Foto: Social Networks / Zuma Press / Profimedia, Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi,Shutterstock

Iran deseti dan za redom potresaju burne demonstracije koje su započele nakon što je policija za moral ubila dvadesetdvogodišnju Mahsu Amini koja je prethodno uhapšena zbog nepravilnog nošenja hidžaba. Ali, slučaj nesrećne devojke nije usamljen, jer u ovoj zemlji zbog "časti" godišnje bude ubijeno oko 450 žena, a februaru je zabeležen i jedan od najbrutalnijih slučajeva - Monu Hejdari (17) je iskasapio muž, a potom sa njenom odsečenom glavom "paradirao ulicama".

Naime, tog februarskog jutra, jeziva scena snimljena je u gradu Ahvaz, jugozapadnoj provinciji Khuzestan. Sajad Hejdari sa osmehom na licu, šetao je kroz grad u jednoj ruci držeći odsečenu glavu njegove žene u jednoj ruci, a u drugoj je držao sečivo.

Kako je kasnije saopšteno, Mona je često trpela nasilje od svog partnera, sa kojim je imala trogodišnjeg sina.

Sajad ju je nepravedno optuživao da je kovala zavere protiv njega i varala ga, zbog čega je devojka od njega pobegla u Tursku. Ali, u jednom trenutku je morala da se vrati u Iran, i ubrzo po povratku Sajad ju je pronašao.

Nju su locirali Sajad i njegov brat koji su je praktično oteli i odrubili joj glavu. Lokalni mediji preneli su da su braća umotala Monino telo u ćebe i bacila ga, dok je njen muž hodao ulicom sa njenom glavom u jednoj ruci i velikom oštricom u drugoj. Načelnik Državnih snaga bezbednosti (SSB) rekao je da su motiv ubistva „porodične svađe“.

Pročitajte još:

Inače, iako je Mona, koja je za Sajada koji joj je i daleki rođak nasilno udata sa samo 12 godina, mnogo puta pokušala da dobije policijsku zaštitu niko nije reagovao.

Zbog hidžaba hapse, zbog nasilja ne

Očigledno, u ovoj zemlji je mnogo važnije to kako se žene oblače, od onoga što trpe kod kuće, što dokazuje činjenica da se niko ne bavi slučajevima nasilja u porodici, zbog kojih u Iranu strada na stotine godišnje, dok sa druge strane postoji specijalna policija za moral koja kontroliše da li žene nose hidžab pravilno.

Upravo su pripadnici ove policije usmrtili mladu Amini. Naime, ova devojka je umrla nakon što je provela tri dana u komi. Prethodno ju je uhapsila iranska policija za moral, koja nadgleda sprovođenje strogih pravila oblačenja žena.

Protest povodom smrti Maše Amini Foto:Ozan KOSE / AFP / Profimedia

Aktivisti tvrde da je dobila udarac u glavu u pritvoru, ali to do sada nisu potvrdile iranske vlasti koje su otvorile istragu.

U njenu čast, ali i u znak protesta, Iranke su nakon smrti Amini masovno počele da spaljuju svoje marame i simbolično režu kosu.

Protesti su se proširili na gotovo sve gradove u Iranu, a policija je počela da ih nasilno suzbija.

Procenjuj je se da je u sukobima do sada stradalo oko 50 osoba, a u više navrata je potezala oružje i na decu.

Prema poslednjim informacijama zbog učešća u protestima je uhapšeno 739 osoba, uključujući 60 žena.

Tamošnja policija navodi da je kod uhapšenih pronađeno oružje, municija i eksploziv. Takođe navode i da su uhapšeni naneli potvrde više od sto policajaca i demolirali javne objekte.

Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Međutim, čini se da je istina potpuno drugačija. Naime, tokom prethodnih devet dana, kada su protesti započeti, društvene mreže preplavili su snimci koji svedoče brutalnom postupanju policije.

Na nekim od snimaka koji kruže društvenim mrežama može se videti kako policija puca na nenaoružane građane u severozapadnim gradovima Piranšu, Mahabadu i Urmiji.

U obračunu policije i demonstranta stradala je i poznata blogerka Hadis Nadžafi, u koju je policija ispalila šest hitaca.

Dvadesetogodišnja devojka 24. septembra zadobila je prostrelne rane grudi, lica i vrata. Na snimku, koji kruži društvenim mrežama, prikazuje Hadis Nadžafi kako vezuje rep dok se sprema da se priključi grupi demonstranata. Nakon toga je upucana. Njen simboličan potez postao je novi simbol stradanja u borbi za slobodu u Iranu.

BONUS VIDEO 23 žene žrtve partnerskih ubistava u 2022: Kada smo oguglali na nasilje? Gošće: Manda Javorina i Sanja Pavlović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare