Foto: Nova.rs, EPA-EFE, Mediabiro

Konačni rezultati lokalnih izbora u Podgorici pokazuju da je lista "Svi za naš grad", čija je okosnica Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića nakon više decenija izgubila vlast u glavnom gradu Crne Gore.

Podaci koje je objavio Centar za demokratsku tranziciju (CDT) na osnovu obrađenih 100 odsto biračkih mesta u Podgorici pokazuju da lista „Svi za naš grad“ čiji je glavni činilac DPS ima ukupno 38,1 odsto glasova, odnosno 24 mandata. Ovu listu je na izborima predvodio aktuelni gradonačelnik Ivan Vuković.

Na drugom mestu nalazi se najjača opoziciona opcija – pokret Evropa sad, koji je predvodio Jakov Milatović, osvojila je 21, 7 odsto, odnosno 13 mandata.

Jelena Borovinić Bojović Foto: Mediabiro

Sledi lista „Za budućnost Podgorice“ čija je okosnica Demokratski front (DF), a koju predvodi Jelena Borovinić Bojović sa osvojenih 18,2 odsto, odnosno 11 mandata.

Na četvrtom mestu nalazi se lista „Idemo ljudi“ koju prevodi Danilo Šaranović ispred Demokratske Crne Gore. Ova lista osvojila je 10,8 odsto glasova, odnosno šest mandata.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na kraju, tu je i lista „Može Podgorica, ovo je naš grad“, na čijem je čelu Luka Rakčević ispred Građanskog pokreta URA, sa osvojenih 6,4 odsto, odnosno četiri mandata.

Bez mandata su Socijalistička narodna partija, pokret Preokret i Svetosavska.

Partije opozicije već su najavile da će zajednički formirati vlast u Podgorici, što znači da će imati ukupno 34 mandata, a DPS 24.

Sva dešavanja iz Crne Gore možete pratiti u našem blogu uživo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare