Paketi banana Foto:EPA/DANIEL NAUPOLD

Na području Vinkovaca pre nešto manje od nedelju dana pronađeno je oko 30 kilograma kokaina.

Kokain u kutijama banana pronašli radnici

Kako saznaje Index, kokain je pronađen u kutijama s bananama u skladištu trgovačkog lanca Boso. Reč je o skladištu voća i povrća, a kokain su u paketima pronašli radnici i pretpostavlja se da je tamo završio slučajno.

Zapleni su prisustvovali i policajci s dugim cevima.

Paketi banana Foto:EPA/DANIEL NAUPOLD

Izgledno je da je pronalazak kokaina u paketima s bananama u skladištu Bose deo velike policijske akcije, koja se sprovodi u Slavoniji i u kojoj je uhapšeno najmanje tridesetak osumnjičenih iz tri organizovane kriminalne grupe koje su se bavile preprodajom droge i duvana.

U sklopu akcije, koju su pokrenuli Uskok i osječko-baranjska policija, danas su obavljena hapšenja i pretresi domova te poslovnih prostora najmanje tridesetak osoba osumnjičenih za nedozvoljenu trgovinu i zloupotrebu droga. Radi se o grupama čiji su organizatori bili međusobno povezani, a delovali su na području Hrvatske, ali i inostranstva. Pretresi i prikupljanje dokaza sprovode se na području Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske i Požeško slavonske županije, kao i Grada Zagreba.

Banane Foto:Shutterstock

Kako nezvanično saznaje Index, današnja brojna hapšenja su usledila nakon što je juče uhapšen jedan od članova kriminalne grupe.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović danas nije želeo potvrditi da je zaplenjen kokain skriven u bananama, barem ne direktno, prenosi Index.hr.

“Kada govorimo o zločinačkim udruženjima, policijskim akcijama i pretragama i hapšenjima, uz ono što je temeljni cilj, uvek se pronađe još nešto. Kada je u pitanju droga, nađe se oružja i novca“, rekao je.

Božinović je dodao da Hrvatska ima takav položaj da ju je teško zaobići, kako turistima, tako i krijumčarima.

PROČITAJTE JOŠ:

“Ako imate balkanski kartel koji drži više od 50 odsto tržišta kokaina u Evropi, teško da nešto s Balkana može doći na Zapad a da ne pređe preko teritorije Republike Hrvatke. No činjenica je da je Hrvatska prepoznata na međunarodnom nivou s međunarodnim partnerima, pre svega s EUROPOLOM, i osim što je zadužena za Balkanski kartel, dobija i neke nove ponude da vodi akcije u ime EU kada je pitanje ove vrste kriminaliteta“, zaključio je Božinović.

Spomenimo da je pre dva dana u Našicama 18. put spaljena droga zaplenjena u nizu ranije sprovedenih kriminalističkih istraživanja u Hrvatskoj. Spaljeno je oko 2060 kilograma droge i više od 150 hiljada komada različitih tableta, a spaljivanju je prisustvovao i Božinović.

Niz pronalazaka kokaina u paketima banana

Podsetimo i da su u Hrvatskoj više puta pronađene veće količine kokaina u paketima banana, u pravilu na jugu Hrvatske. U nekoliko navrata kokain se našao u skladištima ili trgovinama u Opuzenu, Metkoviću, Pločama…

Prošle godine u luci Ploče zaplenjena je rekordna količina kokaina. Radilo se o oko 500 kilograma kokaina, koji je dopremljen u kontejneru banana iz Južne Amerike

BONUS VIDEO: MUP Srbije – BG droga i oružje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar