Foto: Fabian Sommer / AFP / Profimedia, Shutterstock

Nemački kancelar Olaf Šolc i njegove Socijaldemokrate (SPD) našli su se na udaru javnosti, nakon što je više žena na njihovoj proslavi drogirano takozvanim "nokaut kapima", koje su poznate kao "droga za silovanje".

Sam kancelar prisustvovao je zabavi nakon koje se pet žena javilo policiji sa istim simptomima, dok tamošnji mediji navode da ih je ukupno devet.

Simptomi koje izazivaju „nokaut-kapi“ su uglavnom vrtoglavica, gubitak pamćenja i mučnina. Same kapi nemaju miris i ukus, zbog čega je moguće da žrtva ne primeti da ih konzumira.

Foto: Shutterstock

Slučaj je prva prijavila devojka (21) koja kaže da se dan posle zabave nije sećala prethodne večeri. Kako je navela, vrtoglavicu je osetila nakon što je popila piće i konzumirala hranu na zabavi, a sada je podnela i krivičnu prijavu.

„Savetujem svima kojih se to tiče, da podnesu tužbu“, napisala je na Tviteru jedna od čelnica SPD Katja Mast.

Foto: EPA-EFE/MAJA HITIJ/ POOL

U mejlu upućenom učesnicima letnje proslave koja je održana u sredu, SPD navodi da osuđuje „užasan čin koji je odmah prijavljen policiji“.

Inače, ovo nije prvi put da je Berlin u središtu skandala koji uključuje „drogu za silovanje“. Prethodne godine prijavljena su 22 slučaja agresije sa „drogama za silovanje“, ali se veruje da je broj žrtava mnogo veći jer se one uglavnom ne sećaju događaja zbog čega i ne podnose krivične prijave.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram