanje 41 osoba poginula tokom nedavnih protesta, ali strani mediji i drugi nezvanični izveštaji insistiraju da je broj mrtvih mnogo veći.

Mnogo je povređenih na obe strane, uhapšeno je je više od 1.200 osoba.

Protest povodom smrti Maše Amini Foto:EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Širom Irana Protestanti pale vozila, a žene pale svoje hidžabe i seku kosu. Brojni iranski disidenti širom sveta tvrde da sve nalikuje na masovnu pobunu protiv vladajućih islamista, a neki spominju i kontrarevoluciju.

Prekid interneta

Vlada ove zemlje se protiv pobune bori i gašenjem interneta, koji je ove nedelje isključila najmanje tri puta ove nedelje. Aktivisti smatraju da je to učinjeno kako bi se sprečilo širenje snimaka nasilja sa protesta.

NetBlocks je saopštio da je u subotu ograničen pristup skajpu, a prethodno su se na udaru našli Instagram, Vocap i LinkedIn.

BONUS VIDEO 23 žene žrtve partnerskih ubistava u 2022: Kada smo oguglali na nasilje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar